Την Παρασκευή 29/7 συνεδρίασε το συμβούλιο Δ.Κ. Πεντέλης. Προσήλθαν αρκετοί πολίτες τους οποίους θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τόσο για την παρουσία τους όσο και για την ενεργή συμμετοχή τους.
Θέλω να σταθώ στο θέμα που αφορούσε την λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης για την επόμενη μέρα από την φωτιά της 19ης Ιουλίου.Ειδικότερα, εισηγήθηκα ότι το δάσος πρέπει να εκτείνεται σε όλο το εύρος του βουνού μας και πρέπει να το προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Πρέπει να υπάρχει για να μπορέσει να αποκατασταθεί το μικροκλίμα της Αττικής και να τροφοδοτεί με οξυγόνο μια εξαιρετικά επιβαρυμένη σε ρύπους περιφέρεια. Επίσης, πολλοί συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες απολαμβάνουν την βόλτα τους στα διάφορα μονοπάτια του βουνού και είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θέλουμε να αλληλεπιδρούμε με την φυσική χλωρίδα του και όχι με ένα απόκοσμο σκοτεινό τόπο όπως διαμορφώθηκε μετά την φωτιά. Από την άλλη μεριά, οι επιμέρους οικισμοί της κοινότητάς μας πρέπει εξίσου να προστατεύονται από την απόλυτη καταστροφή μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς, όπως αυτή που βιώσαμε. Για αυτό το λόγο πρότεινα μια σειρά από μέτρα, που εγκρίθηκαν από το σώμα κατά πλειοψηφία.
• Εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην περίμετρο κάθε οικισμού του δήμου μας. Το πλάτος τους πρέπει να είναι ικανό να αναστείλει την ταχύτητα μετάδοσης της φωτιάς, να επιτρέπει χρονικά στην πυροσβεστική να επέμβει αποτελεσματικά και να μπορούν οι επίγειες δυνάμεις να έχουν πρόσβαση με οχήματα και εξοπλισμό.
• Δεντροφύτευση για τις περιοχές που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η φυσική αναγέννησή τους. Δημιουργία ζωνών με δέντρα βραδείας καύσης και διάδοσης της φωτιάς, που θα αποκόπτουν τη συνέχεια των πευκόφυτων περιοχών, όπως προκύπτουν από μελέτες που έχουν γίνει για μια σειρά από ορεινές περιοχές.
• Εκπαίδευση των πολιτών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Πρότεινα την διοργάνωση ημερίδας εκπαίδευσης από αξιωματικούς της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, οι οποίοι θα μπορέσουν να επιμορφώσουν τους πολίτες στα θέματα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της φωτιάς. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επείγον να γίνει άμεσα και να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο που θα έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι από τις διακοπές τους.
• Ενημέρωση προς τους πολίτες να κόβουν τα κλαδιά οποιουδήποτε δέντρου εντός του οικοπέδου τους που μπορεί να έχει κοντική επαφή με το σπίτι.
• Κόψιμο των κλαδιών των πεύκων, που βρίσκονται κοντά στους οικισμούς από την βάση τους μέχρι ύψους 2,5 – 3 μέτρων, ώστε να μην είναι δυνατή η μεταφορά της έρπουσας φωτιάς.
• Τοποθέτηση αισθητήρων και καμερών παρακολούθησης στο δάσος, ώστε να γνωρίζουμε εγκαίρως την χρονική στιγμή και το ακριβές σημείο που θα ξεκινήσει μια πυρκαγιά στα πρότυπα της αρχιτεκτονικής Smart Forest. Η αρχιτεκτονική αυτή, που υλοποιήθηκε στο δάσος της Πάρνηθας, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, αισθητήρες και την τεχνολογία του ΙοΤ (Internet of Things). Παρέχεται η δυνατότητα real time ψηφιακής εποπτείας του δάσους. Η τεχνολογία μπορεί να καλύψει το κενό ανθρώπινων πόρων από πλευράς των αρμόδιων αρχών και οι λειτουργίες της αρχιτεκτονικής Smart Forest περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καταγραφής της αλλαγής στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, την αναγνώριση των λόγων για την οποία αυτή συμβαίνει και την καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας, η ατμοσφαιρική πίεση κ.α.. Εντοπίζοντας μία πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο, η τεχνολογική λύση ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου. Βασικά πλεονεκτήματα της λύσης αυτής είναι ο εντοπισμός ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ο εξαιρετικά ταχύς εντοπισμός, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα και η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο.
(ενδεικτικά παραθέτω το ακόλουθο link https://www.vodafone.gr/vodafone-ellados/digital-press-office/deltia-typou/20220531-vodafone-smart-forest-oi-protes-eikones-apo-to-exypno-dasos-tis-parnithas/).

Επίσης, για ενημέρωση παραθέτω την μελέτη της PWC για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα στο ακόλουθο link https://www.pwc.com/gr/en/publications/greek-thought-leadership/fire-protection-in-greece.html

Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν εισηγήσεις ή και να εφαρμοστούν ως μέτρα από τον Δήμο μας, με την απαραίτητη κατανόηση του κινδύνου για απώλεια της ζωής των συμπολιτών μας από το Δασαρχείο και την αναγκαία αρωγή της Περιφέρειας και των αρμόδιων Υπουργείων ώστε αυτά να γίνουν πράξη.
Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες εισηγήσεις θα αντιμετωπίστούν με εύλογο προβληματισμό από το δασαρχείο. Σεβόμενος την λειτουργία και τον ρόλο του, καλώ την διοίκηση του να αναλογιστεί τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις που δεδομένα θα είχε η πυρκαγιά στις 19 και 20 Ιουλίου 2022 αν άλλαζε η κατεύθυνση του ανέμου.
Η Πεντέλη κάθε χρόνο από την 1η Μαίου και μετά βρίσκεται σε πόλεμο με έναν εχθρό που λέγεται φωτιά και αν δεν τον σεβαστείς, πολύ απλά δεν θα σου χαριστεί!
Πιστεύω ότι η ζωή των ανθρώπων και οι περιουσίες τους είναι πάνω από τον κάθε νόμο και θεσμό και θα έπρεπε να προστατεύονται χωρίς δεύτερη ανάλυση!

* Σπύρος Ξάφης , Πρόεδρος της Δ.Κ. Πεντέλης

Προηγούμενο άρθροΑλλάζει όψη ακόμη μία γειτονιά της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΠροσωποποιημένη ψηφιακά πλέον η επικοινωνία πολιτών Περιφέρειας Αττικής