Να πάρει θέση η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη απέναντι στις συγχωνεύσεις τμημάτων που δρομολογεί η κυβέρνηση για τα σχολεία της Αθήνας , ζητεί η «Λαική Συσπείρωση» της Αθήνας ,επικεφαλής της οποίας είναι ο Νίκος Σοφιανός .
Σ΄ανακοίνωση της , καταγγέλλει « το σχέδιο της κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας για ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων εκατοντάδων τμημάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφύγει τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών και να κρύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της χώρας».
Στο δήμο της Αθήνας, υπογραμμίζει μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχεδιάζουν να προχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε 46 γυμνάσια και λύκεια, κόβοντας 63 τμήματα από όσα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν.
Αντίστοιχη προσπάθεια, υπενθυμίζει έγινε και πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όμως σε πολλές περιπτώσεις , σημειώνει , αποτράπηκε (όπως για παράδειγμα στο 39ο λύκειο) από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών.
Σύμφωνα με τη Λαική Συσπείρωση , « το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί πρόκληση. Θέλουν να στοιβάζουν τα παιδιά σε 27αρια και 28αρια τμήματα.
Είναι επικίνδυνο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο που όλοι μιλάνε για έξαρση της πανδημίας στα σχολεία. Είναι άλλη μια απόδειξη της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.
Είναι βαθιά αντιεκπαιδευτικό, γιατί υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το μάθημα με τέτοιο αριθμό παιδιών.
Και μάλιστα σε μια περίοδο που φαίνονται με πολύ οξυμένο τρόπο οι επιπτώσεις (μορφωτικά κενά, ψυχοκοινωνικά ζητήματα στα παιδιά) από το σχεδόν 1,5 χρόνο κλειστά σχολεία). Και ακόμα πιο αντιπαιδαγωγικό να γίνεται αυτό μέσα στη χρονιά».
Και καλεί το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, να σταματήσει « να σφυρίζει αδιάφορα. Οφείλει να πάρει καθαρή θέση και να μεγαλώσει την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε:
Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Να εγκριθούν όλα τα τμήματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Να καθοριστεί όριο 15 μαθητών ανά τάξη.
Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.
Η δημοτική αρχή να αναλάβει τις πολύ σοβαρές ευθύνες που έχει, για να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα κατάλληλες αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις».