Στεφάνι για την επέτειο της «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία» κατέθεσε στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων που πραγματοποίησαν η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 107 ετών από τη θηριωδία σε βάρος του αρμένικου λαού, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει:
«Βιώνοντας μία μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας που καταγράφει για ακόμα μία φορά τα δεινά που επιφέρει η φρίκη του πολέμου, με την πολεμική μηχανή του Πούτιν να προελαύνει σκορπώντας το θάνατο, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και τη δυστυχία, η φετινή μαύρη επέτειος των 107 ετών από την Γενοκτονία των αδελφών Αρμενίων, έρχεται να θυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα το χρέος που έχει απέναντι στη μνήμη αθώων θυμάτων πολιτικών εθνικισμού και μισαλλοδοξίας. Έρχεται να μας υποχρεώσει να αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της φιλικής συνύπαρξης των γειτονικών λαών αλλά και των διαφορετικών λαών ενός εκάστου κράτους, δηλώνοντας την πίστη μας στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Εκατόν εφτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις αρχές της συστηματικής, μαζικής, εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα έγκλημα, μια γενοκτονία που συνέθλιψε έναν πανάρχαιο λαό, στο βωμό του τουρκικού εθνικισμού.
Στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών. Γι’ αυτό και η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες που περιέθαλψαν διωκόμενους Αρμενίους και αναγνώρισαν την Γενοκτονία του λαού τους. Στο δήμο μας, μάλιστα, ευτυχήσαμε να συνυπάρξουμε πολλά χρόνια με Αρμένιους, καθώς σε μία ολόκληρη περιοχή που ονομάσαμε Αρμενοχώρι, βρήκαν φιλόξενο χώρο και κατοικούσαν επί δεκαετίες εκατοντάδες κυνηγημένες οικογένειες.
Ενωνόμαστε σήμερα με τις αρμενικές κοινότητες της Ελλάδας και όλου του κόσμου για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων και την αξιοπρέπεια των περήφανων αδελφών Αρμενίων. Ενωνόμαστε για τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης, και φυσικά για τη διεύρυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων που αποτελεί το ελάχιστο χρέος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Γιατί η διεθνής κοινότητα οφείλει να είναι σταθερή και αμετακίνητη απέναντι σε όλους όσοι εκτέλεσαν φρικαλέες Γενοκτονίες και συνεχίζουν.
Παρόμοια στάση οφείλουμε να ακολουθήσουμε ως έθνος και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ.Ασίας, η οποία έως σήμερα έχει αναγνωριστεί, δυστυχώς, μόνο από ελάχιστο αριθμό κρατών, με τις 353.000 ψυχές των θυμάτων να ζητούν δικαίωση.
Η επέτειος Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων μάς θυμίζει μία πολύ συγκεκριμένη πραγματικότητα. Μας θυμίζει πού οδηγούν ο εθνικισμός, ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Μας θυμίζει ότι σε κάθε Γενοκτονία, το κακούργημα είναι οικουμενικό. Δεν εξολοθρεύεται μόνο ένας λαός, αλλά είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Προηγούμενο άρθροΜε φαντασμαγορικό show η Αθήνα υποδέχθηκε το 2022
Επόμενο άρθροΟμόφωνα για δεύτερη θητεία ο Μπαριτάκης , πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης