Αρχική -top Ρόλο «γεφυροποιού» αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης

Ρόλο «γεφυροποιού» αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης

Σημαντικά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες αλλά και κινήσεις πολύ υψηλού συμβολισμού , είχε η επίσκεψη του δημάρχου της Αθήνας , Κώστα Μπακογιάννη , στην Κωνσταντινούπολη , ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου της Εκρέμ Ιμάμογλου .
« Οι πόλεις δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική, μοιραζόμαστε όμως εθνικές ευαισθησίες που αποτελούν αφετηρία και πυξίδα. Για αυτό, καλούμαστε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, στο δικό μας επίπεδο, για να χτίσουμε, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, στέρεες γέφυρες διαλόγου. Γέφυρες επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και φιλίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης στις δηλώσεις που προέβησαν από κοινού ,μετά τις συνομιλίες που είχαν στο δημαρχείο της Πόλης.
« Ιστορικά, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επέλεξαν αντί να μεγεθύνουν τα προβλήματα τους να έχουν διάλογο και αλληλεγγύη, αποκόμισαν αμοιβαία οφέλη κάθε είδους» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης , ο οποίος υπενθύμισε « τη φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ Atatürk και Βενιζέλου».

Μνημόνιο
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν κοινά θέματα μεταξύ των δύο δήμων, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Μεταξύ άλλων, παρουσίασαν και αντάλλαξαν καλές πρακτικές με στόχο την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, τη θωράκιση του περιβάλλοντος με σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πόλεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ειδικότερα ο κ. Ιμάμογλου δήλωσε, « ως δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε κοινές πρωτοβουλίες και να έχουμε ανταλλαγή ιδεών που μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλους δήμους, σε τομείς όπως η διαχείριση των πόλεων στη διάρκεια της πανδημίας, η διαχείριση της μετανάστευσης, η ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμών, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τις πόλεις μας. Ο διάλογος και η φιλία δεν αποτελούν ποτέ χαμένη υπόθεση.Και όλοι κερδίζουν από την κοινή λογική. Οι κοινές συνιστώσες στην οικονομία, στην κοινωνία και στον πολιτισμό σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, είναι περισσότερες από τις διαφορές που μας χωρίζουν».

Μπακογιάννης
Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι εστίασαν «σε μια θετική ατζέντα. Ανταλλάξαμε ιδέες και καλές πρακτικές για την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής , την καθαριότητα στις πόλεις μας, με γνώμονα την κυκλική οικονομία, την πρόοδο στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι δήμοι μας, τη βελτίωση της κινητικότητας, τη συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού, όπου οι δυό μας πόλεις έχουν προνομιακές δυνατότητες».
Ιδιαίτερη βαρύτητα και αναφορά έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων για τον τομέα του τουρισμού.
« Οι ιστορικές πόλεις μας βγαίνουν με τραύματα από την μεγάλη πανδημία. Στόχος και των δυο μας είναι να τις κρατήσουμε όρθιες . Να λάμψουν ξανά στον πλανήτη ως παγκόσμιοι προορισμοί. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε στενά. Όπως επίσης θα ενθαρρύνουμε την όλο και πιο συχνή ανταλλαγή επισκέψεων των κατοίκων των πόλεων μας», είπε.
Και διαβεβαίωσε , « πάντα οι Αθηναίοι θα επισκέπτονται την Πόλη, τον Βόσπορο, τα Βυζαντινά μνημεία, και το Φανάρι. Πάντα οι κάτοικοι της Πόλης θα επισκέπτονται την Αθήνα με την Ακρόπολη και τα μοναδικά οικουμενικά μνημεία της.
Oι δύο πλευρές θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας η ανταλλαγή επισκεπτών να ενισχυθεί και να διερευνηθεί. Από εφέτος κιόλας με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Συγκρατώ ως σημαντική την ανανέωση του μνημονίου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, μια σύγχρονης, πια, συμφωνίας, όπου προσδιορίζονται οι προοπτικές κοινών δράσεων σε όλους τους τομείς που προανέφερα».

Ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης , εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίηση για την επανεκκίνηση του άμεσου διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Υπογράμμισε δε , « ιστορικά, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επέλεξαν αντί να μεγεθύνουν τα προβλήματα τους να έχουν διάλογο και αλληλεγγύη, αποκόμισαν αμοιβαία οφέλη κάθε είδους. Το οικονομικό και στρατηγικό αυτό όφελος ενθάρρυνε ταυτόχρονα και την γεωγραφία της περιοχής, κυρίως την Ευρώπη. Η ιστορία είναι μάρτυρας για τα οφέλη που αποκόμισαν και οι δύο χώρες στις περιόδους αυτές».
Υπενθύμισε ακόμη τη « φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ Atatürk και Βενιζέλου, αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο συμπεριφοράς και συνεργασίας στην παγκόσμια ιστορία. Οι δύο ηγέτες που διδάχθηκαν από τις πίκρες του παρελθόντος, προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των δύο λαών, επέδειξαν ηγετική στάση. Η σχέση αυτή αποτελεί κληρονομιά μεγάλης αξίας που θα μας κάνει να σκεφτούμε και να επωφεληθούμε από αυτή. Η αρχή του Atatürk «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο», είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και αποτελεί τον πιο πολύτιμο φάκελο σε ότι αφορά στις εξωτερικές μας σχέσεις»

« Όταν οι λαοί θέλουν, οι κυβερνήσεις μπορούν»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων , υπογράμμισε ότι « η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι καταδικασμένες από την γεωγραφία και την ιστορία να συνυπάρχουν. Περισσότερα, πολύ περισσότερα ενώνουν τους λαούς μας από όσα τους χωρίζουν. Και όταν οι λαοί θέλουν, οι κυβερνήσεις μπορούν. Σ ´αυτή τη πορεία, ο ρόλος των πόλεων μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός».
Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι ναι μεν οι πόλεις δεν ασκούν εξωτερική πολιτική αλλά « μοιραζόμαστε όμως εθνικές ευαισθησίες που αποτελούν αφετηρία και πυξίδα. Για αυτό, καλούμαστε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, στο δικό μας επίπεδο, για να χτίσουμε, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, στέρεες γέφυρες διαλόγου. Γέφυρες επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και φιλίας.

Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε μπορεί να είναι μακρύ και συχνά ολισθηρό και δύσβατο. Είμαστε, όμως, εφοδιασμένοι και εξοπλισμένοι γι’ αυτό . Εφοδιασμένοι, γιατί, από τη φύση μας, οι δήμοι, είμαστε οι δημοκρατικοί θεσμοί που βρίσκονται πιο κοντά στον άνθρωπο.

Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο άμεσα και πληρέστερα τα συναισθήματα των πολιτών μας. Τη βαθιά ανάγκη των πολιτών της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας για ηρεμία, ασφάλεια και ειρήνη. Για πρόοδο, προκοπή και καλύτερη ζωή.

Είμαστε εξοπλισμένοι, γιατί, ως σύγχρονες αυτοδιοικήσεις μπορούμε κινηθούμε και να δράσουμε πέρα και πάνω από την εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση, την εργαλειοποίηση των παθών και τη στρέβλωση και ιδιοποίηση των εθνικών αξιών, φαινόμενα που, δυστυχώς, κατά καιρούς έχουν ταλαιπωρήσει και τις δύο μας χώρες, συχνά προς όφελος συμφερόντων τρίτων» τόνισε.
Τέλος, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, με πρωτοβουλία του κ. Μπακογιάννη οι δύο Δήμαρχοι επισκέφθηκαν μαζί το Φανάρι, όπου και συνάντησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Exit mobile version