Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις βασικές διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τις περιοχές Natura άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα- Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη, έκανε λόγο για ένα βαθιά προβληματικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο διαλύει την προστασία των περιοχών Natura.
«Δεν υπάρχει άλλη χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες. Είναι σαν να δίνεις θεσμικά ένα κίνητρο σε αυτόν που θέλει να καταπατήσει δημόσια γη, δασική έκταση», ανέφερε, προσθέτοντας: «Με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις μέρες, επιβαρύνονται οι ζώνες Natura με νέες χρήσεις, μια οικονομική δραστηριότητα η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι συμβατή με μια περιοχή Natura, δηλαδή οικονομικές δραστηριότητες τουριστικού τύπου ακόμα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, διάνοιξη δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές, ασφαλτοστρώσεις. Μάλιστα, όλο αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί από τον Δεκέμβριο του 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή προστασία περιοχών βιοποικιλότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, την περσινή χρονιά, οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν το 1.300.000 στρέμματα, δηλαδή 450% πάνω από το μέσο όρο καμένων εκτάσεων που είχαμε κάθε χρονιά από το 2008 έως το 2020.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το 2019 παρέλαβε ένα πρόγραμμα με 4,5 χιλ. εργαζόμενους δασοπροστασίας και τους απέλυσε ενώ, όπως είπε, δεν ψήφισε το πρόγραμμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.
«Πέρυσι, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχουν δοθεί στοιχεία τι έχει γίνει τελικά και δυστυχώς δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε. Στοιχείο της ασφάλειας είναι να επενδύεις πέρα από την κλιματική αλλαγή και στην Πυροσβεστική, να σέβεσαι το θεσμικό πλαίσιο και η χώρα να έχει δασικούς χάρτες, να μην είναι …Μπανανία», υπογράμμισε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ζήτημα υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής: «Όταν σε μια τέτοια μάχη οι Πυροσβέστες είναι λιγότεροι από τους αστυνομικούς, κάτι έχει γίνει λάθος. Δεν μπορεί να είναι περήφανος ο κ. Θεοδωρικάκος από την φωτογραφία του αστυνομικού που προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με το ποτιστικό λάστιχο στο μέτωπο της πρόσφατης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική. Μπορεί να τιμά τον εργαζόμενο που μπήκε σε μια μάχη η οποία δεν είναι μέρος της δουλειάς του, αλλά επί της ουσίας απεικονίζει μια θεσμική αποτυχία».

Προηγούμενο άρθροΧρηματοδότηση-μαμούθ, 12 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για απαλλοτριώσεις
Επόμενο άρθροΤο έχουν κατανοήσει;