< Τα «πυρά» του επικεφαλής της παράταξης « Αθήνας είσαι εσύ» και πρώην υπουργού , Παύλου Γερουλάνου , προκάλεσε ο « γαλάζιος» πρόεδρος της Κεντρικής ‘Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , Δημήτρης Παπαστεργίου , για την στάση του , στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης . Ο κ. Γερουλάνος κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας , στηλίτευσε την κυβερνητική ταύτιση του κ. Παπαστεργίου . Και τον κάλεσε ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ , να είναι εκφραστής του συνόλου της Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο των δημάρχων που είναι στελέχη ή πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας . « Ως δήμαρχος ο κ. Παπαστεργίου, έχει το δικαίωμα να έχει την όποια άποψη , θέλει . Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να σέβεται το θεσμό που εκπροσωπεί». Και κατά ΣΥΡΙΖΑ Συνεχίζοντας ο κ. Γερουλάνος , αναρωτήθηκε ως προς την φιλοκυβερνητική στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ. Δεδομένου ότι , πρόσθεσε. « στην Ελλάδα η απλή αναλογική δεν εφαρμόστηκε ποτέ , για ν΄ αποφανθεί , ότι απέτυχε. Δεν ήταν απλή αναλογική αλλά ερμαφρόδιτη αναλογική , το εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Εξέλεγε παντοδύναμο δήμαρχο από τη β΄Κυριακή . Ούτε αυτό είναι απλή αναλογική». Ωστόσο , σημείωσε « ακόμη και αυτό το ερμαφρόδιτο σύστημα αναιρέθηκε πριν καν εφαρμοσθεί.Και αναιρέθηκε από το νόμο που δίνει όλη την εξουσία στις Επιτροπές». Ερωτήματα σε Παπαστεργίου Και αναφερόμενος στον κ. Παπαστεργίου , είπε : « ‘Εκανε μελέτη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ από την οποία προκύπτει ότι η απλή αναλογική δεν λετούργησε; Πόσοι από τους 300 και πλέον δήμους της χώρας έπαψαν να λειτουργούν; Πόσοι απ΄ αυτούς του δήμους θα λειτουργούσαν καλύτερα με το εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση; Εγώ σας αναφέρω ένα δήμο που με το νέο σύστημα θα λειτουργήσει χιερότερα: Τον Δήμο Αθηναίων . Τι έχει ο δήμος μας να κερίδει με το νέο νόμο;» Πισωγύρισμα για τη Δημοκρατία Ο επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη δημοτικής παράταξης στος Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, χαρακτήρισε πισωγύρισμα για την ίδια τη Δημοκρατία, τον εκλογικό νόμο που έχει έτοιμο προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ. « Ο νέος νόμος μας πάει πίσω στη δεκαετία του ’70 .Γιατί έχει την παραδοχή ότι η Δημοκρατία δεν είναι για μας τους Έλληνες . Μια παραδοχή που μόνο η Δεξιά της δεκαετίας του ΄70 μπορούσε να ισχυριστεί» και πρόσθεσε : « Ας αναλογιστεί λοιπόν , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πόσο καιρό μετά απ΄αυτό θα μας πάρει ν΄ασκήσουμε πραγματική Δημοκρατία σε επίπεδο Διοίκησης».

Έλεγχος και αρμοδιότητες
Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι « ο νόμος αυτός είναι μια σημαντική υποχώρηση για τη Δημοκρατία . Πρέπει ν΄αποσυρθεί και να υπάρξει ένας άλλοςπου θα ξεκινά από την ακριβώς αντίθετη αφετηρία.: Ότι , η Δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα αλλά ζωή , Οι δήμαρχοι πρέπει να ελέγχονται και βοηθούνται από ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα έχει πολλές και διαφορετικές «φωνές».
Επίσης απαιτείται , υπογράμμισε , « μεταφορά πόρων, περιουσίας και πραγματικής εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση για να γίνει η Ελλάδα , ένα πραγματικό επιτελικό κράτοςκαι όχι εν αναμονή των αποφάσεων του Μαξίμου».
Ο κ. Γερουλάνος , επισήμανε ότι το θέμα των αρμοδιοτήτων και ο δημοκρατικός έλεγχος είναι ατ δυο σημαντικότερα .
« Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων είναι πιο σημαντικό για τον πολίτη απ΄ότι οι διαδικασίες των Δημοτικών Συμβουλίων».
Ακόμη επισήμανε ότι ο υπό κατάθεση εκλογικός νόμος « διασφαλίζει στο δήμαρχο εξουσία , δίχως έλεγχο και λογοδοσία».