Στο ¼ έχει μειώσει τα δημοτικά τέλη τέλη καθαριότητας και φωτισμού , αφότου ανέλαβε τη διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης , ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Φέτος και μετά από εισήγηση του , το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε νέα μείωση των τελών κατά 12,5% για το 2021 .

Στην εισήγηση του ,ο κ. Ζέρβας , υπογράμμισε ότι «η μείωση των δημοτικών τελών αποτέλεσε μια προεκλογική υπόσχεσή μας προς τους Θεσσαλονικείς. Συγχρόνως, ήταν μια απόφαση που ελήφθη καθώς συναισθανόμαστε τις δυσκολίες της εποχής, διότι με μειωμένους τζίρους και μειωμένα εισοδήματα οι δημότες θα πρέπει να διευκολυνθούν. Κι αν πέρυσι η μείωση των δημοτικών τελών ήταν πολιτική επιλογή, φέτος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας είναι επιβεβλημένη απόφαση».
«Η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στην Ελλάδα σε μειώσεις δημοτικών τελών, αφού σε μόλις 14 μήνες επιτυγχάνουμε μια συνολική μείωση της τάξης του 25% και μάλιστα οριζοντίως, δίχως αστερίσκους, δίχως παρενθέσεις ή εξαιρέσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.
Με τις νέες μειώσεις που αποφασίστηκαν τα δημοτικά τέλη διαμορφώνονται για τις κατοικίες της πρώτης ζώνης σε 1,31 ευρώ/τ.μ. από 1,50 ευρώ/τ.μ. φέτος και για τις κατοικίες της δεύτερης ζώνης σε 0,98 ευρώ/τ.μ. από 1,13 ευρώ/τ.μ. φέτος. Για τα εμπορικά καταστήματα τα τέλη στην πρώτη ζώνη διαμορφώνονται σε 3,29 ευρώ/τ.μ. από 3,76 ευρώ/τ.μ. φέτος, ενώ στη δεύτερη ζώνη σε 2 ευρώ/τ.μ. από 2,29 ευρώ/τ.μ.
Πράσινος συντελεστής και μειώσεις για τους μετρόπληκτους
Για πρώτη φορά φέτος εισάγεται ένας νέος «πράσινος» συντελεστής. Ειδικότερα, για όσους προχωρήσουν στη δημιουργία φυτεμένου δώματος, πρασινίζοντας την ταράτσα της πολυκατοικίας τους, προβλέπεται πρόσθετη μείωση της τάξης του 25%.
Εξάλλου, για ακόμη μία χρονιά, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία την οποία είχε αναλάβει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήδη από πέρυσι, θα ισχύσει μειωμένος συντελεστής ύψους 80% για τους καταστηματάρχες που επλήγησαν από τα έργα κατασκευής του μετρό.
Ακόμη, θεσπίζεται νέος μειωμένος συντελεστής για τα αθλητικά σωματεία όπως επίσης για τα εργατικά σωματεία, τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ενώσεις.
Μειώσεις στα δημοτικά τέλη θα ισχύσουν και κατά τη νέα χρονιά για τους πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, θα ισχύσουν μειώσεις κατά 50% για τους πολύτεκνους (χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο), για τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες (για τις τρίτεκνες οικογένειες με διευρυμένο εισοδηματικό όριο στα 35.000 ευρώ, για τις μονογονεϊκές με εισόδημα έως 20.000 ευρώ), για τους τυφλούς, για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, για τους άπορους και για τους δικαιούχους Κ.Ε.Α