Σε πλήρη διαστρέβλωση των σκοπών του και στην ενίσχυση ημετέρων ισχυρών, μετατρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση, εκτιμούν οι Πράσινοι. Και καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς στόχους και να υποστηρίξει πολιτικές βιωσιμότητας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των δασών, των μεταφορών, της γεωργίας, της επισιτιστικής αλυσίδας, της πρόνοιας, της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, των εξορύξεων κ.ά.
To Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε με δανεισμό για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα κάνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τις κοινωνίες τους πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και προετοιμασμένες για την δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Στην Ελλάδα, όμως, οι πόροι κατευθύνονται σε έργα “οδικής ασφάλειας”, στην ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, σε εταιρία γκολφ, πετρελαϊκές, αεροπορική εταιρία, σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία, κατασκευαστικές, εξορύξεις κ.ά.
Την ίδια στιγμή:
Η υγεία …ενισχύεται με 31.000.000 ευρώ, όσο δηλαδή ένα μόνο από τα πολλά προγράμματα «ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας», τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από βραχύβιες ασφαλτοστρώσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και η αλλαγή στο μοντέλο αγροτικής παραγωγής, είναι στην πραγματικότητα πλήρως αποκλεισμένες από το κάδρο των επενδύσεων.
Οι απαραίτητες πράσινες επενδύσεις για την ανθεκτικότητα, την αυτοπαραγωγή ενέργειας από τα νοικοκυριά, την αλλαγή στο μοντέλο της επισιτιστικής αλυσίδας, στην Υγεία και την Παιδεία, στις πράσινες θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στην αντιπεριβαλλοντική αυθαιρεσία, στην πρόληψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μένουν στα αζήτητα και στο στάδιο των εξαγγελιών.
Η κυβέρνηση εξαντλεί τη «δίκαιη μετάβαση» στην πολιτική εκμαυλισμού συνειδήσεων μέσω επιδομάτων. Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά και οι ισχυροί καταγράφουν πρωτοφανή κέρδη. Η ανεργία μειώνεται εικονικά μέσω της πληθωριστικής απαξίωσης των μισθών και της ελαστικοποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Και επιπλέον, η κυβέρνηση εξαργυρώνει και ρευστοποιεί το περιβάλλον, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης στην αποκατάσταση των καταστροφών με απευθείας αναθέσεις αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Οι κοινωνικές ανισότητες συνεχώς διευρύνονται. Το ισοζύγιο πληρωμών μειώνεται μέσω της φτωχοποίησης όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών στρωμάτων και της ελαχιστοποίησης του κοινωνικού κράτους. Και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις προδιαγράφουν ένα μέλλον όπου τον δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τον εισπράξουν οι ισχυροί αλλά θα τον πληρώσουν όλο και πιο φτωχότερα και οικονομικά αδύναμα στρώματα.
Οι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση:
Να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς στόχους και να δημιουργήσει επενδυτική πλατφόρμα ευρείας κοινωνικής βάσης.
Να στρέψει άμεσα τις επενδύσεις στην αυτοπαραγωγή ενέργειας από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Να επενδύσει στις εναλλακτικές βιώσιμες μεταφορές.
Να ενισχύσει την αποκεντρωμένη εναλλακτική αγροτική καλλιέργεια και να θωρακίσει την επισιτιστική αλυσίδα.
Να ενισχύσει τους κρατικούς μηχανισμούς πρόνοιας και προστασίας.
Να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες που ελέγχουν και εγκρίνουν τις επενδύσεις με περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Να επενδύσει στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα.
Να αναστείλει τις επιδοτήσεις σε αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις, όπως οι εξορύξεις, οι επιχειρήσεις σε δάση, παραλίες ρέματα κ.λπ., η καύση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και η ενίσχυση του Ι.Χ. στις μεταφορές.

Προηγούμενο άρθροΣτην Καλαμάτα σ ΄αντίθεση μ΄ άλλους δήμους «παγωμένα» τα δημοτικά τέλη το 2024
Επόμενο άρθροΕυρεία σύσκεψη τγια τα έργα ανάδειξης του Ιστορικού Σουλίου