Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε μία ακόμη διανομή καφέ οικιακών κάδων, για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών στην περιοχή του Σισμανογλείου, από τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κώστα Καλλιανιώτη, την Τοπική Σύμβουλο Ελένη Σκιαδά και εργαζομένους του Δήμου.
Οι οικιακοί κάδοι, έχουν ήδη διανεμηθεί:
(α) στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης,
(β) στο Πανόραμα των Μελισσίων,
(γ) σε κεντρικές οδούς της Νέας Πεντέλης, στις όπως και στις οδούς Λεωφόρο Σίλα, 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, Γεωργίου Παπανδρέου, Αγίας Παρασκευής και Περικλέους.
Παράλληλα έχουν ήδη τοποθετηθεί και νέοι καφέ κάδοι βιοαποβλήτων στις παραπάνω περιοχές, όπου και γίνεται ήδη αποκομιδή..
Το κάθε νοικοκυριό προμηθεύτηκε έναν μικρό κάδο 10L για την κουζίνα, μαζί με 3 πακέτα βιοδιασπώμενες σακούλες, όπου θα συλλέγουν μόνο τα υπολείμματα τροφών -όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά καθώς και ένα φυλλάδιο οδηγιών για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων.
Στους καφέ κάδους, ρίχνουμε:
Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, κρέας-ψάρι-θαλασσινά (και τα κόκκαλα), αυγά και τα τσόφλια τους, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά, φίλτρα, φακελάκια από καφέ/τσάι, γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι), ξηρούς καρπούς και περιβλήματα, κουκούτσια ελιάς, κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι, ροκανίδι, στάχτη καυσόξυλων, χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά).
Στους καφέ κάδους, ΔΕΝ ρίχνουμε:
Γόπες τσιγάρων, τροφές και περιττώματα ζώων, τηγανόλαδα, γάλα-χυμούς-ποτά, κάψουλες καφέ, γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά).
Η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για το Δήμο, καθώς τα απόβλητα τροφών που θα τοποθετούν οι πολίτες στον καφέ κάδο, θα οδηγούνται σε επεξεργασία για την παραγωγή κομπόστ, δεν θα επιβαρύνεται ο Δήμος με τέλος ταφής 20 ευρώ τον τόνο, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσοστά ανακύκλωσης του Δήμου Πεντέλης δίνοντας μακροπρόθεσμα και οικονομικό όφελος για το Δήμο και τους δημότες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, οι επόμενες περιοχές που θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι για την ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, θα είναι στην περιοχή στα Άνω Μελίσσια, στον λόφο Προφήτη Ηλία, στην γειτονιά του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας, στο Μορτερό και στην Αγία Τριάδα στην Δ.Κ. Πεντέλης.
Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε:
«Ο Δήμος μας μπήκε στη νέα εποχή στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας και η προστασία του περιβάλλοντος. Βάζουμε σταδιακά τον καφέ κάδο στην πόλη μας. Έτσι θα μειώσουμε σημαντικά τα απορρίμματα μας που οδηγούνται σε ταφή.
Οργανώνουμε την πόλη μας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα στη διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε να γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα μειώνουμε τα κόστη από τη διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων.
Καλώ τους δημότες και τους κατοίκους της πόλης μας να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος:
Διαχωρίζω, φροντίζω, ανακυκλώνω!».

Προηγούμενο άρθροΗ ενίσχυση των αυτοδιοικητικών δεσμών Ελλάδας –Ουγγαρίας και σε επενδύσεις , στη συνάντηση Πατούλη με τον πρέσβη
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα « Αντώνης Τρίτσης» στο Global Innovation Summit 2022