Η Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, για την προστασία των πηγών των Αρμένων, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κρήτης .
“Για τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των Αρμένων στον Αποκόρωνα που κινητοποιούνται και διεκδικούν την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των πηγών των Αρμένων και την ελεύθερη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών σε αυτές”, όπως αναφέρει σ΄ανακοίνωση της , τοποθετήθηκε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέκος Μαρινάκης.
Ειδικότερα, κατήγγειλε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι αμφισβητείται η ελεύθερη – ανεμπόδιστη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών στις πηγές Αρμένων και αναφέρθηκε στην πολύπλευρη σημασία των πηγών που βρίσκονται σε ένα τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και από τις οποίες υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Αποκόρωνα. Η περιβαλλοντική τους αξία είναι ανεκτίμητη, για το πλήθος φυσικών οικοσυστημάτων που συντηρούν, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για έναν χώρο με ιστορική αξία.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε τις διαχρονικές , όπως είπε , ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, για την έλλειψη προστασίας των πηγών. Συγκεκριμένα από το 2004 υπάρχει απόφαση απαλλοτρίωσης του περιβάλλοντος χώρου των πηγών, η οποία με ευθύνη κεντρικού και τοπικού κράτους δεν έχει εφαρμοστεί. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι με συνυπευθυνότητα κεντρικού και τοπικού κράτους δε λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί σε Αρμένους και Στύλο, που είναι απαραίτητοι για την ολοκληρωμένη προστασία των πηγών από ρύπανση.
Τόνισε, ακόμη, ότι ενώ θα έπρεπε να απαγορεύεται οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα για τον χώρο των πηγών των Αρμένων, διαχρονικά οι κυβερνήσεις νομοθετούν για τη διεύρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Συνυπεύθυνες είναι και η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές που αποδέχονται, υλοποιούν και εξειδικεύουν αυτή την πολιτική που προκαλεί τα λαϊκά προβλήματα.
Τέλος, ο Αλέκος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων των Αρμένων και του ευρύτερου Αποκόρωνα για :
Τη διασφάλιση του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα και της ελεύθερης – ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πηγές του Πλατάνου στους Αρμένους.
Την προστασία της ποιότητας των πηγών από ρυπογόνους παράγοντες.
Την υλοποίηση της απόφασης για απαλλοτρίωση της παρακείμενης ιδιοκτησίας και την απόδοση του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χώρου σε όλον τον κόσμο.
Την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, με κριτήριο το όφελος του λαού και όχι των επενδύσεων.

Προηγούμενο άρθροΈργα αντιπυρικής προστασίας στα δάση των Σερρών
Επόμενο άρθροΞεκίνησαν τα έργα κατασκευής του «Πάρκου για Όλους» στην Τούμπα