Ο αρχικός σχεδιασμός των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αποτέλεσε το αντικείμενο της πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Στην εισήγησή της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιωτη, ανέπτυξε την φιλοσοφία και το πλαίσιο των προτεινόμενων εκδηλώσεων οι οποίες και ψηφίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο .

Ειδικότερα , ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με τη συμμετοχή όλων των δομών του, όπως το Δημοτικό Ωδείο, τη Δημοτική Μπάντα, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, το Εικαστικό Εργαστήρι, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Χορευτικό Εργαστήρι και τη Λαϊκή Ορχήστρα του, θα ξεδιπλώσει μια βεντάλια εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων, αφιερωμένες στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης αξιοποιώντας και ενεργοποιώντας όλες τις μορφές τέχνης: θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, λογοτεχνία.
Τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία δεν επιτρέπουν μαζικές εκδηλώσεις, για το επόμενο διάστημα δίνεται έμφαση στο δημόσιο χώρο της πόλης μετατρέποντας το σε μια πολυσημειακή υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης με αναφορά την Επανάσταση του 1821, που θα συνοδεύονται με μουσική και τραγούδια σχετικά της περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγηση της , η κυρία Γεοπαναγιώτη , ανέφερε τα εξής :

21 Μαρτίου Σε τέσσερις πλατείες της Πάτρας θα γίνουν υπαίθριες Εικαστικές Εκθέσεις με ανατυπωμένα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου, με έργα του Μακρυγιάννη και Παναγιώτη Ζωγράφου, με χαρακτικά του Τάσσου και με Λάβαρα της Επανάστασης του 1821.
Στα διαφημιστικά πλαίσια των στάσεων των λεωφορείων, θα τοποθετηθούν έργα φιλελλήνων ζωγράφων.

24 Μαρτίου Φωτίζονται όλα τα έργα τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821. Με στόχο να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, προχωράμε στην καταγραφή, συντήρηση και φωτισμό των έργων τέχνης που βρίσκονται σε 11 πλατείες της Πάτρας με αγωνιστές του 1821 (των Παναγιώτη Καραντζά, Κωνσταντίνου Γιαννιά, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Ιωάννη Καποδίστρια, Γρηγορίου Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Τριών Ναυάρχων, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο-Jean Moreas, Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσου και Τύμβο της Επανάστασης). Μαζί με την έκδοση σχετικού οδηγού διαδρομής στο κέντρο της πόλης με σχετικές περιγραφές και πληροφορίες, θα προβληθούν γλυπτικά έργα που συνήθως προσπερνούν το βλέμμα και την προσοχή του κατοίκου ή περαστικού.

Μάρτης-Απρίλης Σειρά Αναλογίων του ΔΗΠΕΘΕ με κείμενα για την περίοδο της σκλαβιάς την Επανάσταση και μέχρι την Έξωση του Όθωνα.
(οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν).

Από τον Ιούνιο που ευελπιστούμε πως θα επιτρέπονται οι δια ζώσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν θεατρικές και μουσικές παραγωγές με αναφορά το 1821, ενώ πολλές παραγωγές στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ θα έχουν σχετικό περιεχόμενο.

20-21 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, όλα τα σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θα παρουσιάσουν παραγωγές τους σε πλατείες της πόλης με ιστορική αναφορά στην επανάσταση του 1821, θα γίνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Πρόσκληση έχουν πάρει να συμμετέχουν και ανταποκρίνονται θετικά, το Μουσικό Σχολείο Πατρών, το Πανεπιστημίου Πατρών, όλες οι χορωδίες της πόλης μας και οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι.

Ιούλιος Θεατρική παράσταση από το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ του ΔΗΠΕΘΕ με τον τίτλο «Ελευθερία, Ύμνος των Ελλήνων» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και σε γειτονιές του Δήμου.
Μια από τις σημαντικότερες παραγωγές μας θα είναι η Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, την οποία έχει αναλάβει το Δημοτικό Ωδείο. Στόχος μας είναι να φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι του 2021, στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Εάν οι συνθήκες της πανδημίας δεν το επιτρέψουν, θα παρουσιαστεί στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, το Δεκέμβριο του 2021.

Σεπτέμβριος Θα παρουσιαστεί το έργο «Η Καντάτα της Ελευθερίας» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, βασισμένη σε κείμενα του Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη.

Εξίσου σημαντικό θα είναι ένα αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια με τη συμμετοχή του Χορευτικού Εργαστηρίου.

Παράλληλα, η Δημοτική Πινακοθήκη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έκθεση με έργα και υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αφορά στο 1821, ενώ προετοιμάζεται και κάποια έκδοση με σχετικό περιεχόμενο.

Με την παραπάνω πολιτιστική δραστηριότητα επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή το λαό της Πάτρας με την ιστορία του και κυρίως να δημιουργήσουμε ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη και γνώση της. Ευελπιστώντας πως τα συμπεράσματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 να φτάσουν σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέα και νέο, μικρό επαγγελματία και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της μαχητικότητάς τους καθώς η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει πως τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του, πως είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του αγώνα στο να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία».