Όχι μόνο είχε τη συγκατάθεση αλλά η ίδια η Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα τα θεσμικά της όργανα ( ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) ήταν εμπνευτές του πιο αντιδημοκρατικού νόμου (4623/2019) που ψήφιστηκε μετά τη μεταπολίτευση για την Αυτοδιοίκηση.
Αυτό ομολογεί , με ανακοίνωση της , η ίδια η ΚΕΔΕ , υποστηρίζοντας ότι τάχα η μεταφορά -του συνόλου στην πράξη των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων – των Δημοτικών και Περιφερεικών Συμβουλίων στις Οικονομικές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων. ήταν απαραίτητες για να διασφαλιστεί η «κυβερνησιμότητα» των Δήμων.
Οι τότε λοιπόν « γαλάζιες» ηγεσίες Πατούλη και Αγοραστού σε ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ αντίστοιχα , ήταν τελικές εκείνες που πρότειναν και εισηγήθηκαν, το καλοκαίρι του 2019 στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον τότε υπουργό Εσωτερικών , Τάκη Θεοδωρικάκο , τον ευνουχισμό και ακρωτηριασμό των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων , σ΄ότι αφορά το ρόλο τους , τη Δημοκρατική τους λειτουργία, τη διαφάνεια , την άσκηση ελέγχου και τις αρμοδιότητες.
Παράλληλα με το νόμο αυτό ανοίχθηκε ένα πρωτόγνωρο αλισβερίσι πολιτικού εκμαυλισμού στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, που ουδέποτε άλλοτε είχε συμβεί.
Και όλα αυτά στο όνομα της « κυβερνησιμότητας» . Όταν οι ίδιες αυτές ηγεσίες τόνιζαν σ΄όλους τους τόνους το υψηλό αίσθημα αυθύνης των αιρετών της Αυστοδιοίκησης .
Επικαλούμενες ότι πάνω από το 90% των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων λαμβάνονταν με …ομόφωνες αποφάσεις!
Η απόφαση
Η επίσημη αυτή ομολογία τώρα από την διάδοχη επίσης γαλάζια ηγεσία της ΚΕΔΕ, υπό το δήμαρχο Τρικκαίων ( Τρικάλων) , Δημήτρη Παπαστεργίου και η θερμή υποστήριξη της στον αντιδημοκρατικό αυτό νόμο , επιβεβαιώνει την απόλυτη ιδεολογική και πολιτική της ταύτιση και σύμπλευση με την κυβέρνηση .
Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική τιη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Στην ανακοίνωση της , η « γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ, επιχειρεί παράλληλα να παρουσιάσει το νόμο αυτό έκτρωμα ως απόρροια «αποφάσεων των Συνεδρίων αλλά και των συλλογικών της οργάνων» με τις οποίες είχαν αντιταχθεί στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που εφαρμόστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και εξαιτίας της έλλειψης απόλυτων πλειοψηφιών από τις Δημοτικές Αρχές που είχαν εκλεγεί οι δήμοι υποστηρίζει οδηγούνταν σε ακυβερνησία .
« Οι φόβοι μας ότι με την εφαρμογή αυτού του συστήματος δεν θα υπήρχε στη συνέχεια η δυνατότητα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, αφού οι νικητές των εκλογών που είχαν λάβει την πρώτη Κυριακή ποσοστό μικρότερο του 50%, δεν θα μπορούσαν να διοικήσουν παρά την εκλογική τους επικράτηση τη δεύτερη Κυριακή, δυστυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων επιβεβαιώθηκε» , αναφέρει.
Και προσθέτει ότι προκειμένουν «να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μπορέσουν να διοικηθούν αποτελεσματικά οι Δήμοι προς όφελος των πολιτών, ήταν αναγκαίο να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αφενός δεν θα αλλοίωναν τη εκφρασμένη βούληση των πολιτών όσον αφορά τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων.
Αφετέρου θα έδιναν τη δυνατότητα στην παράταξη και το Δήμαρχο που εκλέχτηκαν δημοκρατικά από το λαό, να μπορέσουν να ασκήσουν διοίκηση».
Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία , σημειώνει ήταν ο ν. 4623/2019 , « αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ».
Εξακολουθεί να είναι υπέρμαχος
Παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα όσα ανουσιοργήματα έχουν συμβεί στην Αυτοδιοίκηση εξαιτίας αυτού του νόμου , η σημερινή « γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ, εξακολουθεί να δηλώνει υπέρμαχος αυτού , αποκαλύπτοντας το τι « Αυτοδιοίκηση» θέλει και το πως αντιλαμβάνεται γενικότερα το θεσμό.
« Με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου, καταφέραμε το διάστημα που ακολούθησε από την ψήφισή του μέχρι σήμερα, να διοικηθούν οι Δήμοι, χωρίς να αλλοιωθεί η δυνατότητα του δημοκρατικού ελέγχου εντός των δημοτικών Συμβουλίων. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των αιρετών διοικήσεων των Δήμων, θα διεξαχθούν με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ» ,αναφέρει.
Και υποδείξει προς το ΣτΕ
Και θέλοντας ουσιαστικά να υπογραμμίσει ότι συνεχίζει να στηρίζει ανεπιφύλακτα , χωρίς κανένα αστερίσκο και μετά την απόφαση αυτό το νόμο, τονίζει ότι ναι μεν τη « σέβεται» αλλά αναμένει «την οριστική κρίση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα από την Ολομέλεια του ΣτΕ».
Υποδεικνύει μάλιστα στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι με την τελική του κρίση-απόφαση «πρέπει να διασφαλιστεί είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να προστατευτεί το Συνταγματικό Δικαίωμα των αιρετών Διοικήσεων των Δήμων, να μπορούν να ασκούν Διοίκηση».
Και το γνωστό «κερασάκι»
Τέλος, στη σχετική της ανακοίνωση , αναφέρεται και στο θέμα των αρμοδιοτήτων που …διεκδικεί από το κράτος.
« Εκφράζουμε την πεποίθησή μας πως δεν πρέπει η απόφαση ενός τμήματος του ΣτΕ να «θολώσει» το μήνυμα πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικότητα, οι μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Τώρα αποτελεί περισσότερο από ποτέ επιτακτικότερη ανάγκη να γίνουν πράξη οι θεσμικές παρεμβάσεις που ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχουμε προτείνει, οι οποίες θα επανακαθορίσουν τα όρια ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών διοίκησης του Κράτους, θα προωθήσουν την αποκέντρωση και θα διασφαλίσουν την οικονομική αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία των Δήμων ώστε να μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητες τους . Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος κι ασφαλής δρόμος, για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών και τη χώρα».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΜε «φτερά» τα βιβλία « πετούν» τα παιδιά στον Άλιμο