Η οικονομική στιβαρότητα, η αναπτυξιακή διάσταση και η εστίαση στην κοινωνική προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων είναι τα κύρια γνωρίσματα του προϋπολογισμού εσόδων- εξόδων του Δήμου Κιλκίς για το 2025, ο οποίος εγκρίθηκε, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς.
Είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που κατατίθεται από καταβολής Δήμου και το επιβεβαιώνει ο υψηλός οικονομικός του δείκτης καθώς ανέρχεται σε 55.328632,22 ευρώ έναντι 46.632.191,95 ευρώ του 2024.
Αυξημένος κατά 8.696.440,27ευρώ (ποσοστό 18,65%) και με χρηματικό υπόλοιπο 13.826.291,31 ευρώ, που προσφέρει οικονομική ασφάλεια, ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς, όπως τονίστηκε από τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Θεμιστοκλή Ανθρακίδη, που εισηγήθηκαν την υπερψήφισή του, θωρακίζει την οικονομική σταθερότητα του Δήμου, βάζει σε γραμμή παραγωγής τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν σχεδιαστεί από τη Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, διαθέτει συμπαγή κοινωνική δομή και έχει, τέλος, την δυνατότητα αλλά και την ευελιξία να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας των πολιτών.
Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Κιλκίς βρέθηκε μέσα στους είκοσι ΟΤΑ που κατέθεσαν το σχέδιο του προϋπολογισμού στο Οικονομικό Παρατηρητήριο Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τούτο, όπως επισημάνθηκε, δεν οφείλεται μόνο στην έγκαιρη προετοιμασία και επεξεργασία των στοιχείων του αλλά και στην αδυναμία των περισσοτέρων Δήμων να καταρτίσουν προϋπολογισμούς εξαιτίας των μεγάλων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις λειτουργικές τους δαπάνες, το τέλος ταφής απορριμμάτων και το ενεργειακό κόστος.
Ο Δήμος Κιλκίς, τα έχει καταφέρει, χάρη στην ορθολογική οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής, στο καλό επίπεδο εισπραξιμότητας και στη γενναία ενίσχυσή του από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) κατά 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως, συνθήκη που του επιτρέπει να καλύπτει τα αυξημένα έξοδα του ενεργειακού κόστους, των αποδιδόμενων παρακρατήσεων του τέλους ταφής απορριμμάτων και των μισθολογικών δαπανών.
Επιπλέον, και σε αντίθεση με τις πολιτικές των περισσοτέρων Δήμων, ο Δήμος Κιλκίς συγκρατεί στα επίπεδα του 2022 τα ανταποδοτικά τέλη για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς καμία επιβάρυνση και διατηρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα στις ευπαθείς κατηγορίες, κρατώντας τις μειώσεις κατά 50% των τελών καθαριότητας και φωτισμού στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και την πλήρη απαλλαγή σε ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80%.
Ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2025, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα ελλείψει εναλλακτικής πρότασης.
Η εισήγηση του Δημάρχου
Ο προϋπολογισμός είναι η μεγάλη σφραγίδα ενός Δήμου, το ισχυρό τεκμήριο της χρηστής, όσο και της αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισής του.
Γι’ αυτό, και η συμμετοχή στη δημόσια συζήτησή του αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε επίπεδο ενημέρωσης, προτάσεων, που προάγουν και ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή του φυσιογνωμία, και είναι βεβαίως, εφικτό να υλοποιηθούν, και κριτικής θέσης για τους στόχους που υπηρετεί.
Σας καλωσορίζω στην ειδική συζήτηση του σώματος, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του Δήμου Κιλκίς για το 2025, με την προσδοκία να διατυπωθούν εκατέρωθεν, χρήσιμες απόψεις, οι οποίες θα συμβάλλουν και θα υποστηρίξουν την εφαρμοστική του διάσταση.
Στον πυρήνα του προϋπολογισμού του Δήμου Κιλκίς για την επόμενη χρονιά συγκεντρώνονται και απεικονίζονται με ενάργεια:
-1ον οι δείκτες του προγραμματισμού για το σύνολο των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών λειτουργιών του Δήμου μας,
-2ον τα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδα του Δήμου, στοιχειοθετημένα σε κανόνες ρεαλισμού και ακρίβειας, καθώς όπως γνωρίζουμε, η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων με άδηλη προοπτική είσπραξης, θα δημιουργούσαν μια πλασματική εικόνα και θα οδηγούσαν σε έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό
– και 3ον το αναπτυξιακό πρόσημο του προϋπολογισμού, το οποίο αποδεικνύεται από τις εισροές πιστώσεων για νέα έργα υποδομής και συνεχιζόμενα έργα, σε κάθε τομέα της ευθύνης μας, με αυξημένους, μάλιστα, οικονομικούς πόρους στο τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2025.
Εισαγωγικά, πρέπει να πω αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ο Δήμος Κιλκίς βρίσκεται στους πρώτους είκοσι Δήμους της χώρας, που κατήρτισαν και πέρασαν τον προϋπολογισμό τους από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.
Και αυτή η προπόρευση, δεν οφείλεται μόνο στην έγκαιρη προετοιμασία και σύνταξη του προϋπολογισμού από το οικονομικό επιτελείο του Δήμου μας, αλλά και στις τεράστιες δυσκολίες που συναντά η πλειονότητα των Δήμων για να ‘’κλείσουν’’ αξιοπρεπώς τους προϋπολογισμούς τους.
Απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων και αρκετοί βρίσκονται
στα όρια της κατάρρευσης. Γίνεται φανερό, ότι παρά τις συνεχείς προκαταβολές της τακτικής επιχορήγησης, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες.
Τις εργασίες του πρόσφατου διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, τις οποίες παρακολούθησα, μονοπώλησαν τα οικονομικά φορτία, που επιβαρύνουν και επιβραδύνουν την πολιτική ατζέντα των διεκδικήσεων, ώστε να είναι σε θέση να επανεκκινήσει από μια υγιή βάση η Αυτοδιοίκηση.
Δεν μπορούν να θεραπευτούν, τουλάχιστον άμεσα, τα αίτια της οικονομικής δυσπραγίας και αναφέρομαι στο υψηλό ενεργειακό κόστος, στο τέλος ταφής απορριμμάτων, που παρακρατείται από τις επιχορηγήσεις των Δήμων και έχει αποδοθεί για τα έτη 2022,2023 και 2024 και στην αύξηση των μισθολογικών δαπανών.
Οι πηγές αναπλήρωσης είναι δυσεύρετες και η οικονομική πίεση τόσο μεγάλη, ώστε οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας αναγκάστηκαν, ο ένας μετά τον άλλο, να αυξήσουν την τοπική φορολογία. Μετακυλίστηκε, λοιπόν, στους πολίτες το κόστος, με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για την επόμενη χρονιά, που ξεκινούν από το 9% και φθάνουν σε ορισμένους Δήμους μέχρι και το 150%!
Η διαπραγμάτευση ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη βασικών λειτουργικών δαπανών, απέφερε μία ακόμη έκτακτη επιχορήγηση 250.000.000 ευρώ μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η οποία αντιστοιχεί για τον Δήμο μας σε 873.000ευρώ, ποσό το οποίο θα εγγραφεί στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Τα αιτήματα που μπήκαν μετ’ επιτάσεως κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου, και έχει αξία πιστεύω να αναφερθούν, είναι:
-να δοθεί μια γενναία αύξηση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το 2025
-να καταργηθεί το άρθρο 38 του Ν. 5143/2024 που θεσπίζει το ανώτατο πλαφόν αποδόσεων στα 3,841 δις ευρώ,
-να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες το πλαίσιο του Ν. 3852/2010
– να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι στους Δήμους
– και τέλος να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος στους Δήμους και στις ΔΕΥΑ,με ενισχυτικές παράλληλα ενέργειες για την ενεργειακή αυτονομία των Δήμων.
Ανοιχτή παραμένει και η διεκδίκηση της ΚΕΔΕ και 164 Δήμων, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δήμος Κιλκίς, για την απαλλαγή από το τέλος ταφής απορριμμάτων, ένα μέτρο που έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό και άδικο, αφενός γιατί αντίκειται στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και αφετέρου διότι η Πολιτεία, η οποία έχει και την ευθύνη για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, μεταθέτει αδικαιολόγητα το βάρος στους Δήμους και δημιουργεί αφαίμαξη στους προϋπολογισμούς τους.
Στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή που έχει κατατεθεί από την Αυτοδιοίκηση στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του τέλους ταφής απορριμμάτων και ευελπιστούμε να έχει θετική υποδοχή.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για την οικονομία των Δήμων, καταθέτουμε απόψε τον προϋπολογισμό του Δήμου μας, με θετικές όμως προσλαμβάνουσες, που τον διαφοροποιούν από τη σημερινή γκρίζα εικόνα η οποία κυριαρχεί στον ελλαδικό χώρο.
Ο Δήμος Κιλκίς έχει να παρουσιάσει έναν ισχυρό προϋπολογισμό, ο οποίος διαθέτει αξιοπιστία, οικονομική στιβαρότητα και έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ανάγκες αλλά και να σταθεί, χωρίς υποστυλώσεις και εμβαλωματικές λύσεις, στο ύψος του πήχυ που έχουμε βάλει για την υλοποίηση των μεγάλων έργων, που έχουμε σχεδιάσει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
Χωρίς, μάλιστα, και το υπογραμμίζω αυτό, να θίγονται ή να αναστέλλονται κεκτημένα και χωρίς να αφαιρούνται ή να αποσύρονται κοινωνικές παροχές στους πολίτες.
Ας δούμε μαζί, και πρακτικά πια, ποια είναι τα στοιχεία που του προσδίδουν δυναμική:
Είναι ο υψηλότερος προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία του Δήμου Κιλκίς.
Ανέρχεται σε 55.328.632,22 ευρώ έναντι 46.632.191,95 ευρώ το 2024 και είναι αυξημένος κατά 8.696.440,27 ευρώ. Η ποσοστιαία αύξηση αγγίζει το 18,65%.
Και βεβαίως, όπως συνέβη όλα τα προηγούμενα πέντε χρόνια, δεν ‘’κλείνει’’ στο αρχικά προϋπολογισθέν ποσό.
Ο προϋπολογισμός του 2024 για παράδειγμα έκλεισε στα 58.699.433,13 ευρώ δηλ. κατά 12.067241,18 ευρώ παραπάνω και αυτές οι αποκλίσεις που εμφανίζονται, δεν οφείλονται σε έλλειψη πρόβλεψης αλλά στη δυνατότητα άντλησης νέων πόρων για έργα.
Οι εκτιμήσεις για το 2025 είναι ότι θα υπερβούμε τα 60.000.000ευρώ. Και επιπλέον έχουμε ‘’κτίσει’’ ένα γερό χρηματικό υπόλοιπο 13.826.291,31 ευρώ,
το οποίο δίνει οικονομική ασφάλεια στον Δήμο μας.
Αυτή είναι η εξήγηση για την άνοδο των οικονομικών του Δήμου, συνυφασμένη, με το πολύ καλό επίπεδο εισπραξιμότητας που παραμένει σταθερό, και την ενίσχυση του Δήμου μας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού τους.
Υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Κιλκίς επιδοτείται επιπλέον με 2.406.914 ευρώ σε ετήσια βάση, και αυτό το ‘’μαξιλάρι’’ τον βοηθά να απορροφήσει το αυξημένο τέλος της ταφής των απορριμμάτων, τις δαπάνες στον ΦΟΔΣΑ, το ενεργειακό κόστος στη ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Όλες αυτές οι κρίσιμες παράμετροι, σε συνδυασμό με την καλή οικονομική διαχείριση, τον περιορισμό των αναμορφώσεων, που μεταφράζεται σε ορθό προγραμματισμό, πρόληψη και πρόβλεψη διοικητικών και οικονομικών ενεργειών, λειτούργησαν υποδειγματικά, ώστε να αποτυπωθεί υπεύθυνα και με αντικειμενικότητα στον προϋπολογισμό, η οικονομική ευεξία του Δήμου Κιλκίς. Χάρη στην οποία, διατηρούμε στα επίπεδα του 2022 τα ανταποδοτικά τέλη για το 2025 χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας.
Και εικάζω βάσιμα, ότι σε αυτήν την αρνητική οικονομική συγκυρία, πρέπει να είμαστε από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού Δήμους της χώρας, που πετύχαμε να κρατήσουμε σταθερά όλα τα δημοτικά τέλη, προστατεύοντας τα νοικοκυριά του Δήμου μας, τα οποία πλήττονται από το γενικό κύμα της ακρίβειας.
Ο Δήμος Κιλκίς αντέχει!
Αντέχει, γιατί με πνεύμα ορθολογισμού, σοβαρότητας αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας, έχει δημιουργήσει τις συνθήκες που θωρακίζουν την οικονομική του σταθερότητα, έχει διαμορφώσει τους όρους συμμετοχής του στην αναπτυξιακή διαδικασία και επιπλέον,
η ομπρέλα της κοινωνικής του πολιτικής ανοίγει για περισσότερους συμπολίτες μας, είτε πρόκειται για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, είτε για ανέργους, είτε για νέα ζευγάρια.
Στις εσωτερικές λειτουργίες του Δήμου είναι εμφανής η ανταπόκριση του προϋπολογισμού στις προτασσόμενες απαιτήσεις των δημοτικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία του πιστοποιούν ότι τα αιτήματά τους καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Για την ακρίβεια, όλα σχεδόν τα αιτήματα των υπηρεσιών έγιναν αποδεκτά στο σύνολο και στο ποσό που ζητήθηκαν.
Ως προς τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις και τις επιδιώξεις της Δημοτικής Διοίκησης, γίνεται σαφές ότι το 2025 θα πάρουν σάρκα και οστά μεγάλα έργα που έχουμε προτάξει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και έχουμε καταφέρει να τα εντάξουμε σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, να τα ωριμάσουμε, να τα δημοπρατήσουμε και να ολοκληρώσουμε διοικητικά και τεχνικά την πορεία τους με τη συμβασιοποίησή τους.
Πράγματι, όπως θα παρατηρήσετε, στις εγγραφές του προϋπολογισμού βρίσκονται σημαντικά έργα, που δημιουργούν ή εκσυγχρονίζουν υποδομές, συμμαχούν με τα αιτήματα των συμπολιτών μας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.
Ταυτόχρονα, σημαντικό εξάρτημα της δυναμικής του προϋπολογισμού είναι το τεχνικό πρόγραμμα έργων, ύψους 14.063.302,02 ευρώ, το οποίο απαντά πειστικά στις απαιτήσεις της τοπικής μας κοινωνίας για την άμεση θεραπεία ζωτικών προβλημάτων και αναγκών, που προκύπτουν, από την καθημερινή τριβή και στην πόλη και στους οικισμούς μας.
Με τις πολιτικές μας, έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια, να σταθεροποιήσουμε τα έσοδά μας, να διασφαλίσουμε αλλά και να εξοικονομήσουμε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
Τον επόμενο χρόνο, επενδύονται 16.000.000 ευρώ σε έργα υποδομής, στην αγροτική οδοποιία, στο οδικό δίκτυο, στη σχολική στέγη, όπου δημιουργείται ειδικός κωδικός με 1.800.000ευρώ, στις αναπλάσεις του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στο δημοτικό πρατήριο υγρών καυσίμων, στον αθλητικό πυρήνα, στις Σχολικές Αυλές, στις παιδικές χαρές.
Ενισχύουμε τις μάχιμες μονάδες της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας και διευκολύνουμε το απαιτητικό τους έργο. Βελτιώνουμε την αισθητική του δημόσιου χώρου. Προσφέρουμε μια αξιόπιστη πολιτιστική πρόταση στους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε τις υποδομές του αθλητισμού και με τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες, τη διατήρηση των μειώσεων κατά 50% των ανταποδοτικών τελών σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, την πλήρη απαλλαγή σε ΑμεΑ με ποσοστό 80%, τα δωρεάν τροφεία σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχουμε δημιουργήσει ένα προστατευτικό περιβάλλον για τη μέση οικογένεια και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Όλα τα παραπάνω επιτεύγματα είναι κατακτήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί με στόχευση και πολλή δουλειά και καθιστούν τον προϋπολογισμό σε ατμομηχανή της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής του Δήμου μας.
Ένα μεγάλο Ευχαριστώ οφείλουμε στο οικονομικό επιτελείο του Δήμου μας, στον Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Θεμιστοκλή Ανθρακίδη, στη Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Ελευθερία Σπανού, και σε όλους τους Προϊσταμένους, Διευθυντές και υπαλλήλους των υπηρεσιών, που εργάστηκαν οργανωμένα για τη σύνταξη και κατάρτιση του προϋπολογισμού, φροντίζοντας με ιδιαίτερη επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία των στοιχείων του.
Ανακεφαλαιώνοντας, με την κατάρτιση του προϋπολογισμό του, ο Δήμος Κιλκίς:
-Καλύπτει τις ανελαστικές δαπάνες, που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του
-Υποστηρίζει και δυναμώνει τις πολιτικές του, που έχουν αναφορά σε έργα υποδομής, στην παιδεία, στην κοινωνική προστασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην πολιτική προστασία, στον δημόσιο χώρο, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δήμου
-Εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη λειτουργία του Δήμου Κιλκίς, δίχως να υποχωρούν ή να εξασθενούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες, ούτε και να μετατίθεται σε άγνωστο χρόνο η ικανοποίηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.
Κατά συνέπεια, ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς διακρίνεται για τη δυναμικότητα και τη συνετή οικονομική του διαχείριση. Η αποτύπωσή του είναι ρεαλιστική και ως εχέγγυα της επιτυχίας του μπορούμε να θεωρήσουμε τον σταθερό αναπτυξιακό προσανατολισμό και τα κοινωνικά του ερείσματα.

Προηγούμενο άρθρο« Ξαναζωντανεύουν» οι περίπατοι του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα , όπου είχε εξοριστεί από τη Χούντα
Επόμενο άρθροΑκόμη και ο Σακκάς ομολογεί ότι έχει καθυστερήσει η κυβέρνηση στην αποκατάσταση των καταστροφών του Daniel