Με πολύ λιγότερες καθαρίστριες από τότε που έκλεισαν , βρήκε η επαναλειτουργία των σχολείων στο δήμο Αθηναίων .
Αυτό καταγγέλλει η επικεφαλής της «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ .ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ», καταγγέλλοντας το υπουργείο Εσωτερικών που δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 69 καθαριστριών στον δήμο της Αθήνας με αποτέλεσμα να απολυθούν στις 30 Απρίλη.
Το θέμα , επσημαίνει είχαν θέσει έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις, ανάμεσά τους και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» περισσότερο από ένα μήνα πριν, με αποτέλεσμα σήμερα να μην τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε πολλά σχολεία .
Σύμφωνα με την κυρία Ρέππα , « ορισμένα από αυτά μάλιστα, έχουν τόσο οξυμένο πρόβλημα μια και έμειναν με μία μόνο καθαρίστρια, ώστε να δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας του ολοημέρου γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει το σχολείο μετά τις 14:30».
Επίσης υπογραμμίζει ότι « το πρόβλημα μεγεθύνεται γιατί περισσότερες/οι από 50 καθαριστ(ρι)ες αποσύρονται σταδιακά για ένα μήνα από τις σχολικές μονάδες που εργάζονται για να πραγματοποιηθεί η επιμόρφωση που ορίζει ο νόμος και το πρόγραμμα με το οποίο έχουν προσληφθεί».
Η επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ .ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ», καταγγέλλειμ επίσης
τη «δημαρχία Μπακογιάννη» που « περιμένει καρτερικά αν θα δεήσει ο υπουργός Βορίδης να υπογράψει και φυσικά, προστατεύοντας την κυβέρνησή της ΝΔ, δεν τολμά ούτε μία ανακοίνωση-διεκδίκηση να βγάλει. Πιέζει μόνο τις/τους καθαριστ(ρι)ες να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες, μετακινεί προσωπικό μοιράζοντας τη φτώχεια των σχολείων, και κάνοντας αλχημείες και «προσεύχεται» να υπογράψει τελικά ο υπουργός την ανανέωση των συμβάσεων!»
Υπενθυμίζει δε ότυι η παράταξη της , « έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί κυνική εξέλιξη ότι στον δήμο της Αθήνας όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, μόνο το 12% των σχολικών καθαριστ(ρι)ων είναι μόνιμες/οι, ενώ το 88% είναι συμβασιούχες/οι με πολλαπλών μορφών συμβάσεις (ορισμένου, χρόνου, συμβάσεις έργου, τετραμηνίτες, κοινωφελούς του ΟΑΕΔ κ.λπ) και με διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν σε άσκηση για γερούς λύτες την κάλυψη των σχολικών μονάδων με προσωπικό ώστε να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δέχονται την πιο βάρβαρη εκμετάλλευση!
Γιατί με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας κράτος και δήμοι πετυχαίνουν να έχουν φτηνότερους εργαζόμενους, με λιγότερα ή καθόλου δικαιώματα. Γιατί θέλουν εργαζόμενους δούλους/ες, να παρακαλάνε για μια θέση εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί. Και τελικά, δεν κάνουν μόνιμες προσλήψεις γιατί επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα στις σχολικές μονάδες και να φέρουν εργολάβους που θα προσλαμβάνουν αυτοί, για πενταροδεκάρες.
Κυβέρνηση και δημαρχία αδιαφορούν για τα σχολεία και τους εργαζόμενους» σημειώνει και ζητά :
– Να καλυφθούν με ανανέωση των συμβάσεων και νέες προσλήψεις όλες οι ανάγκες των σχολείων ΤΩΡΑ! Κάθε καθυστέρηση είναι εγκληματική αδιαφορία!
– Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστών/στριών και όλων των συμβασιούχων τώρα!
– Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας!
– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες!
– Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες, μακριά οι εργολάβοι από την καθαριότητα!