Σημαντικά και επίκαιρα θέματα καθώς και έργα προγραμματισμού απασχόλησαν την συνάντηση που πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με τον Δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ζάκυνθο.

Νέα έργα
Η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις για τα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ή σε συνεργασία με το Δήμο Ζακύνθου, αλλά και εν γένει για την συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο σε θέματα αναπτυξιακά που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή αμιγώς από δημόσιους πόρους.
Επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση της συντήρησης, εξωραϊσμού και αποκατάστασης του εμβληματικού και επιβλητικού κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου του οποίου η μελέτη και οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
“Απαιτείται επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του έργου, τα τεύχη δημοπράτησης, η οικοδομική άδεια, και το ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς” όπως δήλωσε η Περιφερειάρχης.
Θέμα συζήτησης ήταν και η ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου, η οποία έχει πάρει τον δρόμο για την επικαιροποίηση και προετοιμασία της ένταξής της, επίσης, στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.
Όσον αφορά στην αδειοδότηση του έργου προστασίας ακτών, αποδόθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Ζακύνθου η θεώρηση της μελέτης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Επιπρόσθετα, απαιτείται αίτημα στην Κτηματική υπηρεσία, η οποία θα διαβιβάσει σε αρμόδια επιτροπή τον φάκελο για παραχώρηση του Αιγιαλού, για να εκδοθεί έγκριση του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα εν εξελίξει έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, την απομάκρυνση δεμάτων από το ΛΙΒΑ και την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου της Ζακύνθου, στα οποία η συμβολή του Δημάρχου Ζακύνθου θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική αφού είναι μέλος του ΔΣ του νέου ΦΟΔΣΑ. Επίσης συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό με κίνδυνο προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζήτησαν την ωρίμανση έργων του Δήμου Ζακύνθου προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, τις προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν για την αποκατάσταση βασικών υποδομών και πολιτιστικών μνημείων μέσα από διάφορα προγράμματα αλλά και συνδυαστικά με τις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη παρεμβάσεων σε έργα ύδρευσης όπως η αντικατάσταση του δικτύου αμιαντοσωλήνων όπου υφίσταται ακόμη, ο αγωγός Μπόχαλης – Φιλικών, ο αγωγός Αγίας Μαρίνας – Λούχας – Γυρίου όπου απαιτείται νέα γεώτρηση, δεδομένου ότι δεν επαρκεί το υφιστάμενο δίκτυο και τέλος η δημιουργία νέου δικτύου 27 χιλιομέτρων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ και η διαδικασία δημιουργίας σφαγείων στην Ζάκυνθο σε οικόπεδο του Δήμου και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Από την ατζέντα της συζήτησης δεν έλειψαν ο καθορισμός της γραμμής αιγιαλού στην Αγία Τριάδα – Ακτή ΕΟΤ εως Κρυονέρι και η προμελέτη – βασικός σχεδιασμός (για σύνταξη Master plan) της συνολικής μελέτης ανάπλασης του χώρου έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σύνταξη προϋπολογισμού των επιμέρους μελετών με πιθανή βοήθεια στην μελέτη από την ΜΟΔ.
Συμφωνήθηκε, τέλος, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για το σχέδιο πόλης στα Ντουρέϊκα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Ζακύνθου Γιώργος Στασινοπουλος, Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Αικατερίνη Μοθωναίου και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντινος Καποδίστριας, όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους δυο φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.