Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 30 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία, τονίζουν « επαναφέρουν μετ’ επιτάσεως την καταχρηστική λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και τις αντικοινωνικές μεθοδεύσεις των στελεχών της, να λαμβάνουν αποφάσεις για εντολές διακοπών υδροδότησης σε Νίκαια, Δραπετσώνα-Κερατσίνι, Πέραμα και Σαλαμίνα, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, ακόμα και για οφειλές ύψους 100 και 150 €».
Ειδικότερα, προκλητικότερη της απόφασης αυτής, τονίζουν , ” είναι η νέα Πολιτική Αποδοχών της ΕΥΔΑΠ, η οποία ευθυγραμμίζει πλήρως τις αμοιβές των στελεχών της με την επιβράβευση της αποδοτικότητάς τους ως προς την κερδοφορία της εταιρείας, με αποτέλεσμα οι εντολές διακοπής υδροδότησης να καθίστανται πρακτικά «κίνητρο» για διεκδίκηση μεταβλητών αποδοχών (bonus) πλέον των ήδη προκλητικών σταθερών αποδοχών τους.
Συνακόλουθα και με δεδομένη την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, ν’ αφήνει χωρίς νερό οικογένειες στις λαϊκές συνοικίες της Β΄ Πειραιά, αισχοκερδώντας εις βάρος των πολιτών και εμπορευματοποιώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό να προσκομίσει τα δεδομένα από τα οποία προκύπτει: ο συνολικός αριθμός εντολών διακοπής υδροδότησης και εκτέλεσης εντολών διακοπής και τα ποσά οφειλών καταναλωτών σε Δραπετσώνα-Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια, Πέραμα και Σαλαμίνα, βάσει των οποίων εκδίδονται οι εντολές διακοπής παροχών υδροδότησης”.

Η ερώτηση

” Επαναφέρουμε μετ’ επιτάσεως την καταχρηστική λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και την αντικοινωνικές μεθοδεύσεις των στελεχών της, να λαμβάνουν αποφάσεις για εντολές διακοπών υδροδότησης σε Νίκαια, Δραπετσώνα-Κερατσίνι, Πέραμα και Σαλαμίνα, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, ακόμα και για οφειλές ύψους 100 και 150 €.
Προκλητικότερη της απόφασης αυτής, είναι η νέα Πολιτική Αποδοχών της ΕΥΔΑΠ, η οποία ευθυγραμμίζει πλήρως τις αμοιβές των στελεχών της με την επιβράβευση της αποδοτικότητάς τους ως προς την κερδοφορία της εταιρίας, με αποτέλεσμα οι εντολές διακοπής υδροδότησης να καθίστανται πρακτικά «κίνητρο» για διεκδίκηση μεταβλητών αποδοχών (bonus) πλέον των ήδη προκλητικών σταθερών αποδοχών τους !
Ωστόσο, όπως το ΣτΕ έχει κρίνει: «… κατά το Σύνταγμα (άρθρα 5 και 21), η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας. Υπό τις παρούσες, όμως, συνθήκες, δηλαδή υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στις περιοχές Αττικής είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας, αλλά και διά του μετοχικού τους κεφαλαίου.»
Επιπλέον «…το Δημόσιο «δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ώς άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.»
Συνεπώς, η εξοργιστική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, ν’ αφήνει χωρίς νερό οικογένειες στις λαϊκές συνοικίες της Β΄ Πειραιά, που αισχροκερδεί εις βάρος των πολιτών, εμπορευματοποιώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, φέρει ανεξίτηλα την υπογραφή της αντίληψης Μητσοτάκη για την κοινωνική πρόνοια και το ύψιστο δημόσιο αγαθό του νερού”.
Και ρωτούν τον υπουργό:
1. Προτίθεσθε να παρέμβετε αρμοδίως, ως εποπτεύων Υπουργός και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να ελέγξετε τον τρόπο άσκησης της δραστηριότητας του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, καθώς με τις παράνομες και καταχρηστικές εντολές διακοπών νερού σε μικρομεσαίες οικογένειες, τίθεται σε κίνδυνο η αδιάλειπτη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες ύδρευσης, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο;

ΑΚΕ
Η ΕΥΔΑΠ να προσκομίσει τα δεδομένα που από τα οποία προκύπτει:
1. ο συνολικός αριθμός εντολών διακοπής υδροδότησης,
2. ο συνολικός αριθμός εκτέλεσης εντολών διακοπής,
3. και τα ποσά οφειλών καταναλωτών σε Δραπετσώνα-Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια, Πέραμα και Σαλαμίνα, βάσει των οποίων εκδίδονται οι εντολές διακοπής παροχών υδροδότησης.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ραγκούσης Γιάννης
Παππάς Νίκος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία

Προηγούμενο άρθροΣτο Ν. Κόσμο το 9ο πάρκο “τσέπης” , στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΧρηματοδότηση για νέο έργο ζήτησε ο Ιωακειμίδης από τον Πατούλη