Ο δήμος Μεγάρων καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις- μέτρα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Φορέων που είναι ιεραρχημένες χρονικά για την αντιμετώπιση και προστασία από τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς της 20ης Μαϊου, στα Γεράνεια.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, απέστειλε τις προτάσεις αυτές στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους Βουλευτές Δυτικής Αττικής κ. Κώτσηρα Γιώργο, Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Θανάση Μπούρα Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Βαγγέλη Λιάκο και Γιώργο Τσίπρα και τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη/.
Συγκεκριμένα αναφέρει, στην επιστιολή του :
« Σας γνωρίζουμε, ότι η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά της 20ης Μαΐου 2021, που κατέκαψε περίπου 70.000 στρέμματα των πανέμορφων Γερανείων Ορέων προς την πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου, με ανυπολόγιστες ζημιές στην υγεία, στο περιβάλλον, αλλά και στις περιουσίες των κατοίκων, συνέβη τρία (3) χρόνια μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά της Κινέτας, 23 Ιουλίου 2018 , που κατέκαψε δασική έκταση 60.000 στρεμμάτων των Γερανείων προς την πλευρά του Σαρωνικού Κόλπου. Μετά από τα δύο αυτά δυσάρεστα γεγονότα η ευρύτερη περιοχή των ιστορικών Μεγάρων κινδυνεύει πλέον να αγγίξει τα όρια μιας ολοκληρωτικής απώλειας του δασικού της πλούτου.
Η Διοίκηση του Δήμου ζήτησε την συνδρομή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και συγκεκριμένα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και των επιστημονικών Φορέων Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να υποβληθούν σχετικές προτάσεις για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, την λήψη μέτρων πρόληψης κατά των δασικών πυρκαγιών και προστασίας από τις συνέπειες αυτών.
Οι Καθηγητές/τριες και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, δεκαέξι (16) στον αριθμό, επισκέφτηκαν τον Δήμο μας στις 24/6/2021 και με ιδιαίτερη προθυμία και υπέρμετρο ενδιαφέρον προχώρησαν σε επιτόπια αυτοψία και αξιολόγηση της κατάστασης, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασαν σε επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε την επόμενη ημέρα, 25/6/21, ο Δήμος και κατέθεσαν στη συνέχεια σε ενιαίο κείμενο, το οποίο συνυποβάλλεται, προτάσεις μέτρων, δράσεων και παρεμβάσεων ιεραρχημένων χρονικά, που κρίθηκαν από τα πλέον αρμόδια Πανεπιστήμια και Φορείς της χώρας, ότι πρέπει να υλοποιηθούν για την αποκατάσταση του δασικού δυναμικού της περιοχής και την ελαχιστοποίηση των καταστροφικών συνεπειών από την λαίλαπα των πυρκαγιών.
Κατόπιν των ανωτέρω,
παρακαλούμε ιδιαίτερα θερμά
για τις κατά την αρμοδιότητά σας ενέργειες επί των προτεινομένων από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τους Φορείς της χώρας μέτρων και ενεργειών που αυτά μπορούν :
1. Να συμβάλουν αποτελεσματικά στην έγκαιρη αποκατάσταση των καμένων δασών και στην αποτροπή καταστροφικών διαβρωτικών και επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων και
2. Να δράσουν προληπτικά κατά των δασικών πυρκαγιών και υπέρ της πυροπροστασίας ζώων και περιουσιών.

Με την βεβαιότητα, ότι κι αυτή την φορά θα σταθείτε δίπλα στα προβλήματα της περιοχής και των πολιτών του Δήμου μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας γνωρίζουμε, ότι θα είμεθα σε στενή και αγαστή συνεργασία μαζί σας, καθώς και με τα προαναφερόμενα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς Φορείς της χώρας για την κατά το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και θεραπεία των προαναφερόμενων προβλημάτων, που για την τοπική μας κοινωνία είναι ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας».