Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο είχε συνεργασία ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μεταξύ των θεμάτων τέθηκε το ζήτημα του Νόμου 5056/2023 που αφορά τη Κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Ο.Τ.Α..
Όπως ενημέρωσε ο κ. Κουράκης τον κ. Υπουργό υπάρχει αναγκαιότητα της συνέχισης λειτουργίας ΝΠΔΔ (πχ Παιδικοί Σταθμοί κ.α.), αφού έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των Δήμων.
Συζήτησαν επίσης για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά τις εκλογές των Συλλογικών Οργάνων, με βάση τα νέα δεδομένα, αφού υπάρχει διαφοροποιήσει του πληθυσμού των ΟΤΑ με βάση την τελευταία απογραφή, παράλληλα δε μείωση του αριθμού των Συμβούλων στα Νέα Δημοτικά Συμβούλια.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης προσκάλεσε τον υπουργό να παρευρεθεί στη Διημερίδα Ενημέρωσης των Νεοεκλεγέντων Δημάρχων Κρήτης, που θα διεξαχθεί 20-21 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο.
Επίσης ο κ. Κουράκης θα έχει συνάντηση με στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ για να οριστικοποιηθεί το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης, που θα περιλαμβάνει θέματα όπως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας, τα Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028, το Σύστημα Διακυβέρνησης, κ.α.

Προηγούμενο άρθροΜείωσε και άλλο τα ανταποδοτικά τέλη ο δήμος Πειραιάς- Συνολικά .27% τα τελευταία 9 χρόνια
Επόμενο άρθροΞεκινούν με το νέο νόμο οι δήμοι να μαζεύουν με αναγκαστικά μέτρα οφειλές ακόμη και 50 ευρώ