Τα προβλήματα που εμφανίζονται στα σχολεία του δήμου Παλαιού Φαλήρου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έφεραν οι δημοτικοί σύμβουλοι Φωτεινή Κούβελα, Γιάννης Θανόπουλος και Ρίτσα Δουλγεράκη της παράταξης «ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ ΑΛΛΑΓΗ» εκτός ημερησίας διάταξης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως κατήγγειλαν , « οι εκπτώσεις και ο δήθεν εξορθολογισμός της κυβέρνησης στη δημόσια δωρεάν παιδεία, έχει συνέπεια: ανεπαρκείς μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, εκπαιδευτικά κενά, αίθουσες με έως και 30 μαθητές, υψηλό κόστος στέγασης και μετακίνησης των εκπαιδευτικών, ελλείψεις σε αναλώσιμα.
Άμεση συνέπεια στο δήμο μας, είναι η αναστολή της λειτουργίας του 4ου Νηπιακού Τμήματος λόγω μη σύναψης νέας μίσθωσης με τον εκμισθωτή και μέχρι την ανεύρεση νέου ακινήτου με ό,τι συνέπειες έχει αυτή η απόφαση για τα παιδιά και τους γονείς. Την πρόταση αυτή που έφερε η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο (28/8/2024) η Παράταξη μας την καταψήφισε.
Σε προηγούμενο Δ.Σ. είχαμε τονίσει ότι ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος της κυβέρνησης να καταργήσει τις Σχολικές Επιτροπές σε επίπεδο Δήμων.
Επίσης είχαμε επισημάνει ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να αποποιηθεί τις ευθύνες της μεταφέροντας αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους, προκαλώντας οικονομική ασφυξία κυρίως σε χρεωμένους ή φτωχούς δήμους. Να σημειώσουμε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που μέχρι τώρα δίνονταν στα σχολεία μέσω των Δήμων δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τα μισά λειτουργικά έξοδα των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης.
Σήμερα για τα πάντα θα φταίει ο Δήμος, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Επιτροπή, οι υπηρεσίες του Δήμου, ενδεχομένως και ο Διευθυντής ή η Διευθύντρια της σχολικής μονάδας, οι οποίοι/ες καλούνται να διαχειρίζονται ψίχουλα με τη λεγόμενη «πάγια εντολή».
Αυτή η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αναποτελεσματικότητα και σε μια άγονη μετάθεση ευθυνών.
Αντί να εφαρμόζονται πολιτικές πραγματικής αποκέντρωσης με μεταφορά πόρων, αρμοδιοτήτων με καταμερισμό ευθυνών στο κύτταρο της Διοίκησης που είναι η Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, οι συντηρητικές πολιτικές οδήγησαν σε υπέρ συγκεντρωτικά μοντέλα διοίκησης. Τώρα καθοδηγούμενα και ελεγχόμενα από κάθε μορφής κρατική εξουσία μετατρέπονται σε δυσκίνητα να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες της λειτουργίας των σχολείων.
Ήδη, διαπιστώνονται τεράστια λειτουργικά προβλήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας αλλά και στα σχολεία του Δήμου μας.
Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και συνεχίζονται αφού τα σχολεία δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά για το εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και τα υλικά για την καθαριότητα των σχολείων και την υγιεινή των μαθητών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε στην πρόσφατη Δ.Σ.Ε.Π.Ε. – η οποία δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο πλέον – τα προβλήματα υπάρχουν γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του Δήμου για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών. Ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί και η τοπική αγορά του Παλαιού Φαλήρου.
Μπροστά σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο:
1. Ο Δήμος να φροντίσει άμεσα να προμηθεύσει με τα απαραίτητα υλικά όλα τα σχολεία.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο να προβεί σε ψήφισμα διαμαρτυρίας και να ζητήσει την επαναλειτουργία των Σχολικών Επιτροπών.
Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, δέσμιος των κυβερνητικών επιλογών του, αρνήθηκε τη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών.
Για την παράταξη μας, η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν συνιστά μόνο βασικό προσωπικό και κοινωνικό δικαίωμα αλλά η προϋπόθεση για την αποτελεσματική και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, γι’ αυτό πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί στην πράξη».

Προηγούμενο άρθρο14 μέρες το Thessaloniki Animation Festival
Επόμενο άρθροΚυβέρνηση και Χαρδαλιάς καταγγέλλει για την έλλειψη αντιπλημμυρικών στην Αθήνα , η « Ανοιχτή Πόλη»