Στο θέμα σχετικά με την εφαρμογή της νομολογίας του ΣτΕ ως προς τα ανώτατα επιτρεπόμενα ύψη στον Δήμο της Αθήνας, επικεντρώθηκε , σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας , ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης « Λαική Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ .
Όπως κατήγγειλε , «η μεγαλύτερη «μπίζνα» για το real estate στην Αθήνα είναι αυτό που είχαν ψηφίσει από κοινού οι συνδυασμοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με την διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό. Χιλιάδες στρέμματα τσιμέντου και 360 στρέμματα χαρακτηρισμένα ως κοινόχρηστοι χώροι είναι αφημένοι στην μοίρα τους».
Ο κ. Σοφιανός επισήμανε ότι « ο νέος οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ) ισχύει από το 2012» και διερωτήθηκε « γιατί γίνεται τώρα αυτή η κουβέντα;» σημειώνοντας ότι «οι Κυβερνήσεις που πέρασαν τον δέχθηκαν και τον τροποποίησαν, η μία μετά την άλλη, φτάνοντας και στο μπόνους του 20».
Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε, τόνισε ότι «γίνεται κουβέντα» γιατί « τώρα ανοίγουν οι δουλειές, τώρα υπάρχει η δυνατότητα για να αναπτυχθεί η κερδοφορία του Κεφαλαίου που επενδύει στην υπερεκμετάλλευση της γης, γι’ αυτό αξιοποιείται αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και τα μπόνους.
Βλέπουμε τους «ευαίσθητους της Ριβιέρας» Δημάρχους της ΝΔ, να συγκρούονται με τη ΝΔ του ΤΕΕ και να κάνει τον διαιτητή το Υπουργείο της ΝΔ».
Και κατηγόρησε τους δημάρχους ότι « δεν έχουν πει κουβέντα γι’ αυτό που γίνεται στο μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, αυτό της LAMDA DEVELOPMENT στο Ελληνικό. Ο ουρανοξύστης έχει ύψος 200 μέτρα. Με ειδικό οικοδομικό καθεστώς, κατ’ εξαίρεση, φτιάχνουν μια πόλη πλουσίων με καζίνο και με 2 χιλιάδες σπίτια με 7,5 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό. Για ποιο λοιπόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιλάμε;»

Στην Αθήνα
Κάνοντας ειδική αναφορά στην πρωτεύουσα , ανάφερε :
«Στην Αθήνα, πώς αξιοποιείται ο «κτιριακός πλούτος» της πόλης;
Η Διπλάρειος Σχολή θα γίνει δύο ξενοδοχεία.
Η Στοά βιβλίου θα γίνει MALL μεσογειακής διατροφής. Η γωνιά Σταδίου & Αιόλου παραμένει χαβούζα.
Στις Τρείς Γέφυρες ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο σκάβεται για να φτιαχτεί MALL του Μασούτη και κατοικίες από πάνω.
Απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο όλο το τετράγωνο γίνεται τεράστιο ξενοδοχείο. Και όλα αυτά νόμιμα.
Πρέπει να υπάρχει μια γραμμή άμυνας. Ακόμη και το ΒΔ του 1955 μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτό.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο ήμασταν υπέρ όταν συζητούσαμε για τους δύο ορόφους παραπάνω του ξενοδοχείου COCOMAT, που θα πρέπει να γκρεμιστούν και να πληρώσει.
Στην Πανόρμου έχει φτιαχτεί 11όροφη πολυκατοικία, ποια υπηρεσία την σταμάτησε; Και δηλαδή, με βάσει όσα ειπώθηκαν, αν βάλουν στον 11ο όροφο πρασινάδα θα είναι περιβαλλοντικά εντάξει;».
Τέλος , ο κ. Σοφιανός ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πιέσει την κυβέρνηση να εφαρμοστεί τροπολογία που να βάζει όρια σχετικά με το ύψος στην Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά που έχει η πόλη. «Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε το μπαλάκι στους εργαζόμενους που βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά, και να πάρουν την ευθύνη, με ένα απλό «εντέλλεσθε». Πρέπει να υπάρχει σαφής απόφαση της νομικής υπηρεσίας και συμφωνία με τον σύλλογο των εργαζομένων μηχανικών του Δήμου της Αθήνας. Από αυτή την πλευρά ψηφίζουμε θετικά, με επιφύλαξη έως και διαφωνία για το θέμα της μετάθεσης προς τους εργαζόμενους της πολιτικής ευθύνης που θα πρέπει να πάρει ο Δήμος », είπε.

Προηγούμενο άρθροΔήμαρχοι τολμούν και καταγγέλλουν την ακραία υποστελέχωση των δήμων τους ενώ άλλοι σιωπούν
Επόμενο άρθρο4,25 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση εξαρτησιογόνων ουσιών από την Περιφέρεια Αττικής