Home Συνεντεύξεις Άρθρα Ν. Σκουλάς : Η πρόκληση του πολιτικού κέντρου *

Ν. Σκουλάς : Η πρόκληση του πολιτικού κέντρου *

Από την ίδρυσή του το νεοελληνικό κράτος, και πιο αποφασιστικά μετά την έξωση του Όθωνα, προσανατολίστηκε στην Δύση. Και ορθά, διότι οι δυτικές κοινωνίες βρίσκονταν στην αιχμή της οικονομικής προόδου, της κοινωνικής πρωτοπορίας και της πολιτισμικής εξέλιξης σε παγκόσμιο επίπεδο έχοντας ως μήτρα τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Μπορεί συνοπτικά να ειπωθεί ότι η ίδια η ελληνική ανεξαρτησία και η σταδιακή γεωγραφική της επέκταση ήταν αποτέλεσμα της δυτικής πλημμυρίδας ισχύος στην καθ’ ημάς βαλκανική ή οθωμανική Ανατολή.
Ο δυτικός προσανατολισμός υλοποιούνταν αποφασιστικά από φιλόδοξες και εξωστρεφείς ηγεσίες που συμπυκνώνονται στα ονόματα του Χαριλάου Τρικούπη, του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Οι πολιτικές δυνάμεις και ηγέτιδες ομάδες που τους υποστήριξαν, μετέφεραν στην Ελλάδα το οικονομικό μοντέλο, την πολιτειακή συγκρότηση, τους κοινωνικούς θεσμούς και το ιδεολογικό πρότυπο της Δύσης. Εθνικός στόχος ήταν η συγκρότηση ενός αξιόλογου δυτικοστραφούς κράτους στην καθ’ ημάς Ανατολή, ιδίως μετά την συνθήκη της Λωζάνης.
Από τον 20ο αιώνα, ο κοινοβουλευτικός βίος κυριαρχούνταν από τις εναλλασσόμενες πολιτικές παρατάξεις του βενιζελογενούς πολιτικού κέντρου και του συντηρητικού κόμματος. Η Αριστερά περιορίστηκε μετεμφυλιακά σε περίπου μονοψήφια ποσοστά και οι ψυχροπολεμικές συνθήκες πίεζαν για την ελαχιστοποίηση της επιρροής της.
Β.
Η οικονομική κρίση του 2008, οδήγησε σε κατάρρευση το αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο της χώρας και στην μερική αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού. Ο κραταιός πολιτικός σχηματισμός του ΠαΣοΚ, υπέστη σταδιακή εκλογική συντριβή. Ως πολιτικό κέντρο και κεντροαριστερά, το κόμμα αυτό κυβέρνησε από το 1981 έως το 2012 με δύο διαλείμματα τριετούς και πενταετούς αντίστοιχα διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία.
Συνοπτικά, ο πολιτικός χώρος του Πα.Σο.Κ αποκατέστησε πολιτικά και ανέδειξε κοινωνικά σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες που εξωθούνταν για δεκαετίες από τον δημόσιο χώρο. Συγκράτησε και αποκατέστησε για πρώτη φορά στην νεοελληνική πραγματικότητα τους ζωτικούς Έλληνες που παλαιότερα μετανάστευαν στο εξωτερικό ή ήταν θύματα των πολεμικών συγκρούσεων και των αναταραχών του τόπου. Δημιούργησε μεσαία τάξη και ευμεγέθη δημόσιο τομέα αστικοποιώντας τους μετανάστες της επαρχίας, μεταπολιτευτικά .
Με την οικονομική κρίση και την καθημαγή της εύθραυστης μεσαίας τάξης, ήρθε αναπόφευκτα ως πολιτική αντανάκλαση και η κατάρρευση του εξισσοροποιητικού πολιτικού κέντρου. Η πολιτική τάξη της χώρας ηττήθηκε, καθώς δεν παρουσίασε συνολικό σχέδιο εξόδου από την σοβούσα κρίση οικονομίας και θεσμών. Η κρίση είχε διεθνείς διαστάσεις κυρίως λόγω της συμμετοχής στην Ευρωζώνη.
Η πόλωση του πολιτικού σκηνικού ήταν αναπόφευκτη λόγω των οδυνηρών οικονομικών συνεπειών και των θεσμικών τομών. Αυτών, που επιβλήθηκαν από τον διεθνή παράγοντα εξωγενώς και βεβιασμένα, ενώ θα έπρεπε στην πλειοψηφία τους να είχαν θεσμοθετηθεί υπό ομαλές συνθήκες, για να προληφθεί η όξυνσή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ασφαλιστικού και της τύχης που είχε η πρόταση Γιαννίτση το 2001.
Τα πολιτικά αδιέξοδα έπληξαν και τον συντηρητικό κομματικό χώρο με την δημιουργία του ΛΑ.Ο.Σ., των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Το εκλογικό σώμα αυτών των σχηματισμών απορροφήθηκε έως τις εκλογές του 2019 ως ενδογενής τάση συντηρητικότερης απόχρωσης στην Νέα Δημοκρατία.
Αντίστοιχα, η πλειοψηφία των υποστηρικτών του πολιτικού κέντρου, μεταφέρθηκε στο κόμμα του Συνασπισμού της Αριστεράς, δημιουργώντας συνθήκες κυβερνησιμότητας και δικαιολογημένης πολιτικής αντίστασης. Οι πολιτικές εκδοχές αυτές ωστόσο, ηττήθηκαν στο πυρήνα τους το πρώτο εξάμηνο του 2015, παρά την ισχυρότατη λαϊκή υποστήριξη που επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Γ.
Ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας, γεωπολιτικός και άλλος, επιβεβαιώθηκε, αν και με οδυνηρές μνήμες οικονομικής επιβολής, που θα μας πλήττουν διαγενεακά. Η ευκαιριακή αναζήτηση “άλλων λιμανιών”, όπως ειπώθηκε από την Αγία Πετρούπολη, είχε προφανώς διαπραγματευτικό και μόνο χαρακτήρα.
Έγινε φανερό, ότι παρά τους ισχυρότατους κλυδωνισμούς στην δεκαετία της οικονομικής κρίσης, οι θεσμοί της αστικής δημοκρατίας και ο κοινοβουλευτισμός άντεξαν και τώρα αναζητούν περαιτέρω διάπλαση και εκσυγχρονισμό.
Η οικονομική ομαλότητα και ανάπτυξη, παρά την οπισθοδρόμηση με την πανδημία του κορονοιού, είναι αναπόφευκτη, και για λόγους οικονομικού κύκλου. Η αναπτυξιακή προοπτική μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο που δεν έχει άλλη διαδρομή από την άνοδο. Αυτό προοιωνίζουν η ολοκλήρωση των υποδομών της χώρας, η πτώση των αξιών και του κόστους εργασίας, σε συνδυασμό με την χρόνια ύφεση. Τα διαθέσιμα διεθνή κεφάλαια από το Ταμείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ ενδυναμώνουν τις αναμονές. Μαζί, προσδοκάται και η οικονομική αποκατάσταση της μεσαίας τάξης που θα αντανακλά πολιτικά στο κέντρο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγγειλε τον Αύγουστο του 2018 την έξοδο από τα μνημόνια. Δεν παρουσίασε ταυτόχρονα κάποιο συνολικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης υπό συνθήκες αυτόνομης οικονομικοπολιτικής πορείας, ερήμην της τρόικα. Δεν ενέπνευσε μία πρόταση οικονομικής αναδόμησης και κοινωνικής ανάταξης υπό συνθήκες φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας και πολιτικής ισορροπίας. Δεν κατάρτησε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα συνεισέφερε ισοσκελώς στην πρόοδο και στην αναγκαία αναδιανεμητική πολιτική προς τους ασθενέστερους. Αυτός ήταν και ο πολιτικός λόγος της απρόσμενης ήττας του κόμματος τον Ιούλιο του 2019, κατά την άποψη του γράφοντος. Το εκλογικό σώμα, αντελήφθη ότι η επανάληψη μόνο της επιδοματικής πολιτικής, θα ήταν αδιέξοδη για την χώρα δεδομένων των εμπειριών του 2009. Συνολικά οραματική, πολιτική δεν διαγράφονταν ξεκάθαρα.
Δ.
Η τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με ανανεωμένη ηγεσία αγωνιά να εισχωρήσει επίσης στο πολιτικό κέντρο. Το αποπειράται με κινήσεις συμβολισμού περισσότερο παρά ουσίας, δεδομένης και της σύνθεσης του υπουργικού της συμβουλίου. Γνωρίζει προφανώς, ότι η κυριαρχία στο πολιτικό σύστημα σχετίζεται με την επιρροή στον χώρο αυτό. Η επίκληση του πολιτικού κέντρου δημιουργεί ταυτόχρονα συνθήκες πολιτικής νομιμοποίησης για λόγους εξισορροπητικούς και για λόγους ευνοϊκής ιστορικής μνήμης. Ο φωτισμός των υπαρκτών άκρων αποφεύγεται, ως πολιτικά επισφαλής.
Είναι προφανές, ότι το πολιτικό διακύβευμα του κέντρου εξασφαλίζει πολιτική κυριαρχία και νομιμοποίηση. Για τον λόγο αυτό, ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ τροποποίησε καταστατικά την ονομασία του με την προσθήκη “Προοδευτική Συμμαχία“, έχοντας παρόμοια πολιτική στόχευση με την κυβέρνηση.
Πολιτικό κέντρο, δηλαδή. Όποιος κομματικός σχηματισμός, επιτύχει να έλξει εκλογικά την ανασυγκροτούμενη μεσαία τάξη και τον κεντρώο πολιτικό χώρο και λόγο, αυτός θα δημιουργήσει συνθήκες μακροχρόνιας πολιτικής επικράτησης. Διότι, όσο θα αμβλύνονται οι συνέπειες της παρελθούσας κρίσης και όσο θα ανακάμπτει αναπτυξιακά η χώρα, τόσο οι ανάγκες ομαλότητας, ισορροπίας και αναδιανομής θα μπορούν να υπαγορεύουν κεντρώες πολιτικές.
Η σημειολογία των όρων, πιθανά θα διαφέρει οριζόμενη ως κεντρώα, κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά, φιλελεύθερη ή προοδευτική αλλά στην ουσία θα πρόκειται περί του συναφούς. Διεξάγεται αγώνας δρόμου, στο ποιος θα προλάβει να κυβερνήσει πάνω στο κύμα της αναμενόμενης ευημερίας και ανάπτυξης.
Ως νέα παράμετρος διεκδίκησης και ηγεμόνευσης του πολιτικού κέντρου, έρχεται η ανανεωμένη ηγεσία του ΠαΣοΚ που δεν έχει πλέον ενοχές με την ονομασία του. Η λαϊκή ανάδειξη της ηγεσίας υπήρξε πλατιά με ξεκάθαρη εντολή αποπεριθωριοποίησης. Άφησε πίσω, στελεχικό δυναμικό με πολιτικό παρελθόν, φορτισμένο λόγω της κρίσης, που ωστόσο εγκατέστησαν ακλόνητους και διαυγείς κοινωνικούς θεσμούς.
Ε.
Η νέα ηγεσία του παλαιόθεν κεντρώου ΠαΣοΚ, οφείλει να συντονίζεται με τα δυτικά πρότυπα της χώρας. Με την σοσιαλδημοκρατική επικράτηση στην Γερμανία και τις Ιβηρικές χώρες και με τις νεοκεύνσιανές πολιτικές του δημοκρατικού Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτές, που θεραπεύουν με δημόσιες πολιτικές τις συνέπειες παγκοσμιοποιημένων φαινομένων. Μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορωνοιού φάνηκε η αναγκαιότητα της προστασίας των πολιτών από τους δημόσιους θεσμούς, τους κοινωνικούς φορείς. Ιδίως στην υγεία και στην κοινωνική προστασία.
Η πεμπτουσία της πολιτικής επιτυχίας είναι η επιτυχημένη ανάπτυξη στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και μέλος της ήδη από το 1981, η Ελλάδα υστερεί ως κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με όλους, ακόμα και τους οψιγενείς εταίρους μας στην Ε.Ε., πλην τριών της βαλκανικής γειτονιάς.
Οι κεντρώες πολιτικές, στην παγκοσμιοποιημένη τους εκδοχή, ήδη εστιάζουν στην προστασία της ποιότητας της Δημοκρατίας, στην ενίσχυση των κοινωνικών θεσμών, στην αναδιανομή του παγκοσμιοποιημένου κοινού αγαθού και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω είναι αναπόφευκτη πολιτική απάντηση μετά την νεοφιλελεύθερη έκρηξη. Τούτο διότι, πάντα η ισότητα ακολουθεί κατά πόδα την ελευθερία και η δεύτερη είναι ατελέστατη χωρίς την πρώτη.
Στην χώρα μας διαγκωνίζονται για τον κεντρώο πολιτικό χώρο, χωρίς την ίδια αυθεντικότητα, η κυβέρνηση καθώς και το δεύτερο και το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, επιχειρεί τον ηλεκτρονικό εκσυχρονισμό της χώρας με δάνειο προσωπικό καθώς και μια ενεργή δυτικοστραφή εξωτερική πολιτική. Ο δυτικός προσανατολισμός και εκσυγχρονισμός της χώρας επιβάλλεται και σε επίπεδο άλλων δημόσιων πολιτικών, προσμετρώντας τα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, τις εμπειρίες και το στάδιο ανάπτυξης της χώρας.
Η πρόκληση του πολιτικού κέντρου έχει ως ακολούθως: ποιος θα συντονίσει με ευστοχία και αυθεντικότητα τις δημόσιες αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές πολιτικές εκσυγχρονισμού της αστικής μας δημοκρατίας στα πρότυπα των πιο προηγμένων εταιρικών μας κοινωνιών; Αυτό είναι το σημερινό πολιτικό στοίχημα που οδηγεί στην νίκη.
Τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε θα συγκλίνουν στο κέντρο με πολιτικές και δράσεις που θα το καταλαμβάνουν αποφασιστικά και θα συντονίζουν την χώρα με το παγκόσμιο γίγνεσθαι κατά τα ως άνω πρότυπα, είτε θα αφήσουν χώρο μακροχρόνιας κυριαρχίας στην κυβέρνηση. Η θεσμικά αποδομητική λογική πρέπει να μετουσιωθεί σε δημιουργική, προοδευτική και ουσιωδώς φιλολαϊκή πράξη.
Οι επόμενες εκλογές θα δείξουν το μέγεθος της επιτυχίας τους. Σε αυτές, όλα είναι πιθανά. Ιστορικά ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το πολιτικό κέντρο κυβέρνησε μόλις τριάμιση χρόνια για μισό περίπου αιώνα, από το 1935 έως το 1981. Δύο με τον Πλαστήρα και ενάμιση με τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Η αδυναμία του πολιτικού κέντρου ως κομματικού σχηματισμού είναι αδυναμία του κοινοβουλευτισμού, του πατριωτισμού και της θεσμικής μνήμης ενός βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας.

• ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΚΟΥΛΑΣ, Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

Exit mobile version