Μετά από αίτημα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος , τόνισε ότι μέτρα όπως η κατάργηση της αναλογικής εκπροσώπησης των δημοτών με επαναφορά ενός πλειοψηφικού συστήματος, η μείωση του αριθμού των αιρετών συμβούλων, η υποβάθμιση της αυτονομίας των κοινοτικών συμβουλίων με την κατάργηση της δεύτερης κάλπης και την υποχρεωτική εναρμόνισή τους προς τη δημαρχιακή πλειοψηφία, συνιστούν μια αναχρονιστική παρέμβαση που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες.
Όπως δεν ανταποκρίνονται, σημείωσε , μια σειρά από άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση ζητά να επιβάλλει στην αυτοδιοίκηση ένα υπερσυγκεντρωτικό και αδιαφανές μοντέλο διοίκησης.
Η απόδοση όλο και περισσότερων υπερεξουσιών, ανάφερε , στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, η κατάργηση του Φιλόδημου που εξασφάλιζε αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης, οι εξαγγελίες για «εκπτώσεις» στον έλεγχο νομιμότητας προς χάριν του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, όλα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι στο όνομα μιας υποτιθέμενης «κυβερνησιμότητας» οι δήμοι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως ελεγχόμενα εξαρτήματα του κεντρικού κρατικού μηχανισμού.
Για την «Ανοιχτή Πόλη», η δημοκρατία δεν είναι εχθρός, αλλά όρος της αποτελεσματικότητας, υπογράμμισε.
Στον αντίποδα των επιδιώξεων της κυβέρνησης, το ζητούμενο σήμερα είναι, πρόσθεσε, η ανάπτυξη εργαλείων συμμετοχικού σχεδιασμού και συμμετοχικού προϋπολογισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και εργαλείων που θα επιτρέψουν στις κοινότητες να αναπτύξουν τον αυτόνομο και δημιουργικό ρόλο που τους αντιστοιχεί. Εργαλείων όπως τα συμβούλια γειτονιάς και η παροχή δικαιώματος ψήφου στους μόνιμους κατοίκους ανεξαρτήτως ιθαγένειας, που θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους της πόλης να λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες.
Ακόμα περισσότερο, αυτό που προέχει , υπογράμμισε ,είναι να αναζητήσουμε εκείνες τις τομές που θα δώσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση το θεσμικό χώρο, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τις οποίες στηρίζει όπως ήταν αναμενόμενο και η δημοτική αρχή της Αθήνας, μας κρατάνε δυστυχώς πίσω, δέσμιους σε λογικές συγκεντρωτικού ελέγχου, τη στιγμή που επείγει να απελευθερωθούν δυνάμεις και πρωτοβουλίες ικανές να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες», τόνισε.