Οι πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» ανέδειξαν την ανάγκη για έγκαιρη πρόληψη και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε η Θεσσαλία να θωρακιστεί απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Οι αντοχές των υποδομών, η διαχείριση των υδάτων και η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων και κράτους βρέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου Φόρουμ για τη Θεσσαλία, όπου ειδικοί και αξιωματούχοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα.
Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος έδωσε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης, επισημαίνοντας ότι σε μια πιθανή καταστροφή «είναι θέμα σχεδιασμού να προλάβουμε πολλά πράγματα».
Αφού γνωστοποίησε ότι οι τοπικές αρχές κάνουν διαρκώς ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δημιουργήσει το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σύστημα παρακολούθησης της στάθμης και της ποιότητας των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες.
«Στόχος μας είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για τη σωτηρία της ζωής και της περιουσίας των πολιτικών», προσέθεσε. «Έως ότου γίνουν τα μεγάλα έργα, πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά το νερό», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι το τρέχον σύστημα μπορεί να αντέξει το 40% της ποσότητας του νερού του «Daniel».
Ο κ. Κουρέτας, παράλληλα, αναφέρθηκε σε αντίστοιχες δράσεις πρόληψης τόσο για την πυρασφάλεια, όσο και για την πανώλη. Εμμένοντας στα αντιπλημμυρικά έργα, υπογράμμισε ότι λαμβάνουν χώρα σε τρία επίπεδα:
α) παρεμβάσεις σε ρέματα και κοίτες,
β) μικρά φράγματα στα βουνά για να συγκρατούν φερτές ύλες και
γ) μεγάλα φράγματα.
«Όταν δε, δημιουργηθεί αυτή η προστασία, θα πρέπει να λυθεί το θέμα των καλλιεργειών, στις οποίες θα στηριχθεί η Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Κουρέτας.

Προηγούμενο άρθροΠροσλήψεις,έργα και νέο χωροταξιακό για ΑΠΕ ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αναγνωστόπουλος
Επόμενο άρθροΓιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα το Αιγάλεω με τον Βελισσάρη