Για ένα ακόμα σημαντικό θέμα της Αυτοδιοίκησης , η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης , με τον πρόεδρο της , Γιάννη Κουράκη , αναδεικνύεται σ΄ «εμπροσθοφυλακή» και θεματοφύλακα του θεσμού.
Ήταν η μόνη , από τις 13 ΠΕΔ της χώρας , που έθεσε με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την επανάληψη των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων δια ζώσης. Στον αντίποδα της σιωπής, που τήρησαν οι άλλες ΠΕΔ αλλά ακόμη και η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Καθιστώντας έτσι σαφές με αυτή την στάση τους , ποιοι δεν ήθελαν την επιστροφή των Δημοτικών Συμβουλίων , στην ομαλή και προπαντός δημοκρατική λειτουργία τους.
Ο κ. Κουράκης, με τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ρεθύμνου ,κ. Μαρινάκη , το ζήτησαν από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών , κ. Βορίδη, στη συνάντηση που είχαν στις 26 Ιουλίου.
Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα scripta manent της συνάντησης . Όπως η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΔ Κρήτης , αμέσως μετά τη συνάντηση και στην οποία μπορεί να ανατρέξει κάθε ..άπιστος Θωμάς.