Ο Δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε τη Διπλή Ανάπλαση ως τη «μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που γίνεται στην Ευρώπη», με την οποία στο Βοτανικό θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη πόλη με προδιαγραφές του 21ου αιώνα και στη Λεωφόρο ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.

Ειδικότερα για το Βοτανικό σημείωσε: «Μιλάμε για μία περιοχή η οποία είναι εντός του αστικού ιστού, τουλάχιστον στα χαρτιά, αλλά στην πραγματική ζωή έχει μείνει εκτός του αστικού ιστού, γιατί όπως είπα λίγο νωρίτερα για πάρα πολλές δεκαετίες βίωνε την απόλυτη αδιαφορία. Εκεί, λοιπόν, έχουμε μία νέα πόλη ή αλλιώς αν θέλετε την επέκταση των λειτουργικών ορίων της Αθήνας. Τι εννοώ όταν λέω ότι “μαθαίνουμε από τα λάθη μας”;
Ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας για παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή αυτή, το πράσινο πρέπει να αγγίζει το 50%. Ότι πρέπει να έχουμε δρόμους, πρέπει να έχουμε υποδομές, από τα δίκτυα των ομβρίων μέχρι το φωτισμό, για να πω πάλι ενδεικτικά κάποια παραδείγματα, τα οποία θα είναι υπερσύγχρονα για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν όχι μόνο μία καλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους, αλλά να μπορέσουν να προσελκύσουν και επενδύσεις»
Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην μελέτη που έχει εκπονηθεί και σύμφωνα με την οποία στο Βοτανικό τώρα που προχωράει η διπλή ανάπλαση υπάρχει η δυνατότητα άμεσων επενδύσεων που ξεπερνάνε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Επενδύσεις που μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπως είπε «θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος χώρος πρασίνου 17,5 στρέμματα, ένας πνεύμονας για να μπορεί να πάρει την ανάσα που χρειάζεται, το οξυγόνο που χρειάζεται η πόλη σε μια πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή της».
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος ανέστησε το έργο της Διπλής Ανάπλασης και τώρα προχωράει με προσεκτικά βήματα, σημειώνοντας ότι το έργο είναι απολύτως εγγυημένο όχι στα λόγια αλλά στα χαρτιά.
«Είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ 250 εκατομμυρίων ευρώ… Είναι απολύτως διασφαλισμένο, απολύτως εγγυημένο. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα χαρτιά και με όλες τις αναγκαίες υπογραφές. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Εμείς έχουμε προβλέψει και τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Είναι το μεγάλο στοίχημα για το Δήμο Αθηναίων, γιατί ο Δήμος Αθηναίων στην πραγματικότητα ήρθε και ανέστησε ένα πρότζεκτ το οποίο πολλοί θεωρούσαν πεθαμένο.
Αναγνώρισε ότι το έργο έχει μεγάλες απαιτήσεις και ότι ο Δήμος Αθηναίων ως φορέας υλοποίησης θα χρειαστεί να υπερβεί «εαυτόν» για να τρέξουν όλες οι διαδικασίες. Επικαλέστηκε μια ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και τη δική του εμπειρία ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή και στομάχι.
«Ξέρετε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μέγας Κωνσταντίνος Καραμανλής, έλεγε ότι “στην Ελλάδα δεν πρέπει κανείς να ρυθμίζει μόνο την ώρα στο ρολόι, πρέπει να κουνάει και τους λεπτοδείχτες με το δάχτυλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην ελληνική δημόσια διοίκηση, όχι μόνο για τη διπλή ανάπλαση όταν μιλάμε, αλλά και συνολικά».
Ωστόσο επανέλαβε την εξαιρετική σύμπραξη όλων όσοι εμπλέκονται στο έργο της Διπλής Ανάπλασης.
«Είναι πρώτα απ’ όλα βεβαίως η ελληνική πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση, και εγώ εδώ θα ήθελα για άλλη μια φορά και ας γίνομαι κουραστικός, να πω ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ και στον Πρωθυπουργό, αλλά και στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας. Είναι ο Δήμος Αθηναίων ως ο επισπεύδων φορέας, ο συντονιστής που λέγαμε λίγο νωρίτερα. Είναι ο Ερασιτέχνης. Είναι η ΠΑΕ, είναι και οι τράπεζες, οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου έργου».
Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με το παρελθόν όπου είχαν τεθεί διάφορα προσκόμματα, πλέον για το έργο έχει επιτευχθεί σχετικά ευρεία συναίνεση τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στη Βουλή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΜπήκαν στο ΕΣΠΑ 43 δήμοι για κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα. Ποιοι είναι