«Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα προγράμματα που έχουμε εκπονήσει για την περίοδο 2021- 2027. Η Ελλάδα πάει πολύ καλά στο πρόγραμμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν πάει καταπληκτικά. Έχουμε καθυστερήσει και δεν είμαστε στο σημείο που έπρεπε να είμαστε. Και το RRF και το ΕΣΠΑ μας έχουν δώσει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για αλλαγή σε χώρες όπως η Ελλάδα αλλά είναι και πρόκληση όλοι αυτοί οι πόροι να διοχετευτούν μέσω υποστελεχωμένων μονάδων της δημόσιας υγείας», τόνισε ο επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Carsten Rasmussen ,στο πρόσφατο Olympia Forum V που διοργανώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Rasmussen πρόσθεσε πως « για εμάς αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε από πλευράς ΕΣΠΑ να καταλάβουμε ότι πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση. Το ΕΣΠΑ είναι μια πολιτική 35 ετών και από την αρχή που ξεκίνησε κάνει τα ίδια πράγματα. Είδαμε ότι η πολιτική αυτή έχει αλλάξει τη μισή Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι μερικές φορές οι λεπτομέρειες δημιουργούν δυσκολίες. Είμαστε σωστοί σε επίπεδο χωρών, αλλά όχι σε επίπεδο περιφερειών, οι οποίες θα πρέπει να συγκλίνουν μεταξύ τους στην Ευρώπη. Είδαμε ότι έχουμε πολλές απώλειες στις περιφέρειες και θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε αυτό. Θα ήθελα πολλά δις από την Ευρώπη να φτάνουν στην Ελλάδα».
Ακόμα, ο Carsten Rasmussen υπογράμμισε πως «ζητήσαμε από τις περιφέρειες να σεβαστούν γενικά τις προτεραιότητες της Ε.Ε. , το πρασίνισμα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή όπως λέμε και για κρατικά προγράμματα.
Ευτυχώς οι περιφέρειες μπόρεσαν να έρθουν με δικά τους αποτυπώματα. Βλέπω αλλαγές ανάμεσα στις προτεραιότητες.
Ο περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο προσπαθεί πολύ να δημιουργήσει έναν βιολογικό κόμβο και στην Ελλάδα ακούσαμε μια πολύ φιλόδοξη πρόταση από μια ενεργειακή κοινότητα.
Επίσης θέλουμε να υλοποιηθούν στην Ανατολική Μακεδονία προγράμματα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.
Άρα βλέπουμε ότι οι περιφέρειες είναι έτοιμες να πειραματιστούν και να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μέσα στον ελλαδικό χώρο, όπως και μέσα στην Ευρώπη».
«Πρέπει να κάνουμε επιλογές, δε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Πρέπει να έχουμε την υπομονή και την αντοχή να το κάνουμε αυτό. Μια από τις δυσκολίες της Ελλάδας είναι ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι πανέτοιμη για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης, η οποία θα υπάρξει. η Ελλάδα ποτέ δεν κατάφερε να συμβαδίσει. Ήταν 4-5 χρόνια πίσω και θα πρέπει να καλύψει αυτό το κενό», τόνισε κλείνοντας.