Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την καθυστέρηση ή την μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και του γάλακτος στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, οι οποίοι τα δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, για την υγιεινή και ασφάλεια τους και τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταγγέλλει σ΄ανακοίνωση της , η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ -ΟΤΑ
“Μία ανακοίνωση-καταγγελία βγαίνει από κάποιο σωματείο και ακολουθούν δεκάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από εργαζόμενους άλλων δήμων, οι οποίοι αναφέρουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στο δικό τους δήμο” επισημαίνει η παράταξη ΜΕΤΑ -ΟΤΑ και προσθέτει:
“Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες. Αλλού λένε ότι καθυστέρησε να γίνει η μελέτη, αλλού ότι δεν ήρθε κανένας προμηθευτής να δώσει προσφορές ή και σε ακραίες περιπτώσεις, όπου «ελέω θεού και δημάρχου», δεν γίνεται καμία συζήτηση για τη χορήγησή τους.
Σύμφωνα όμως με μελέτες που έχουν γίνει, όχι μόνο στους ΟΤΑ, αλλά και γενικότερα, φαίνεται ότι εκεί που δεν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. Και δυστυχώς όλοι είμαστε μάρτυρες ανάλογων καταστάσεων στους χώρους εργασίας μας ή σε γειτονικούς μας δήμους.
Δεν μπορεί για το αυτονόητο, που είναι η τακτική και στην ώρα τους παροχή των ΜΑΠ και του γάλακτος, να αναγκάζονται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν, πολλές φορές και στα δικαστήρια, για να αναγκαστούν οι δήμοι να τα καταβάλλουν ή να τα δώσουν αναδρομικά, σύμφωνα με το άρθρο 60 του νόμου 4735/2020, όπου τα ΜΑΠ που δεν «…χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα, σύμφωνα με την τιμή διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών…».
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλείτα σωματεία, έγκαιρα να παρεμβαίνουν, για να χορηγούνται στην ώρα τους, “γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και όχι η αναγκαστική καταβολή τους σε χρήμα, γιατί η ζωή μας δεν αποτιμάται σε χρήμα”.

Καλούμε το ΥΠΕΣ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να επεξεργαστούν ένα σχέδιο, που σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, θα παρακάμπτονται γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις του δημόσιου λογιστικού και του συστήματος προμηθειών, θα διασφαλίζεται ο έλεγχος και τη διαφάνεια, από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων, έτσι ώστε τα ΜΑΠ και το γάλα να χορηγούνται στην ώρα τους. Να αποτελεί παράβαση καθήκοντος και να διώκονται ποινικά οι δήμαρχοι, που με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, αφήνουν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια τους.

Ο εργάτης, ο οδηγός απορριμματοφόρου, ο τεχνίτης, η καθαρίστρια και όσοι δικαιούνται ΜΑΠ γνωρίζουν καλά πως στους χώρους δουλειάς «καραδοκούν» κίνδυνοι για την ασφάλεια, την υγεία αλλά και για την ίδια του τη ζωή. Δεν τους ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες των αρμοδίων, που έτσι κι αλλιώς ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτε για να τον προστατέψουν, όπως έχουν υποχρέωση. Απαιτούν την καταβολή/απόδοση των ΜΑΠ στην ώρα τους. Κι όταν δεν τους διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις, για να γυρίσουν σπίτι τους, όπως πήγαν στη δουλειά τους, σώοι και αβλαβείς, δε θα πρέπει να δέχονται να αναλαμβάνουν εργασία.

Προηγούμενο άρθροAντ. Λυμπέρης*: O Νίκας υπεύθυνος για την τραγωδία που βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας
Επόμενο άρθροΓ. Ρώρος: Τυχοδιωκτισμόςκαι προχειρότητα της διοίκησης Πελετίδη στα θέματα ανακύκλωσης-πράσινων σημείων