Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης «Διαχωρισμού Παντορροϊκού, αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης και υπογειοποιήσης δικτύου ηλεκτροφωτισμού» στην περιοχή Σφαιρίας προχώρησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος Πόρου Γ. Δημητριάδης. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού των 575.015,83 ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Σ. Βοϊδονικόλα και υπηρεσιακών στελεχών.

Η μελέτη
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και η άμεση κατάρτιση της μελέτης, είναι αναγκαία καθώς το «υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης της Σφαιρίας του Δήμου Πόρου είναι παντορροϊκό και απαρχαιωμένο. Κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων, μεγάλες ποσότητες ομβρίων μεταφέρονται στο δίκτυο αποχέτευσης μέσω του δικτύου στην περιοχή της Σφαιρίας με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των αντλιοστασίων και τη συσσώρευση καθιζανόντων στερεών και φερτών υλικών εντός των υγρών θαλάμων. Η είσοδος φερτών υλικών στα αντλιοστάσια οδηγεί σε σημαντικές βλάβες στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό των αντλιοστασίων και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ)».
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης για την αντικατάσταση του παντοροικού δικτύου του οικισμού, με νέο σύστημα συλλογής λυμάτων, νέο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και τον έλεγχο και τη δημιουργία μόνιμων ζωνών πίεσης των δικτύων ύδρευσης στο δομημένο τμήμα του οικισμού της Σφαιρίας, του Δήμου Πόρου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Αττικής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημιουργική συνεργασία που είχε ο ίδιος και οι συνεργάτες του με το κ. Δημητριάδη και τα στελέχη του δήμου Πόρου ενώ υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν « σταθερά κοντά στους νησιωτικούς δήμους της Αττικής μας με βασική αρχή την στήριξη για μια ισόρροπη ανάπτυξη στο επίκεντρο της οποίας πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση και προβολή του τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους. Είμαι ικανοποιημένος και χαρούμενος που με τον Δήμαρχο Πόρου είχαμε μια άριστη συνεργασία. Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη μια μελέτη που θα συμβάλει την προστασία του περιβάλλοντος και την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που απασχολούσε την περιοχή».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πόρου Γ. Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων που δρομολογήθηκαν για το Δήμο Πόρου με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του κου Πατούλη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Η υπογραφή της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που απασχολεί του κατοίκους του νησιού μας. Θέλω να ευχαριστήσω το κ. Πατούλη και τα στελέχη της Περιφέρειας για την ουσιαστική συνεργασία που είχαμε όλη την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Προηγούμενο άρθροΕγκαθίσταται ο εργολάβος στο μεγάλο έργο Βιοκλιματικής Ανάπλασης στην Καλαμαριά
Επόμενο άρθροΓια την υποστήριξη των αδύναμων Δήμων , Μνημόνιο συνεργασίας ΕΕΤΑΑ, ΜΟΔ, ΤΕΕ