Την Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση των έργων που αφορούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ΠΕΣΚΤΠΤ), καθώς και στη συντήρηση και στην εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Νικόλαος Χατζής, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη.
Το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ, έχει ορίζοντα και προβλέπει:
• Την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνο, με φορέα υλοποίησης της Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, με την ανέγερση της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτηρίων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
• Συγκεκριμένα, θα ανεγερθούν δύο κτήρια: Το πρώτο, εμβαδού 1577,94 τ.μ. θα στεγάσει εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, και το σύγχρονο εργαστήριο εκμαγεύσεων, ενώ το δεύτερο, εμβαδού 859,07 τ.μ. θα φιλοξενήσει εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία, τη διοίκηση και τη βιβλιοθήκη. Επιπλέον διαμορφώνεται περιβάλλων χώρος επιφάνειας 2660,25 τ.μ. Τα δύο υφιστάμενα κτίρια, εμβαδού 199,65 τ.μ. και 145,34 τ.μ. αντίστοιχα, διατηρούνται και μετατρέπονται σε εργαστήρια ζωγραφικής, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους.
• Την προμήθεια εργαλείων και εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτίρια και εργαστήρια του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ.
• Την αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της Οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητας με την εγκατάσταση αναβατορίου ΑμεΑ.

Μενδώνη
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «Πρόκειται για ένα έργο μείζονος αναπτυξιακής και πολιτιστικής σημασίας για την Τήνο. Έργο σύνθετο και πολύπλοκο, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό του και στην ωρίμανση των αναγκαίων μελετών, καθώς έπρεπε να προηγηθεί η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η σύνταξη και η έκδοση ΠΔ του Τοπικού Ρυμοτομικό Σχεδίου για τον καθορισμό και την Πολεοδομική Ρύθμιση του χώρου λειτουργίας και επέκτασης της Σχολής, δεδομένου της γειτνίασης του με το κοιμητήριο του οικισμού, καθώς και η εκπόνηση των μελετών, που πολλαπλασιάζουν το εμβαδό της Σχολής και την εξοπλίζουν με νέα σύγχρονα εργαστήρια σμίλευσης και επεξεργασίας του μαρμάρου. Σήμερα η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 345 τ.μ. Με την αναβάθμισή της η Σχολή θα διαθέτει δύο νέα κτήρια περίπου 2.500 τ.μ., που θα στεγάζουν εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εργαστήριο εκμαγεύσεων, εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία, διοίκηση, βιβλιοθήκη. Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων θα δώσει μια νέα, σύγχρονη, δυναμική στη Σχολή –με διεθνή απήχηση- και θα συνεισφέρει καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, πολλοί εκ των οποίων ως απόφοιτοι του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου εργάζονται σε έργα επί μνημείων που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ. Παράλληλα, με τις νέες υποδομές αναβαθμίζεται η όλη εκπαιδευτική διαδικασία και οι μαθητές θα μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Στη νέα, εκσυγχρονισμένη εποχή του, η Σχολή της Μαρμαροτεχνίας θα συμβάλει στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της τηνιακής μαρμαροτεχνίας και θα αναβαθμίσει συνολικά την καλλιτεχνική εκπαίδευση –που αποτελεί προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση- συνδυάζοντας την ιστορικότητα και την τέχνη, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση. Εργαστήκαμε σκληρά για να λύσουμε με ταχείς ρυθμούς εκκρεμότητες ετών. Σήμερα, η Κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Το δικαιούται ο τόπος. Παράλληλα, η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, με μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων, προσωπικών αντικειμένων, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδραση στην τέχνη του μαρμάρου».

Χατζημάρκος
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε ότι «Δεν πρόκειται για ένα ακόμη έργο που υλοποιούμε. Περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που σημαίνουν μια Ελλάδα που προχωράει μπροστά, απέναντι σε μια Ελλάδα που μένει πίσω. Εχει πολύ ισχυρό συμβολισμό η πορεία της διαχείρισης αυτού του έργου, από την αρχή μέχρι αυτή την υπέροχη στιγμή της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης».

Προηγούμενο άρθροΤοποθέτησε 9 απινιδωτές σε διάφορα σημεία της πόλης ο δήμος Φλώρινας
Επόμενο άρθροΑπαρατήρητη περνά η υποψηφιότητα Ιωακειμίδη