Στοχευμένα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη αντιστοίχως, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι οικονομικές συνέπειες της επιδημιολογικής κρίσης δεν είναι ίδιες για όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και για όλες τις περιοχές της χώρας, γεγονός που καθιστά τα οριζόντια μέτρα ανορθολογικά, αναποτελεσματικά και άδικα.
Ειδικότερα, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς αντλούν την πελατεία τους από τον τουρισμό, τους διαδημοτικούς επισκέπτες και όσους εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Και οι τρεις παραπάνω ομάδες καταναλωτών , επισημαίνει , εξέλειπαν τον τελευταίο χρόνο από το κέντρο της Αθήνας, μαζικότερα ίσως από κάθε άλλη περιοχή.
Συγκεκριμένα, οι αφίξεις των τουριστών μειώθηκαν κατά 70% το 2020, οι εργαζόμενοι στο κέντρο εργάζονται πλέον είτε με τηλεεργασία είτε εκ περιτροπής και οι διαδημοτικές επισκέψεις για αγορές, παραμένουν για μεγάλο διάστημα απαγορευμένες.
Έτσι, σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας η πτώση του τζίρου άγγιξε το 75% για το 2020 και πολλές επιχειρήσεις έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με περιοχές που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μόνιμων κατοίκων.
Αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων , ο κ. Καμίνης :

«Τον τελευταίο ως χρόνο, με την επέλαση της υγειονομικής κρίσης, έχουν ουσιαστικά εκλείψει οι τρεις βασικές κατηγορίες πελατών για τις επιχειρήσεις του Κέντρου. Σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων η Αθήνα, κατά τα τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το έτος 2015, είχε κάνει μια τιτάνια προσπάθεια να φτάσει άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Έτσι από τις 2,5 εκ. αφίξεις το 2012, το 2019 έφτασε τις 6,4 εκ. για να πέσει το 2020 κατά σχεδόν 70% και να φτάσει περίπου τα 2 εκ. σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ).
Ενδιαφέρον επίσης έχουν και τα στοιχεία διακυμάνσεων της καταναλωτικής δαπάνης ανά κλάδο αγοράς, με την εστίαση, την ένδυση-υπόδηση και λοιπές υπηρεσίες που απευθύνονται και σε τουρίστες να έχουν σημειώσει τεράστια καθίζηση κατά το έτος το 2020.
Τέλος, τα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση κατά τους τελευταίους πέντε μήνες έπληξαν πρωτίστως το κέντρο της Πρωτεύουσας που κατά ποσοστό είχε τον μικρότερο αριθμό κατοίκων / διαδημοτικών επισκέψεων. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, είτε εργάζονται δια τηλεργασίας, είτε εκ περιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβασή τους στο κέντρο της πόλης αυτήν την εποχή, γίνεται κατά κανόνα για επαγγελματικούς λόγους.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις του κέντρου, είτε στο λιανεμπόριο είτε στην παροχή υπηρεσιών, να έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα με κίνδυνο πλέον επιβίωσης και απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Οι Γενικοί Δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για πτώση μόλις 8,6% στο λιανεμπόριο για το 2020, δεν αποκαλύπτουν όμως όλη την αλήθεια, καθώς αυτός ο μέσος όρος είναι αποτέλεσμα της ανόδου 18,8% στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και 25,9% στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, πωλήσεις δηλαδή που κατά κανόνα προέρχονται από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κάθε κλάδου.
Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων οικονομικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από στοιχεία που πιστοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η πτώση του τζίρου σε εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Πλάκας και στο Μοναστηράκι άγγιξε το 75%. Επιχειρήσεις δηλαδή που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, οικογενειακές κατά βάση, που υπήρξαν βιώσιμες επί δεκαετίας, έχουν πληγεί σοβαρά από την επιδημία».