Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,Μανώλη Γραφάκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων , Γιώργου Ζερβού, του Περιφερειάρχη Κρήτης , Σταύρου Αρναουτάκη, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Αμαρίου, στο χώρο της Μονάδας στο Ρέθυμνο Κρήτης.
Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 43 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, ενώ προορίζεται να εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και τους χιλιάδες επισκέπτες που φιλοξενούνται στις τουριστικές υποδομές της περιοχής.
«Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την Κρήτη, ένα έργο με μετρήσιμο αποτέλεσμα που έρχεται να συμβάλει στη βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποκτά σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Η μονάδα αυτή, σε πρώτη φάση, θα μειώσει την ταφή των αποβλήτων στο 30% περίπου και μετά την αναβάθμισή της σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, σε κάτω από 10%. Πρόκειται για τη 10η κατά σειρά Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που λειτουργεί στη χώρα ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλες 15».
Αναλυτικότερα, η μονάδα θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και 7.400 τόνους /έτος προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με τα πλέον σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής. Με την επεξεργασία θα επιτυγχάνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία, παραγωγή κομπόστ από το προδιαλεγμένο και το ανακτημένο οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ και τέλος, θα παράγεται ενέργεια (συμπαραγωγή θερμικής – ηλεκτρικής ενέργειας) από το βιοαέριο της αναερόβιας χώνευσης των οργανικών αποβλήτων.
Στη σημαντικότητα του έργου που λύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αναβαθμίζοντας την ζωή των κατοίκων στην Π.Ε Ρεθύμνου, αναφέρθηκαν επίσης στους χαιρετισμούς τους στην διάρκεια των εγκαινίωνο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ανάδοχου εταιρείας “Θαλής” και Γενικός Διευθυντής Waste Management Motor Oil Δημήτρης Κονταξής.
Οι ομιλητές χαρακτήρισαν εμβληματικό το έργο που θα προστατέψει το περιβάλλον και θα αναβαθμίσει την ζωή των κατοίκων της Π.Ε Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα ο Περιφερειάρχης, ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, και ο Δήμαρχος ευχαρίστησαν διαχρονικά τους γενικούς γραμματείς, τα στελέχη των Υπουργείων, την Διαχειριστική Αρχή για την συνεργασία, τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες.

Στ. Αρναουτάκης
Στον χαιρετισμό του καλωσορίζοντας όλους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε, ότι πραγματοποιούμε σήμερα, ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής, και εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο στην διαχείριση των αποβλήτων, με την ολοκλήρωση ενός έργου που αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αναβαθμίζει παράλληλα την ποιότητα ζωής των 85.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Ο κ Αρναουτάκης, κάνοντας αναδρομή, ανέφερε, ότι: «από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το 2010, αλλά και λίγο αργότερα το 2012, τότε που εγκρίθηκε ο 1ος ΠΕΣΔΑΚ, συνεχίζουμε τις εντατικές προσπάθειες για την υλοποίηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων με κύριο στόχο τη διαλογή στην πηγή, αλλά και τη μέγιστη ανάκτηση μέσα από τις Μονάδες Διαχείρισης. Έντεκα χρόνια μετά, στηριζόμενοι στο κοινό μας όραμα, σχεδιάζουμε από κοινού με τον ΕΣΔΑΚ και τους Δήμους, το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό και εισερχόμαστε, πλέον, σε μια κρίσιμη φάση της στρατηγικής, με στόχο τη μετατροπή μας σε μια Περιφέρεια μηδενικών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.»

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Αρναουτάκης, ως Περιφέρεια Κρήτης:
• Στηρίζουμε την περαιτέρω αναβάθμιση των μονάδων για να ανταποκρίνονται στις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού.
• Δίνουμε έμφαση σε καινοτόμες δράσεις που έχουν ως στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υλικών και ρευμάτων.
• Και βεβαίως, προσανατολιζόμαστε σε παρεμβάσεις που θα έχουν ως κεντρική επιδίωξη, τη μετάβαση του συνόλου των περιβαλλοντικών υποδομών σε καθεστώς ενεργειακής ουδετερότητας με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και του κόστους επεξεργασίας.
Κλείνοντας ο κ. Αρναουτάκης την ομιλία του, αναφέρθηκε στην βιώσιμη Κρήτη του 2030, λέγοντας:
« Η κατασκευή ενός έργου είναι από μόνη της μια σημαντική αναπτυξιακή πράξη. Αλλά, εδώ δεν εγκαινιάζουμε απλά ένα έργο. Σήμερα στο Αμάρι ενισχύουμε την αλυσίδα της ποιοτικής ανάπτυξης. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, με τη σκέψη προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, δομούμε τη Νέα Δυναμική και Βιώσιμη Κρήτη. Την Κρήτη του 2030.»

Νωρίτερα για το έργο, για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού σχεδιασμού και την χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανόλη Γραφάκο και τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Κοζάνης σε δίκτυο Ο.Τ.Α. για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς