Το Ευρωπαϊκό Έργο του Δήμου Πειραιά BeSecure – FeelSecure (BSFS) πραγματοποίησε με επιτυχία την τελική του εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζοντας μετά από τριάμισι χρόνια εφαρμογής τα επιτυχημένα αποτελέσματα μιας ολιστικής προσέγγισης για την αστική ασφάλεια.
Οι ομιλητές ανέδειξαν τις καινοτομίες και τα διδάγματα του έργου με στόχο την προώθηση της συζήτησης για την αστική ασφάλεια και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των δημόσιων χώρων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συζήτηση πλαισιώθηκε με ομιλίες εκπροσώπων αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Έργων από τις πόλεις του Τάμπερε (Φινλανδία) και του Τορίνο (Ιταλία) καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του γκράφιτι που επέλεξαν οι μαθητές του 13ου Γυμνασίου Πειραιά να δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους. Ένα μεγάλο παράδειγμα για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τους δημόσιους χώρους.
Με την επιτυχή υλοποίηση του BeSecure–FeelSecure (BSFS), ο Δήμος Πειραιά, ευελπιστεί να εμπνεύσει και άλλες πόλεις να υιοθετήσουν τις καινοτόμες προσεγγίσεις του στην αστική ασφάλεια.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, οι Αντιδήμαρχοι κα Κυριακή Μπουρδάκου, κ. Δημήτρης Αράπης και κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αριστείδης Λυμπεράτος, Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, καθώς και άλλοι αστυνομικοί της Διεύθυνσης και των ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου και Καμινίων Νέου Φαλήρου.
Μώραλης
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Ολοκληρώθηκε το Be Secure – Feel Secure, ένα πρόγραμμα με πολύ σημαντικό «υλικό» αποτέλεσμα.
Μέσω του προγράμματος προχωρήσαμε στην πλήρη ανακαίνιση οκτώ παιδικών χαρών, εξωραΐσαμε πέντε σχολικά κτήρια στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, αγοράσαμε τέσσερα περιπολικά αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες, τα οποία δόθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και λειτουργούμε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας και τη Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και είναι προφανές ότι σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς, μια πόλη – λιμάνι μας απασχολεί το θέμα της αστικής ασφάλειας.
Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι ενεπλάκησαν. Είναι πολύ σημαντικό ότι συμμετείχαν δύο Πανεπιστήμια, το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας.
Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε, τα αποτελέσματά του ήταν θετικά για την πόλη μας και είμαστε εδώ για να υποβάλλουμε πρόταση και σε νέα παρόμοια προγράμματα, διεκδικώντας πόρους για τον Πειραιά».

Μπουρδάκου
Η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας κα Κυριακή Μπουρδάκου, σε δήλωσή της, επεσήμανε:
«Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο αγάπησα πάρα πολύ, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να εκπροσωπήσω τον Δήμο και σε ευρωπαϊκά fora – πολύ συχνά και με διεθνές ακροατήριο – έτσι ώστε να δείξουμε τη δουλειά που κάνουμε στο «κομμάτι» της ασφάλειας και να δικτυωθούμε με αντίστοιχους φορείς ευρωπαϊκών πόλεων.
Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποίησε ο Δήμος Πειραιά και εύχομαι να αφήσει ένα αποτύπωμα και μια παρακαταθήκη για τη συνέχεια».

Αράπης
Ο Αντιδήμαρχος Δόµησης και Αρχιτεκτονικού κ. Δημήτρης Αράπης, σε δήλωσή του, υπογράμμισε:
«Ως Διεύθυνση και ως πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Be Secure – Feel Secure και χαιρόμαστε που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην «τελετή λήξης» του προγράμματος.
Γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια είναι το «άλφα και το ωμέγα», ειδικά στους κοινόχρηστους και ανοικτούς χώρους.
Επιλέξαμε οκτώ παιδικές χαρές στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, μία κοινότητα η οποία είναι πυκνοκατοικημένη, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις, οι οποίες τις έκαναν πιο ασφαλείς για τα παιδιά και τους γονείς. Τοποθετήσαμε νέα δάπεδα, τα οποία αντικατέστησαν τα παλιά, που ήταν φθαρμένα και συντηρήσαμε τα παιχνίδια και τα όργανα. Κάναμε παρεμβάσεις και σε σχολεία, έτσι ώστε να εξωραΐσουμε, στο πλαίσιο του δυνατού, όλους αυτούς τους χώρους και να αλλάξουμε την εικόνα του Πειραιά μας. Έχουμε ακούσει πολλά θετικά σχόλια και χαιρόμαστε γι αυτό.
Είμαστε σε εγρήγορση και για νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία έχουν σκοπό την ασφάλεια και τον εξωραϊσμό των κοινόχρηστων χώρων».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΠόλη φιλική προς τα παιδιά θέλει να γίνει το Ηράκλειο