Με χρώματα και παιδικές φωνές «πλημμύρισε» ο αύλειος αλλά και ο εσωτερικός χώρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης», κατά τη διάρκεια του Μαθητικού Φεστιβάλ «Μαζί!». Πρόκειται για μια δράση που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Τοπικός Σύνδεσμος Σερρών- Καβάλας) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών), την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, τον Δήμο Σερρών, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.),τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, το Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., τη μη κυβερνητική οργάνωση «SolidarityNow» και το Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία».
Περισσότεροι από 250 μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία του Νομού Σερρών, το ΕΕΕΕΚ Σερρών καθώς και τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων συνεργάστηκαν και παρουσίασαν τις εργασίες και τα δρώμενα των σχολείων τους, ενώ έλαβαν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια που αναπτύχθηκαν στους χώρους της Πινακοθήκης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2023 με τίτλο “Μαζί!” πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες για τρίτη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές.
Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων, δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές του Ν. Σερρών σε θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Φέτος ο χώρος που φιλοξένησε το Φεστιβάλ ήταν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Προηγούμενο άρθροΠλήθος κόσμου στο Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου
Επόμενο άρθροΔωρεάν εξετάσεις και συνταγογραφήσεις στα Δημοτικά Ιατρεία Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη