«Τον τελευταίο καιρό έχουν σταματήσει οι ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα για το Λιμάνι της Λευκίμμης και επικρατεί μια ύποπτη σιωπή, η οποία περισσότερο εγείρει ανησυχίες παρά καθησυχάζει τους συμπολίτες μας, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι».
Αυτό επισημαίνει, σ΄επερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων , η Μαρία Δρυ , επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ».
Στην επερώτηση που υπογράφει μαζί με την επίσης περιφερειακή σύμβουλο της παράταξης της , Αθηνά Αρβανιτάκη , αναφέρει επίσης τα εξής :
« Στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης απέσυρε το θέμα της ημερήσιας διάταξης που είχε εισαχθεί και αφορούσε στην γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Μαρίνα Λευκίμμης του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. (Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.)» με την προφορική αιτιολογία ότι το έργο της Μαρίνας της Λευκίμμης όπως είχε σχεδιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί παρελθόν, καθώς εισακούστηκαν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.
Ο Περιφερειάρχης εν συνεχεία έκανε μια μίνι εξαγγελία ότι το έργο θα γίνει δημοσία δαπάνη με τη συγχρηματοδότηση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) και Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. και θα περιλαμβάνει κρηπιδώματα, μόλο, εκβάθυνση λιμενολεκάνης και υπερσύγχρονο επιβατικό σταθμό.
Στη ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ» αν το λιμάνι ιδιοκτησιακά θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να απαντήσει με μια ρητορική ερώτηση «τι ρωτάτε Κα Δρυ»;
Και γιατί τέθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση; Γιατί ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. τόσα χρόνια εισπράττει από τη διαχείριση του λιμανιού και δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ στο Λιμάνι της Λευκίμμης, και τώρα η ΠΙΝ θα συγχρηματοδοτήσει ένα έργο αναβάθμισης του λιμανιού, τα έσοδα της λειτουργίας του οποίου θα εισπράττει ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.; Δηλαδή το λιμάνι που είχε φτιαχτεί με δημόσιους πόρους, «χαρίστηκε» εν μια νυκτί στο ΤΑΙΠΕΔ (πλέον κομμάτι του Υπερταμείου), το οποίο παραχώρησε τη χρήση του στην επιχείρηση Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και τόσα χρόνια μόνο εισπράττει, και από όσα μας είπε ο Κος Περιφερειάρχης θα συγχρηματοδοτήσει η ΠΙΝ τις εργασίες αναβάθμισης του λιμένα, ενώ τη διαχείρισή του θα συνεχίσει να έχει ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. και να εισπράττει όλα τα έσοδα.
Να θυμίσουμε ότι στην αντίστοιχη περίπτωση του Αχιλλείου, τις εργασίες αναστήλωσης δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον η Περιφέρεια αλλά το ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου πρόσφατα την «κατάπιε» το Υπερταμείο) καθώς ο κ. Τρεπεκλής ζήτησε να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες από την ΕΤΑΔ που, άλλωστε, εισπράττει και τα έσοδα των εισιτηρίων από το Μουσείο Αχίλλειο.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Ιδιοκτησιακά σε ποιον θα ανήκει το λιμάνι και ποιος θα το διαχειρίζεται;
Με τι ποσό θα συμμετέχει η Περιφέρεια στην αναβάθμιση του λιμανιού; Περισσεύουν πόροι στην Περιφέρειά μας; Αν ναι, μήπως θα μπορούσαν αυτοί να χρησιμοποιηθούν για άλλα έργα υποδομών (π.χ. οδοποιία, ύδρευση, διατηρητέα κτήρια που ρημάζουν, κοινωνική μέριμνα, και άλλες δράσεις χωρίς ανταποδοτικότητα στη λειτουργία τους) αντί να δαπανούμε αυτά τα λιγοστά δημόσια χρήματα για το ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο και τον Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. που στην περίπτωση του Λιμανιού εισπράττουν από τη διαχείρισή του;
Πώς θα διασφαλίσετε ότι το «ανεξέλεγκτο» και «αδηφάγο» ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο δεν θα επανέλθει στα αρχικά σχέδια της ιδιωτικοποίησης σε ένα αναβαθμισμένο πλέον λιμάνι από δημόσιους πόρους;
Πώς θα διαφυλάξετε το δημόσιο χαρακτήρα του Λιμανιού της Λευκίμμης;».