Να απαντήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γιατί δεν εφαρμόζονται οι δύο δικαστικές αποφάσεις που θέτουν όρους στη συνέχιση των εργασιών στο λιμάνι της Πειραϊκής ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.
Ο βουλευτής επικαλούμενος το «Παρατηρητήριο Πειραϊκής» καταγγέλλει ότι τον Νοέμβριο του 2020, μετά την κακοκαιρία, διερράγη τσιμεντοκιβώτιο (κεσόν) κατά τη διάρκεια εργασιών της εταιρείας COSCO-ΤΕΚΑΛ στο λιμάνι της Πειραϊκής, και για περισσότερο από δύο χρόνια συνεχίζει να ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον . Και προσθέτει:
«Η υπόθεση έφτασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η εταιρεία υποχρεούται να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες: να απομακρύνει το σπασμένο υπολειπόμενο κεσόν, να συντάξει αναλυτικό χάρτη βυθού, να διενεργεί κάθε εβδομάδα εκθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας των νερών σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του έργου με σφραγισμένα δείγματα -και για βαρέα μέταλλα. Και πρέπει ακόμα η εταιρεία να κοινοποιεί τις εκθέσεις αυτές στον Δικηγορικό Σύλλογο και στο Παρατηρητήριο Πειραϊκής.
Τι απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης; Ότι οι εργασίες απομάκρυνσης του κεσόν ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Το Παρατηρητήριο όμως αναφέρει -και μας έχει στείλει και τον σχετικό χάρτη- ότι υπολείμματα του κεσόν βρίσκονται ακόμα στο σημείο. Και λέει ακόμα ότι δεν έχει του έχει κοινοποιηθεί καμία έκθεση-ανάλυση των υδάτων. Λέει δηλαδή ότι η εταιρεία δεν εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση».
Σύμφωνα με το βουλευτή « δεν είναι η μόνη απόφαση που δεν εφαρμόζεται. Τον Μάρτιο του 2022, η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας αποφάσισε, μέχρι να συνταχθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την άμεση διακοπή της νέας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά, του μελλοντικού επιβατικού σταθμού, των τεσσάρων νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, του σταθμού διακίνησης στον εμπορικό λιμένα Ηρακλέους στο Κερατσίνι, της κατασκευής πενταόροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στην προβλήτα Ηρακλέους και των νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων.
Κι όμως, δύο μήνες μετά, το έργο στο Κερατσίνι συνεχίζεται. Γιατί παραβιάζεται η δικαστική απόφαση που είναι σαφής; Η εταιρεία COSCO λέει ότι δεν έχει ανακληθεί η άδεια. Η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δηλώνει αναρμόδια. Λιμεναρχείο και αστυνομία δεν αντιδρούν. Το ΣτΕ διατάσσει την διακοπή του έργου -και το έργο συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
“Γίνονται ή δε γίνονται εκεί , κύριε υπουργέ, εργασίες αυτή τη στιγμή παράνομα, κόντρα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Πώς το επιτρέπετε εσείς αυτό;
Γιατί δεν έχει ανακληθεί η άδεια για όλα αυτά τα έργα, όπως ζητάει το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκάθαρα;”, είπε ο Κρίτων Αρσένης στη Βουλή. Δύο μήνες “και ακόμα δεν την έχετε ανακαλέσει. Τι χρειάζεται να γίνει για να την ανακαλέσετε;
Τι σας παίρνει δύο μήνες για να το ολοκληρώσετε;
Αν ήταν οποιοσδήποτε πολίτης θα ήταν άμεσα εφαρμοστέα η απόφαση;”.
Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο κ. Αρσένης , η απάντηση σ΄όλα αυτά του υπουργού ήταν : “Δεν κατανοώ το αντικείμενο της σημερινής επίκαιρης ερώτησης, αφού ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενημερωθεί για τις καταγγελίες”
. Δηλαδή, ρωτά στην ανακοίνωση του , ο βουλευτής : Ενημερώθηκαν οι εταιρείες για τις καταγγελίες και οι δικαστικές αποφάσεις “μπαίνουν στο ψυγείο”;
Είναι ή δεν είναι το κράτος υποχρεωμένο να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν εταιρείες;
Τι δεν κατανοεί το υπουργείο; Ρωτάμε γιατί δεν εφαρμόζονται οι δύο αποφάσεις των δικαστηρίων για την Πειραϊκή.
Επίσης αναφέρει ότι ρωτήθηκε από τον υπουργό αν “θέλουμε επενδύσεις που βελτιώνουν πραγματικά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών”.
Και απαντά : «Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι κατά το υπουργείο και την κυβέρνηση η καταστροφή της Πειραϊκής με τους τόνους τσιμέντου πάνω στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, τους τόνους τσιμέντου και το νέο λιμάνι μέσα στον ιστορικό τόπο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι κατά την κυβέρνηση οι τόνοι των καυσαερίων που θα εισπνέουν οι κάτοικοι του Πειραιά, βελτίωση είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα υποστεί η πόλη και οι άνθρωποί της, χωρίς κανένα όφελος.
Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι κατά την κυβέρνηση οι συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα στην Cosco, οι χαμένες ζωές, όλα αυτά για τα οποία απεργούν οι εργαζόμενοι. Αν μας ρωτάνε, λοιπόν, αν θέλουμε επενδύσεις που “βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των “πολιτών”, τους λέμε όχι, δε θέλουμε τέτοια “βελτίωση”.
Τέλος , απαιτεί να εφαρμοσθούν άμεσα « οι δύο δικαστικές αποφάσεις. Υποχρεώστε την COSCO να εφαρμόσει την απόφαση του Πρωτοδικείου. Ανακαλέστε αμέσως την άδεια των εργασιών και προχωρήστε σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως λέει το ΣτΕ».