Το Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), ενέκρινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού, για το 2023.
Ο προϋπολογισμός, περιλαμβάνει όλες τις δομές του ΚΟΔΗΠ, προς όφελος του λαού της πόλης μας, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων. Ενώ έπρεπε να παίρνει από το κράτος 91 εκατ. ευρώ, του παρέχονται, μόλις 24 εκατ. Ειδικά για τις κοινωνικές δομές του Δήμου της Πάτρας όπως και σε όλους του Δήμους, δεν υπάρχει η μόνιμη απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με βάση αυτό το εχθρικό περιβάλλον από το κράτος, καταρτίστηκε και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρο Τουλγαρίδη, ο προγραμματισμός για το 2023, για όλες τις δομές του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, ως εξής:

ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
1. Προγραμματίζεται η αγορά οχήματος μικρού επιβατικού πόλης ( με νέο διαγωνισμό, αφού ο προηγούμενος κατέστη άγονος) για τις ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ η συγκεκριμένη αναγκαιότητα με πολλές εισαγγελικές παραγγελίες και Κοινωνικές Έρευνες για εισαγωγή σε Ιδρύματα.
2. Προγραμματίζεται η συνέχιση των παροχών covid. (συσσίτια και παράδοση συνταγογραφήσεων κατ΄ οίκον ευάλωτων μοναχικών)
3. Πρόταση στην ΠΔΕ για εκπαίδευση των μελών των ΚΑΠΗ, μέσω ανάλογου προγράμματος (σχετικά με την άυλη συνταγογράφηση, πιστοποιητικά στο GOV, ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών με e-banking, ασφαλή διαδικτυακή πλοήγηση κλπ) με σκοπό την αποφυγή ψηφιακού αποκλεισμού.
4. Συνεχίζουν την λειτουργία τους τα 3 ΚΑΠΗ με ομάδες δημιουργικής απασχόλησης (χορωδίας, χορού, γυμναστικής, θεάτρου, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, έκφρασης κι επικοινωνίας, νοητικής ενδυνάμωσης κλπ)
5. Προγραμματίζονται ξανά τα θαλάσσια μπάνια για μέλη ΚΑΠΗ κι ωφελούμενους του ΒσΣ, καθώς και 3 εκδρομές για τα ΚΑΠΗ.
6. Συνεχίζουν την λειτουργία τους τα ιατρεία στα 3 ΚΑΠΗ, για τα μέλη μας, σε συνεργασία με τους γιατρούς της 6ης ΥΠΕ.
7. Συνεχίζει με πολλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης προσωπικού, καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί 2 άτομα YE, 2 νοσηλεύτριες και 1 Κοινωνική Λειτουργός είναι σε πολύμηνες αναρρωτικές και 1 ΥΕ έχει απαλλαγή καθηκόντων
8. Προγραμματίζεται η λειτουργία ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΟΙΑΣ στα ΚΑΠΗ, μετά από εκπαίδευση του προσωπικού τους, για την υποστήριξη ασθενών, μελών μας, καθώς και των οικογενειών τους.
9. Επισκευές, ενίσχυση των ΚΑΠΗ, με υπολογιστές, ασύρματα δίκτυα σε όλες τις Δομές, διακήρυξη με νέα μισθωτήρια στο Β΄ και Γ΄ ΚΑΠΗ.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
1. Συνεχίζουν την λειτουργία τους οι Δομές της Φτώχειας που είναι συγχρηματοδοτούμενες. Το καλοκαίρι θα ξανά υποβληθούν αντίστοιχα Αιτήματα και Τεχνικά Δελτία Πράξεων.
2. Ανάλογα με τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προτιθέμεθα να υποβάλουμε στην Περιφέρεια Δ.Ε. και προτάσεις για συγχρηματοδότηση Νέων Έργων, τα οποία αφορούν στη δημιουργία δομής προστασίας παιδιών και νέου Κέντρου Κοινότητας.
3. Έχει δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί η αγορά οχήματος μικρού επιβατικού πόλης για την λειτουργία των Ομάδων Δρόμου για την καταγραφή των αστέγων και την υποστήριξη των αστέγων κατά την περίοδο του ψύχους καθώς και για την διανομή συσσιτίου μέσω των προγραμμάτων.
4. Θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των δύο εργαζομένων στις αντίστοιχες Δομές του Κέντρου Κοινότητας και Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο. Διαμεσολοβητής-Ρομά και Διανομέας αντίστοιχα.
5. Συνεχίζει την λειτουργία του το «Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας με το Παράρτημα ΡΟΜΑ, Κέντρο Στήριξης Οικογένειας, Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ηλικιωμένων». Με επιπλέον αρμοδιότητα την υποβολή αιτημάτων στα ΚΕΠΑ, για φακέλους Πιστοποίησης Αναπηρίας πλέον για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Ειδικότερα το Παράρτημα Ρομά έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων για την ενσωμάτωση των Ρομά, οι οποίες συνεχίζονται και αναπτύσσονται περισσότερο όπως:
Εμβολιασμοί και υγειονομική παρακολούθηση ενηλίκων και ανηλίκων
Μαθησιακή στήριξη σε μαθητές ρομά
Εκπαίδευση ενηλίκων σε γραφή και ανάγνωση και σε βασικές κοινωνικές δεξιότητες (μέρες, μήνες, ώρα, μονάδες μέτρησης κλπ)
Ατομική ή και ομαδική (με μικρές ομάδες) Συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες
Δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε συνεργασία με ΟΚΑΝΑ – ΚΕΘΕΑ και Κέντρο Πρόληψης
Ένταξη Ρομά από καταυλισμούς σε σπίτια
Υποστήριξη των οικογενειών Ρομά σε θέματα πρόληψης covid-19
Νέα αρμοδιότητα του Κέντρου για έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ και έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού /νόσησης
Ανάπτυξη συνεργασιών με Πανεπιστήμιο Πατρών, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, 6η ΥΠΕ και ΤΟΜΥ, Κοινωνικό Πλυντήριο
6. Συνεχίζει την λειτουργία του η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών : Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτια
7. Συνεχίζει την λειτουργία του το Υπνωτήριο παρέχοντας φιλοξενία και πολύπλευρη στήριξη σε άστεγους δημότες.
Η δομή ανοίγει και έκτακτα για όλο τον άστεγο πληθυσμό χωρίς προϋποθέσεις για την περίοδο του ψύχους ή του καύσωνα.
8. Συνεχίζει την λειτουργία του το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας παρέχοντας φιλοξενία και πολύπλευρη στήριξη σε άστεγους δημότες.
Λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα πλυντήριο και μπάνιο για χρήστες και ψυχιατρικά περιστατικά, που ζουν σε συνθήκες «αστεγίας» και θα επεκταθεί και σε άτομα και οικογένειες, που δεν έχουν ρεύμα ή άλλες συνθήκες ατομικής υγιεινής στην οικία τους.
Συνεχίζει την λειτουργία του το Γραφείο υποστήριξης ατόμου και οικογένειας – Συμβουλευτικό Κέντρο.

ΤΜΗΜΑ ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠΑμεΑ, ΘΕΡΙΝΑ ΚΔΑΠ
Δημιουργική απασχόληση 100 ΑμεΑ στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ Θουκιδίδου και ΚΟΜΑΙΘΩ
Ατομικές συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας. Παροχή ημερήσιας διατροφής στους εξυπηρετούμενους στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική και ένταξη ΑμεΑ (κοινωνικές έξοδοι, εκπαιδευτικές δράσεις, εκδρομές, επισκέψεις και ομάδες). Διοργάνωση εκδηλώσεων ΑμεΑ (εποχικές γιορτές, Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής ΚΔΑΠ ΜΕΑ, συνεργασία με ΔΗΠΕΘΕ). Λειτουργία εργαστηρίου ψυχοσυναισθηματικής αγωγής μέσα από ασκήσεις αυτογνωσίας και αυτονομίας, φυσιοθεραπείας, κινησιοθεραπείας.
Παροχή υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης 200 παιδιών σε 4 ΚΔΑΠ
Διοργάνωση εποχικών εκδηλώσεων για τα παιδιά των ΚΔΑΠ,ΘΕΡΙΝΑ ΚΔΑΠ.
Διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων για τα παιδιά των ΚΔΑΠ.
Συνέχιση λειτουργίας του 5ου και 6ου Θερινού ΚΔΑΠ (ημερήσιες κατασκηνώσεις) δυναμικότητας συνολικά 1000 παιδιών
Συνέχιση λειτουργίας Γραφείου ΑΜΕΑ με δράσεις όπως:
Προγραμματισμός διασύνδεσης πλατφόρμας safe amea με συλλόγους ΑΜΕΑ
Συνέχιση συνεργασίας με Υπουργείο Επικρατείας σχετικά με την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες
Μεταφορά ΑΜΕΑ με πρόγραμμα ή διαφορετικά, αρχικά για υγειονομικούς σκοπούς, αργότερα για κοινωνικούς, πολιτιστικούς
Δημιουργία ΚΔΑΠ Ροϊτίκων, με μεταφορά του ΚΔΑΠ Τσουκαλεϊκων και αύξηση της δυναμικότητας κατά 40 παιδιά

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Συντήρηση – επισκευές – βάψιμο των Α΄, Β΄, Ι΄ και ΙΔ΄ Σταθμών.
Προμήθεια – τοποθέτηση πλαστικού δαπέδου στους αύλειους χώρους των Σταθμών.
Αντικατάσταση λαντζών με ανοξείδωτες στους Σταθμούς Α΄ , ΣΤ΄ , ΙΑ΄ και ΙΔ΄.
Προμήθεια παιχνιδιών για τους εσωτερικούς χώρους των Σταθμών.
Αγορά επίπλων και ειδών ιματισμού για τα νέα βρεφικά τμήματα.
Αγορά κλιματιστικών για τη θέρμανση και ψύξη των αιθουσών των σταθμών.
Αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών , φωτοτυπικών και ηλεκτρικών συσκευών για τις ανάγκες των Σταθμών.
Συντήρηση – μόνωση ταράτσας των Ζ΄ και ΙΔ΄ Σταθμών.
Κατασκευή στεγάστρων – σκιάστρων στους αύλειους χώρους των Α΄ , Β΄ και ΙΕ΄ Σταθμών.
Προγραμματισμός για πρόσληψη προσωπικού ΙΔΟΧ ώστε να επανδρωθούν τα νέα τμήματα.
Ολοκλήρωση διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του Δ ΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού.
Διαδικασίες – μελέτες και σχεδιασμός ανέγερσης 3 νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών σε 3 οικόπεδα του Δήμου, ένα στην Αγυιά, ένα στα Ζαρουχλέικα (όπου οι 2 σταθμοί βρίσκονται στη διαδικασίας εκπόνησης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών μετά από αποφάσεις του Δημοτικού Σ.) και ένα στα Δεμένικα, δυναμικότητας 100-150 βρεφών και νηπίων, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες των νέων ζευγαριών του Δήμου μας, και να απαλλαγούμε από την ενοικίαση κτιρίων για Παιδικούς Σταθμούς, όσων είναι μη ιδιόκτητοι.
Προέκταση στο κτίριο του Β΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού κατά 1 αίθουσα προκειμένου να δημιουργηθεί νέο βρεφικό τμήμα δυναμικότητας δώδεκα (12) βρεφών.
Προέκταση στο κτίριο του ΙΒ΄ Παιδικού Σταθμού κατά 1 αίθουσα προκειμένου να δημιουργηθεί νέο βρεφικό τμήμα δυναμικότητας δώδεκα (12) βρεφών και μετατροπή του σε Βρεφονηπιακό, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες ζήτησης θέσεων για βρέφη.
Δημιουργία ενός (1) βρεφικού τμήματος στον Θ΄ Παιδικό Σταθμό δυναμικότητας δώδεκα (12) βρεφών και μετατροπής του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Διακήρυξη για την ενοικίαση κτιρίου, δημιουργία ενός (1) βρεφικού τμήματος στον ΙΓ΄ Παιδικό Σταθμό δυναμικότητας δώδεκα (12) βρεφών και μετατροπής του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Δημιουργία ενός (1) βρεφικού τμήματος στον ΙΔ΄ Παιδικό Σταθμό δυναμικότητας δώδεκα (12) βρεφών και μετατροπής του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Διαδικασίες – μελέτες και σχεδιασμός για ανανέωση πιστοποιητικών πυρασφάλειας των Σταθμών.
Διαδικασίες – μελέτες και σχεδιασμός για έκδοση πιστοποιητικών ΥΔΕ (Υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη) πιστοποίησης καταλληλότητας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των Σταθμών.
Ο κ. Τουλγαρίδης, αναφέρθηκε και στις διεκδικήσεις του Δήμου:
Γενναία αύξηση των δαπανών από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους, των κοινωνικών υπηρεσιών μας, να δοθούν αυτά που χρωστούν χρόνια στους Δήμους.
Να δοθούν από την κυβέρνηση στον Δήμο και στον ΚΟΔΗΠ τα έξοδα για προμήθεια τροφίμων, για τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, για όλες τις δράσεις μας, να καλυφθούν οι απώλειες από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, σε μόνιμη βάση, ώστε να λειτουργούμε χωρίς προγράμματα.
Προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού στους Δήμους και στις Δημόσιες Υπηρεσίες σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, Βοήθεια στο Σπίτι, των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μπλοκάκι, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, (π.χ. αυξημένο επίδομα σε όλους τους ανέργους).
Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – Κλεισθένης, μνημονιακοί εγκύκλιοι και εφαρμοστικοί νόμοι), που κατευθύνουν τους Δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
Ανάληψη από την κυβέρνηση της ευθύνης χορήγησης φαγητού-δεκατιανού σε όλους τους μαθητές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικά για το Βοήθεια στο σπίτι: άμεση μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων εργαζομένων. Επιπλέον μόνιμες προσλήψεις, για την κάλυψη όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (ιδιαίτερα οδηγών, νοσηλευτών, οικιακών βοηθών κλπ). Ανανέωση του στόλου των Αυτοκινήτων με πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αγορά Αυτοκινήτων και εξοπλισμού. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από αυτούς που υπηρετούν τόσα χρόνια.
Δημιουργία στην περιοχή μας δημόσιων και δωρεάν κρατικών Δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ψυχιατρικούς ασθενείς.
Δημιουργία Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα για την θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων, στεγνού προγράμματος, επίσης Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις, που αποτελούν μάστιγα κυρίως στους νέους ανθρώπους όπως (διαδίκτυο, αλκοόλ, τζόγος, κ.α.).
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ, για την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών, ώστε να μην αποκλείεται κανένα

Προηγούμενο άρθροΣημαντική αθλητική διοργάνωση ανέλαβε ο δήμος Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΕορταστικά Γεύματα Αγάπης και Αλληλεγγύη από τον Δήμο Χανίων