Να πει την αλήθεια,να προλάβει νέα απώλεια πόρων τα επόμενα χρόνια και να μην κομπάζει και κομπορρημονεί για δήθεν επιτυχία , καλεί την Περιφερειακή Αρχή Σπανού , η παράταξη «Στερά …Υπεροχής» του Δημήτρη Αναγνωστάκη.
Σ΄ανακοίνωση της , η «Στερά …Υπεροχής» κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή για εμπαιγμό σχετικά με το ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζει δε ότι το αρχικό αίτημα χρηματοδότησης, που κατάθεσε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2019, ήταν 300 εκ. ευρώ και για τους πέντε στόχους πολιτικής του προγράμματος.
Τελικά όμως η αρχική κατανομή του αρμόδιου υπουργείου, ήταν…περισσότερα . Συγκεκριμένα 323 εκ. ευρώ για την περιφέρεια της Στερεάς.
Τότε λοιπόν , όπως καταγγέλλει « ξαφνικά, οι της περιφερειακής αρχής και μετά την υποβολή της πρότασης των 300 εκ., θυμούνται να διεκδικήσουν αύξηση του προγράμματος.
Προφανώς γιατί ενημερώθηκαν, πως στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι κατηγορίες των Περιφερειών προσδιορίζονται με βάση το ΑΕΠ 2014-2016, που λόγω της οικονομικής κρίσης υποχώρησε δραματικά. Σήμερα το ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας κυμαίνεται στο 62%, σε σχέση με το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνακόλουθα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης Αναγνωστάκη , « η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατατάσσεται πλέον στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες, με αποτέλεσμα την “αύξηση” της χρηματοδότησης, δηλαδή χρηματοδοτείται όπως όλες οι περιφέρειες της συγκεκριμένης κατηγορίας και όχι όπως στις προηγούμενες περιόδους που βρισκόταν στην κατηγορία μετάβασης».
Αντί λοιπόν « η περιφερειακή αρχή να πει την αλήθεια, κομπάζει και κομπορρημονεί για δήθεν επιτυχία» επισημαίνει η παράταξης της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας και προσθέτει :
« Δυστυχώς όμως για αυτούς, το αφήγημά τους για σθεναρή και πετυχημένη διεκδίκηση πόρων στο ΕΣΠΑ 2021-2027 καταρρέει…
Η αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ στη νέα προγραμματική περίοδο, οφείλεται αποκλειστικά στη μεταβολή των κριτηρίων και όχι στις κυβερνητικές ή και στις δικές τους προσπάθειες, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν.
Δυστυχώς δεν αίρεται η αδικία εις βάρος της Στερεάς αλλά απλά, λόγω μείωσης του ΑΕΠ, εντάσσεται στην κατηγορία με τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και παίρνει την κατανομή που δικαιούται, χωρίς φυσικά να διορθώνεται η προηγούμενη κατάφωρη αδικία».
Η παράταξη Αναγνωστάκη καλεί την Περιφερειακή Αρχή Σπανού ότι « τώρα οφείλει να στραφεί, χωρίς καμία καθυστέρηση, στη διεκδίκηση κατανομής πρόσθετων πόρων, για έργα στη Στερεά Ελλάδα, από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, έχει χρέος να προετοιμάσει και να καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση εξορθολογισμού των κριτηρίων, για την κατηγοριοποίηση των Περιφερειών, προλαμβάνοντας νέα απώλεια πόρων τα επόμενα χρόνια, σε ενδεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ .
Ύστερα από όλα αυτά, πιστεύουμε ότι αναδεικνύεται ο πολιτικός ναρκισσισμός της περιφερειακής αρχής, η έλλειψη μιας σοβαρής πολιτικής πρότασης, η έλλειψη μιας στιβαρής διοίκησης, ο εγκλωβισμός και η εμμονή της στην επικοινωνιακή διαχείριση.
Τελικά το ψέμα αποκαλύπτεται!
Κρίμα, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει, φαίνεται να είναι, η πρόσκαιρη επικοινωνιακή εκμετάλλευση και όχι η ουσία. ‘Όχι η άρση της αδικίας, που συντελείται εις βάρος των πολιτών της περιφέρειάς μας.
Δυστυχώς, η περιφερειακή αρχή, για ακόμα μια φορά, ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ολιγοβαρής», καταλήγει αναφέροντας η ανακοίνωση της παράταξης « Στερεά …Υπεροχής».