Με ανακοίνωση της , η “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα” καταγγέλλει ότι ” την 4 Μαίου , το πρωί, εκπρόσωποι από τη δημαρχία Μπακογιάννη και του Υπουργείου Πολιτισμού της Μενδώνη εισέβαλαν με μπουλντόζα, υλικά και προσωπικό στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα για να ξεκινήσουν την καταστροφή του. Με κουμανταδόρο μια εργολαβική εταιρεία του ιδρύματος Ωνάση και κάποιους παράγοντες του δήμου Αθήνας για την «υψηλή» επίβλεψη. Απόντες βέβαια οι πιο αρμόδιοι, εφορία αρχαιοτήτων, δασική υπηρεσία και οι σχετικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.
Με τις πρώτες και άμεσες αντιδράσεις των κατοίκων που εμφανίστηκαν, άρχισαν οι δικαιολογίες, όπως το ότι δεν πρόκειται να κοπούν δένδρα, να αλλοιωθεί το διαμορφωμένο τοπίο κ.λπ.
Όπως ήταν εύλογο, οι κάτοικοι ζήτησαν από τους αρμόδιους να επιδείξουν τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις. Κάτι που αρνήθηκαν, γιατί όπως ισχυρίζονταν δεν είναι υποχρεωμένοι να τις επιδεικνύουν «στον καθένα». Βεβαίως είναι σαφές ότι για κάθε έργο που γίνεται, δημόσιο ή ιδιωτικό, η ύπαρξη σχετικών αδειών και εγκρίσεων είναι υποχρεωτική, πόσο μάλλον για έναν χώρο με τέτοια σημασία και βαρύτητα όπως το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το ΑΤ Κολωνού και το 100 που ειδοποιήθηκαν για το θέμα, με αίτημα να υποβληθεί μήνυση κατά των υπεύθυνων, ούτε απάντησαν, ούτε εμφανίστηκαν, γιατί γνώριζαν ότι άδειες δεν υπήρχαν.
Ο δήμος έχει δηλώσει πρόσφατα, ότι τα έργα που ξεκινούν σε πρώτη φάση, αφορούν την άμεση απομάκρυνση 314 δένδρων για την ενοποίηση των σκαμμάτων και τη χάραξη νέων μονοπατιών. Ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε τι έχει να ακολουθήσει με την κατασκευή του μουσείου εντός του πάρκου.
Στην διαμαρτυρία των κατοίκων, παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα. Μετά τη σθεναρή στάση των διαμαρτυρόμενων, ο εκσκαφέας αλλά και το προσωπικό της εργολαβικής εταιρείας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Είναι βέβαια σαφές ότι η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση δεν πρόκειται κάνουν πίσω εύκολα, και οι απόπειρες της καταστροφής του πάρκου θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Όμως το πάρκο δεν παραδίδεται, και θα είμαστε όλοι/ες εκεί, μαζί με τους κατοίκους που αντιστέκονται και διεκδικούν την υπεράσπισή του.
Διεκδικούμε:
Όχι μπουλντόζες στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ούτε σκέψη για καταστροφή του. Άμεση ακύρωση των σχεδιασμών για την κοπή των δέντρων και την τσιμεντοποίησή του.
Άμεση κατάργηση της χωροθέτησης μουσείου μέσα στο πάρκο και ακύρωση του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού καταστροφής του ελεύθερου δημόσιου χώρου του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών εκτός του άλσους, με αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικόπεδου της Reds SA και των όμορων οικοπέδων ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ που λειτουργούν σαν αποθήκες ευρημάτων.
Απαλλοτρίωση των μεγάλης έκτασης αδόμητων χώρων, που είτε ακουμπάνε με τις λαμαρίνες τους στον αρχαιολογικό χώρο είτε έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Επέκταση του αρχαιολογικού άλσους, πλήρη μέριμνα για την διατήρηση και φροντίδα του, καθώς και φροντίδα και ενίσχυση του πράσινου του.
Άμεσα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, οι ανάγκες των οποίων, εκτός από ελεύθερους χώρους πρασίνου, είναι επείγουσες και σε δίκτυα υποδομής, όπως αποχέτευση και διάνοιξη οδών, καθώς και σε κτηριακή κοινωνική υποδομή, όπως παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία”.

Προηγούμενο άρθροΟ Πειραιάς φιλοξένησε τη Σύναξη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
Επόμενο άρθροΜια ακόμη επιτυχία Κεχαγιά: Εγκρίθηκε από το δασαρχείο η μελέτη για το λόφο του Πρ. Ηλία και την αναβάθμιση του γηπέδου ποδοσφαίρου