Home Δραστηριότητες Παρατάξεων Καταγγέλλει τον Ελισάφ για αυξήσεις δημοτικών τελών, δήμο αφερέγγυος, χαμηλές επιδόσεις στο...

Καταγγέλλει τον Ελισάφ για αυξήσεις δημοτικών τελών, δήμο αφερέγγυος, χαμηλές επιδόσεις στο ΕΣΠΑ, η παράταξη Μπέγκα

Ακέραια φέρει η δημοτική αρχή Ελισαφ , στο δήμο Ιωαννίνων , την ευθύνη για την υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού στην οποία οδηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση του , καταγγέλλει η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα.
Όπως τόνισε στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης , Θωμάς Γιωτίτσας, η αναμόρφωση έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε δια περιφοράς για την έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Γ’ τριμήνου της φετινής χρονιάς, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κρύψει την ανικανότητά της πίσω από μια «κρυφή» από το κοινό διαδικασία.
«Αν είχατε ακολουθήσει άλλη οικονομική πολιτική, σήμερα δεν θα ήμασταν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να εξαναγκαζόμαστε να προχωράμε σε υποχρεωτική αναμόρφωση προϋπολογισμού, μιας και οι προβλέψεις σας για το 2021 διαψεύστηκαν πανηγυρικά», είπε αρχικά ο κ. Γιωτίτσας.
Στη συνέχεια αποδόμησε το επιχείρημα της δημοτικής αρχής ότι για την αναγκαστική αναμόρφωση του προϋπολογισμού ευθύνεται μόνο η λάθος πρόβλεψη της ΚΕΔΕ σε ότι αφορά τα επιπλέον αδήλωτα τετραγωνικά, τονίζοντας τα εξής:
«Ψηφίσατε με μεγάλη καθυστέρηση τον προϋπολογισμό του 2021 τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτι που φαίνεται ότι θα κάνετε και φέτος μιας και δεν έχει έρθει ακόμα ούτε στην Οικονομική Επιτροπή. Το έτος δηλαδή έτρεχε όταν μας καταθέσατε τον προϋπολογισμό και η απόκλιση που παρουσιάζει μόνο στα ανταποδοτικά μέσα σε 10 μήνες είναι 1,5 εκ. ευρώ. Άρα το επιχείρημα ότι οι προβλέψεις σας έπεσαν έξω μόνο λόγω της αστοχίας της ΚΕΔΕ είναι αστήριχτος».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσα σε δύο χρόνια «Νέας Εποχής» ο δήμος κοντεύει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, να χάσει την εικόνα που με κόπο έχτισε η προηγούμενη δημοτική αρχή σε ότι αφορά την οικονομική του φερεγγυότητα.
«Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αναδόχων, αυξήθηκαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις και οι αποκλίσεις σε έσοδα και έξοδα είναι τέτοιες που προβλέπω ότι και του χρόνου θα συρθούμε να εγκρίνουμε μια ακόμα υποχρεωτική αναμόρφωση, γιατί δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και ο προϋπολογισμός του 2022. Αυτό εξάλλου επισημάναμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών του 2022, όπου η καταστροφική σας οικονομική πολιτική οδήγησε μετά από πολλά χρόνια σε αύξηση των δημοτικών τελών, κυρίως για τις επιχειρήσεις», σημείωσε.
Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι στα έργα ΕΣΠΑ από τα 8 εκ. ευρώ που είχαν προβλεφτεί για το 2021 έχουν πληρωθεί μόλις 600.000 ευρώ και είναι δεσμευμένα μόλις 2 εκ., την ίδια ώρα που πολλές παρεμβάσεις καρκινοβατούν, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Μεγάλο Δακτύλιο και τις πρώην Στρατιωτικές Φυλακές.
«Εμείς προφανώς θα ψηφίσουμε υποχρεωτικά την αναμόρφωση αλλά σας κρούουμε ξανά τον κώδωνα κινδύνου. Οφείλετε να πάρετε άλλο δρόμο για να μην υπάρχουν τα ίδια προβλήματα στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Exit mobile version