Έλλειψη πολιτικής ηθικής και στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης καταλογίζει στην εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών με το 43%, χωρίς προυποθέσεις που προβλέπει ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος , το κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή.
Η κυρία Μπατζελή , που είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνη για την Αυτοδιοίκηση , παρεμβαίνοντας ως επικεφαλής παράταξης στη συζήτηση για το νέο αυτοδιοικητικό εκλογικό νόμο , στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , Στερεάς Ελλάδας ,τόνισε :
«Σε κάθε περίπτωση επιμονής της κυβέρνησης στο ποσοστό αυτό, θα πρέπει για λόγους πολιτικής ηθικής και στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης να θεσπιστεί η διαφορά του 5% τουλάχιστον ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο συνδυασμό».
Η επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά», υπογράμμισε ότι για την Αυτοδιοίκηση δεν προέχει ο τρόπος εκλογής των αιρετών της αλλά « μια μεταρρύθμιση η οποία θα δίνει μία νέα ταυτότητα στην αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, θα σηματοδοτεί τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό».
«Θέλουμε, είπε , μια αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, με ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες».
Σύμφωνα με την ίδια , « η εκλογή περιφερειάρχη και δημάρχου με ποσοστό 43% στερεί την ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση που δίνει το ποσοστό του 50%+1. Ο ορισμός του ορίου 50%+1 είναι απολύτως αναγκαίο αντίβαρο για την δημοκρατική νομιμοποίηση του συστήματος της ενισχυμένης πλειοψηφίας».
.