Η γενοκτονία των Ποντίων ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη του προηγούμενου αιώνα, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του , ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας , Κώστας Ασκούνης.
Ο κ. Ασκούνης που είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας , τονίζει ότι η γενοκτονία των Ποντίων με τα 352.000 θύματα είχε « τις ίδιες ηθικές και ποσοτικές αναλογίες μ’ αυτή των Αρμενίων».
Με τη συμπλήρωση φέτος 102 χρόνων από τότε, υπογραμμίζει ότι «οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων» μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και από τις Η.Π.Α.


«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ότι όσα συνέβησαν τότε δεν θα επαναληφθούν ποτέ» τονίζει, δεδομένου ότι όπως επισημαίνει , « η Τουρκία εξακολουθεί και σήμερα μια επεκτατική πολιτική σε βάρος των γειτονικών λαών. Εισβολή σε περιοχές των Κούρδων του Ιράκ, κατοχή περιοχών της Συρίας, κατοχή του 40% της Κύπρου και συστηματική και συνάμα προκλητική αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».
Ο κ. Ασκούνης καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Ποντιακούς φορείς και τους Ομογενείς, να εντάξει ως προτεραιότητα στη Διπλωματική της ατζέντα την κινητοποίηση της Διεθνούς κοινότητας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.