Υποκριτική –παραπλανητική των πραγματικών της επιδιώξεων και στόχων , είναι η άδεια που έδωσε η Τουρκία … μετά από έξι χρόνια για την τέλεση της θείας λειτουργίας , στο λίκνο του Ποντιακού Ελληνισμού , στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, τονίζει ο τέως δήμαρχος Καλλιθέας και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σήμερα στο Δημοτικό της Συμβούλιο , Κώστας Ασκούνης .
Σε μήνυμα του ο κ. Ασκούνης , πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ , μ’ αφορμή τη νέα πρωτοφανή τουρκική πρόκληση , της κράτησης και απέλασης του προέδρου της , Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας , Γιώργου Βαρυθυμιάδη, αναφέρει συγκεκριμένα:
« Την θεία λειτουργία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, στο λίκνο του Ποντιακού Ελληνισμού, μετά από έξι χρόνια με προσκυνητές κυρίως ΠΟΝΤΙΟΥΣ.
Δυστυχώς όμως, οι Τούρκοι απαγόρευσαν την είσοδο στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο οποίος επρόκειτο να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Αφού πρώτα τον κράτησαν για έξι ώρες στα κρατητήρια του Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης τελικά τον απέλασαν.
Η ενέργεια αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη για όσους εξακολουθούν, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, να έχουν αυταπάτες για το καθεστώς της Τουρκίας τις επιδιώξεις και τους στόχους της».