Η ανάγκη δημιουργίας Διαδημοτικού Φορέα Προστασίας και ανάδειξης του ρέματος Πικροδάφνης βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Δημάρχου Αγίου Δημητρίου στο 3ο FORUM του ΣΠΑΥ το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις».
Ο κ. Μαμαλάκης συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Ορεινοί Όγκοι και τα Ρέματα της Αττικής που Εκπέμπουν S.O.S.». Ο Στέλιος Μαμαλάκης, υπογράμμισε ότι ο Υμηττός και το Ρέμα Πικροδάφνης αποτελούν υπερπολύτιμους πνεύμονες που χρειάζεται να προστατεύσουμε με κάθε δυνατό μέσο.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του κατέθεσε και την πρόταση δημιουργίας ενός Φορέα, κατά τα πρότυπα λειτουργίας του ΣΠΑΥ, για την προστασία του Ρέματος της Πικροδάφνης: «Προτείνω να αξιοποιήσουμε αυτό το μοναδικό «πνεύμονα» πρασίνου που βρίσκεται στην Αττική μας με τη δημιουργία ενός γραμμικού πράσινου πάρκου, που θα ενώνει τον Υμηττό με την παραλία! Το ρέμα της Πικροδάφνης, ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ανατρέψουμε την υφιστάμενη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο ρέμα, με σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα του. «Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η Πικροδάφνη χωματερή, ούτε να αποτελεί κίνδυνο καταστροφής λόγω πλημμυρικών φαινομένων», τόνισε.
Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, από το βήμα του 3ου FORUM του ΣΠΑΥ, έκανε εκτενή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της περιβαλλοντικής καταστροφής, που έχει συντελεστεί στην Αττική εδώ και δεκαετίες, καθώς και στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, οι οποίες οδήγησαν σε περαιτέρω υποβάθμιση. «Το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής μας, ενέσκηψαν με δραματικό τρόπο και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που είναι όχι μόνο είναι παρούσα αλλά απειλεί ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, συχνότερα από ποτέ, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Στέλιος Μαμαλάκης κατέληξε λέγοντας: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένη, όχι μόνο με την προστασία των πολιτών αλλά και με την ποιότητα της ζωής τους. Σ΄ αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, η σημασία και ο ρόλος της Ιδρυτικής Διακήρυξης δημιουργίας του Δικτύου Δήμων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, που υπογράψαμε σήμερα!
Στο Δίκτυο Δήμων συμμετέχουν συνολικά 91 δήμοι από όλη την Ελλάδα. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, είναι ένα εργαλείο παρέμβασης με συγκεκριμένη πρόταση για να προστατευτεί η χώμα μας. «Όλοι όσοι υπέγραψαν σήμερα, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι δήμοι, είναι όλοι ίσοι απέναντι σε κοινές προκλήσεις. Με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουμε την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση», είπε ο κ. Κωνσταντάτος.

Προηγούμενο άρθροΕπιτάχυνση ανέγερσης νέων σχολείων ζήτησε ο Αμπατζόγλου από την ΚΤΥΠ
Επόμενο άρθροΠιέσεις Κεγκέρογλου για χορήγηση άτοκων δανείων στους σεισμόπληκτους- Δέσμευση Θεοχάρη για νέα απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ