Πριν από 2 χρόνια δημιουργήθηκε στο Σιδηρόκαστρο μια άτυπη ομάδα με την επωνυμία «ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ» με σκοπό την ανάπτυξη φιλανθρωπικής δράσης.
Στον πυρήνα της ομάδας συμμετέχουν γυναίκες που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι ίδιες δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Περισσεύει όμως η αγάπη προς τον συνάνθρωπο! Μεταξύ άλλων δράσεων ανέλαβαν να καλύψουν το συσσίτιο απόρων του Σιδηροκάστρου και των περιχώρων.
Οι κυρίες του «θησαυρού» με αμέτρητες ώρες προσωπικής εργασίας και με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση (μαγείρευαν στις κουζίνες των σπιτιών τους) κατάφεραν να παρέχουν ένα πιάτο φαγητό σε περίπου 30 άπορους ΕΠΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!
Πολλοί συνάνθρωποί μας στήριξαν αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας τα υλικά (τρόφιμα και περιέκτες) που απαιτούνταν για την απρόσκοπτη λειτουργία του συσσιτίου. Η υπέρμετρη αύξηση της τιμής του ρεύματος δημιούργησε δυσβάστακτο κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό των εθελοντριών και τις ανάγκασε να ανακοινώσουν την διακοπή του συσσιτίου, με αποτέλεσμα να μείνουν σύντομα χωρίς φαγητό 30 συνάνθρωποί μας.
Παλαιότερα υπήρχε συσσίτιο απόρων στην Μαθητική Εστία (χρήση της κουζίνας και διανομή φαγητού) στο οποίο συνεισέφεραν υλικά και με προσωπική εργασία η Αδελφότητα «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου και πλήθος δημοτών. Τον Μάρτιο του 2000 έπαψε να λειτουργεί το συσσίτιο και οι 50 άποροι που εξυπηρετούσε έμειναν χωρίς φαγητό. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει ο «ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ».
Οι κυρίες του «ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ» επί 2 χρόνια κάλυψαν την ανικανότητα του Δήμου Σιντικής να οργανώσει συσσίτιο για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Μια ΑΤΥΠΗ ομάδα γυναικών (χωρίς καταστατικό και τυπική οργάνωση) με πενιχρούς πόρους κατάφερε να κάνει αυτό που είναι ΑΝΙΚΑΝΗ να πράξει η Δημοτική Αρχή στην Σιντική του 2022. Η ανυπαρξία κοινωνικών δομών στον Δήμο Σιντικής είναι κραυγαλέα.
Πως γίνεται να υπάρχουν Δημοτικά κονδύλια δεκάδων χιλιάδων ευρώ για γιορτές και πανηγύρια (και καλώς υπάρχουν), αλλά να μην δίνεται «δεκάρα» για την στήριξη φιλανθρωπικών δράσεων όπως αυτή του «ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ»;
Είναι σωστό μια άτυπη ομάδα γυναικών να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε οργανώσει ο Δήμος;
Γιατί οι άλλοι Δήμοι διαθέτουν κοινωνικές δομές στήριξης των δημοτών που έχουν ανάγκη και στην Σιντική αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού;
Κοιμάται ήσυχα ο Δήμαρχος που έχει γυρίσει την πλάτη στα ευπαθή κοινωνικά στρώματα του Δήμου Σιντικής;
Η φροντίδα των απόρων είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε μια πολιτισμένη κοινωνία και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου. Ο Δήμαρχος ΟΦΕΙΛΕΙ να δώσει ΑΜΕΣΑ λύση στο πρόβλημα.
Το κοινωνικό συσσίτιο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ και ΠΡΕΠΕΙ να οργανωθεί στις υπάρχουσες δομές (Μαθητική Εστία) και να στελεχωθεί με κατάλληλο προσωπικό (υπαλλήλους και εθελοντές). Αν δεν συμβεί σύντομα θα μιλάμε για εγκληματική αδιαφορία!

* Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος, υποψήφιος Δήμαρχος Σιντικής

Προηγούμενο άρθροΜεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας στο δήμο Ζηρού
Επόμενο άρθροΕνισχύθηκε και με 4 απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων και κάδους ο δήμος Περιστερίου από την Περιφέρεια Αττικής