Σε μία ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά και την πρόσφατη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος και των κέντρων υγείας της Φθιώτιδας. Στη νέα παρέμβασή του ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην περιοχή, την οποία συνυπογράφουν και 26 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι αντί η κατάσταση να εξομαλύνεται, τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Λαμίας βαίνουν αυξανόμενα, την ώρα που η πανδημία εντείνει την πίεση στο νοσηλευτική δομή της Λαμίας.
Παράλληλα, στο κείμενο της ερώτησης του ο κ. Σαρακιώτης και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, στηλιτεύουν την αδιαλλαξία της Κυβέρνησης να εκπονήσει ένα σχέδιο παροχής κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών στο Νοσοκομείο Λαμίας υπενθυμίζοντας την απάντηση του κ. Πλεύρη κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στις 11 Ιουλίου 2022, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν κίνητρα στο βασικό κορμό της Ελλάδας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Επιπροσθέτως, μεταφέρουν όσα καταγγέλθηκαν από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων για τα μείζονα προβλήματα του νοσοκομείου. Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας είχε ήδη ενημερώσει, σχεδόν ένα χρόνο πριν, για την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, την Υφυπουργό Υγείας, κα Γκάγκα, στις 9 Νοεμβρίου του 2021 και παρόλα αυτά δεν έπραξε τίποτα.
Επιπλέον, ο κ. Σαρακιώτης μνημονεύει τις πρόσφατες δημόσιες καταγγελίες ακόμη και Κυβερνητικών στελεχών που χαρακτηρίζουν το Νοσοκομείο Λαμίας ως «υπό κατάρρευση» νοσηλευτικό ίδρυμα και την λειτουργία του ως «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία». Καταλήγοντας, αφού προηγουμένως αναφέρουν ότι η σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα της Στερεάς Ελλάδας, έρχεται σε αντιδιαστολή με την ανοδική πορεία που σημείωσε επί διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπου ο αριθμός των ιατρών κατά τα έτη 2016 – 2019 έβαινε συνεχώς αυξανόμενος, από 76 ιατρούς το 2016 σε 111 ιατρούς το 2019, προέβησαν στα ακόλουθα ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη.
1. Ποιοι είναι οι λόγοι και οι αιτίες που κατέστη το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας μη ελκυστικό ώστε να έχουν αποχωρήσει τα τελευταία 2 έτη δεκάδες ιατροί και να μην υφίσταται εμπράκτως ενδιαφέρον να έρθουν νέοι καθώς πολλές προκηρύξεις είναι άγονες;
2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να βελτιώσει την ελκυστικότητα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ως εργασιακό περιβάλλον;
3. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσει την από 11 Ιουλίου 2022 άποψή της περί μη παροχής κινήτρων σε περιοχές της ενδοχώρας, όπως η Λαμία, με σκοπό την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού και σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξετάσει και να σχεδιάσει από κοινού ένα πλέγμα κινήτρων που θα συμβάλλουν στην κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των ιατρών;
4. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα το Υπουργείο Υγείας την υποστελέχωση που παρατηρείται σε αρκετές κλινικές που υπολειτουργούν αυτή τη στιγμή;
ενώ ζήτησαν εκ νέου από το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την χρονική επέκταση των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων νοσηλευτών στο πλαίσιο του προγράμματος επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής, οι οποίες έχουν αρχίσει να λήγουν προκειμένου να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω το επίπεδο των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε: «Πρόσφατα, οι Υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή μας, ενώ βρήκαν το δρόμο για πανηγυρικές εκδηλώσεις, ακόμη ψάχνουν το δρόμο προς το Νοσοκομείο Λαμίας, προκειμένου από πρώτο χέρι να αποκτήσουν ελάχιστη επαφή με τα προβλήματά του, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την άποψή τους, την οποία ακόμη αναμένουμε. Πρώτοι στις χαρές, άφαντοι, αδιαφορώντας προκλητικά για την τραγική κατάσταση στην οποία οι πολιτικές της Κυβέρνησης της Ν.Δ. έχουν οδηγήσει το Νοσοκομείο Λαμίας και τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Μαζί με συναδέλφους μου στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., προχωρήσαμε σε μία ακόμη συλλογική κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου επιτέλους αυτό και η Κυβέρνηση συνολικά, να συνειδητοποιήσουν τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εν γένει την ελληνική κοινωνία».

Προηγούμενο άρθροΑνέδειξαν τη σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο
Επόμενο άρθροΠολύδ.Συρίγος* : Το τεράστιο κόστος στην ενέργεια δεν θα το πληρώσουν οι δημότες μας