Home Θεσμικοί φορείς Τ.Α. Επιμένει η ΕΕ στην εφαρμογή «ο ρυπαίνων πληρώνει»- Ζητά προτάσεις από τους...

Επιμένει η ΕΕ στην εφαρμογή «ο ρυπαίνων πληρώνει»- Ζητά προτάσεις από τους πολίτες

ΧΥΤΑ-ATTIKH

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερομένων σχετικά με την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να αξιολογήσει εάν οι πολιτικές της ΕΕ και των εθνικών πολιτικών επαρκούν για να διασφαλιστεί ότι οι ρυπαίνοντες επωμίζονται το κόστος των μέτρων πρόληψης, ελέγχου και αποκατάστασης της ρύπανσης.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε: «Η αρχή ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’ είναι δίκαιη και απλή: απαιτεί από τους ρυπαίνοντες να επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης που προκαλούν. Η σωστή εφαρμογή αυτής της αρχής ενθαρρύνει την αποφυγή περιβαλλοντικής ζημιάς και καθιστά τους ρυπαίνοντες υπεύθυνους. Όταν δεν εφαρμόζεται σωστά, ο λογαριασμός για την περιβαλλοντική ζημιά πολύ συχνά καταλήγει να πληρώνεται από τους πολίτες και επιβαρύνει σοβαρά τα δημόσια ταμεία. Καλούμε όλους να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας αυτής της αρχής προς το συμφέρον όλων».
Η διαβούλευση θα καλύψει πτυχές όπως η χρήση μέσων που βασίζονται στην αγορά από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, η έμμεση πληρωμή του ρυπαίνοντας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και η χρήση της χρέωσης στα ασφαλιστήρια.
Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία μιας πλήρους αξιολόγησης πολιτικής, γνωστής και ως έλεγχος καταλληλότητας, το 2024. Αυτή η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία μιας σύστασης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής αυτής της αρχής στις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως ανακοινώθηκε στο Σχέδιο δράσης της Επιτροπής «Μηδενική Ρύπανση».
Η διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 4 Αυγούστου 2023.

Exit mobile version