Home -top Έμειναν στα ” λόγια” οι κυβερνητικές ” διαβεβαιώσεις” για το τέλος ταφής...

Έμειναν στα ” λόγια” οι κυβερνητικές ” διαβεβαιώσεις” για το τέλος ταφής καταγγέλλει η ΠΕΔ-Κρήτης

Μόνη απ΄όλες της Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της χώρα , η ΠΕΔ-Κρήτης δεν ξεχνά το σημαντικότατο θέμα για την Αυτοδιοίκηση του τέλους ταφής .
Μ΄επσιτολή της προς τους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες επισημαίνει ότι μέχρι τώρα ” δεν έχουν υλοποιηθεί όσα ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο για το ζήτημα του τέλους ταφής που απασχολεί τους ΟΤΑ, ότι δηλαδή ο υπολογισμός μπορεί να γίνει απολογιστικά το έτος 2023 αντί του 2022″.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο έγγραφο που έστειλε η ΠΕΔ Κρήτης προς τον Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών , Στέλιο Πέτσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ ζητά εγγράφως από ΦοΔΣΑ και ΟΤΑ “να ενημερώσουν τον ΕΟΑΝ για τις πραγματικές ποσότητες των αποβλήτων που διατέθηκαν σε ΧΥΤΑ το α’ εξάμηνο του 2022 καθώς και στην καταβολή του τέλους ταφής που αντιστοιχεί στις ποσότητες αυτές και μάλιστα σε αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς”.Πρόκειται τονίζει η ΠΕΔ Κρήτης για αρνητική .
Και με επιστολή της , προς τον κ. Πέτσα τονίζει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:” Με βάση τη δημόσια τοποθέτηση και δέσμευση σας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες επίλυσης του θέματος καθώς οι ΟΤΑ έχουν ήδη προβεί στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του έτους 2023 χωρίς να συνυπολογίσουν το τέλος ταφής”.
Η επιστολή αυτή της ΠΕΔ Κρήτης που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη και τον Γραμματέα Γιάννη Μαλανδράκη, κοινοποιείται παράλληλα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Σκρέκα, τον Υφυπουργό Γ. Αμυρά, κ.α

Η Επιστολή
Το πλήρες κείμενο της επιστολής, έχει ως εξής :
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο το Νοέμβριο σας ετέθη το ζήτημα του τέλους ταφής, το οποίο δεν εξυπηρετεί καμία περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη.
Στην τοποθέτηση σας επισημάνατε αναφορικά με την επιβολή του τέλους ταφής ότι είναι μια υποχρέωση που σχετίζεται με ορόσημα εκταμιεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο υπολογισμός μπορεί να γίνει απολογιστικά το έτος 2023 αντί του 2022.
Με έκπληξη λοιπόν λάβαμε την υπ’ άρ. 7607/19-12-2022 επιστολή του Δ/ντος Συμβούλου του ΕΟΑΝ σύμφωνα με την οποία ζητείται από ΦοΔΣΑ και ΟΤΑ να ενημερώσουν τον ΕΟΑΝ για τις πραγματικές ποσότητες των αποβλήτων που διατέθηκαν σε ΧΥΤΑ το α’ εξάμηνο του 2022 καθώς και στην καταβολή του τέλους ταφής που αντιστοιχεί στις ποσότητες αυτές και μάλιστα σε αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με βάση τη δημόσια τοποθέτηση και δέσμευση σας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες επίλυσης του θέματος καθώς οι ΟΤΑ έχουν ήδη προβεί στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του έτους 2023 χωρίς να συνυπολογίσουν το τέλος ταφής.
Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε σύντομα στο δίκαιο αίτημα μας.

Exit mobile version