Έκκληση προς όλους τους δήμους της χώρας , να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα « Αντώνης Τρίτσης» , απηύθυναν , ο υπουργός Εσωτερικών , Τάκης Θεοδωρικάκος και η υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου , από το « βήμα» της τηλέ-Συνεδριακής Διάσκεψης, που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τους δήμους της περιφέρειας ,Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Στη «Συνδιάσκεψη» που συμμετείχαν 50 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δημάρχων, αιρετών και στελεχών της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι «η πρόοδος της Ελλάδας στηρίζεται στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Επίσης φέρθηκε στην πρόταση της ΚΕΔΕ για την ανάγκη πλαφόν στο πρόγραμμα « Τρίτσης
ώστε να μην αποκλειστεί κανένας Δήμος από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.
Με δηλώσεις «πίστεως» στην Αυτοδιοίκηση , ήταν και η ομιλία του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου. « Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε και υπογράμμισε , απεθυνόμενος δημάρχους , «θέλουμε, με τις δικές σας προτάσεις, να στηρίξουμε την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Επίσης , αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αυτοτελούς ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το νόμο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και τα εργαλεία που θα της δοθούν αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης και ολοκλήρωσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία της Τ.Α.
Ενώ, ανακοίνωσε ότι μετά την παρέμβαση και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε ο νόμος που ρυθμίζει την καταβολή των δόσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γεγονός που θα ανακουφίσει , όπως είπε , τα επιβαρυμένα λόγω της πανδημίας, οικονομικά των Δήμων.
Μ. Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας ΥΠ.ΕΣ.: Ευκαιρία να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τέλος , ο Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τόνισε την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στο πλαίσιο της Πολυπεπίπεδης Διακυβέρνησης αλλά και το εξειδίκευσε στα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δήλωσε ότι ο ίδιος και το Υπουργείο θέλουν και οι 332 Δήμοι της χώρας να έχουν να είναι ισότιμοι για την ένταξη έργων στο νέο πρόγραμμα.
Τέλος ζήτησε ακόμη πιο λεπτομερή καταγραφή στο Οικονομικό Παρατηρητήριο ώστε να μπορούν οι Δήμοι να αποδεικνύουν την μείωση των εσόδων τους λόγω της πανδημίας και δήλωσε ότι «το Υπουργείο θα είναι πάντα έμπρακτα στο πλευρό των Δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με την αξιοπιστία της έχει σταθεί στις τοπικές κοινωνίες».