Στα εγκαίνια των δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρέστη η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που αναφέρθηκε στην αποϊδρυματοποίηση που επιτυγχάνεται μέσα από τη λειτουργία των δυο αυτών νέων δομών.
Οι δύο νέες δομές φιλοξενούν οκτώ άτομα με αναπηρία και στελεχώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Πρόκειται για σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες πληρούν τους κανόνες λειτουργίας που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου (ΜοΠΠ). Όπως υποστήριξε η κ. Μιχαηλίδου: «Ως πολίτες θα πρέπει να δείχνουμε καθημερινά με τη στάση μας σεβασμό στα δικαιώματα των ανάπηρων συμπολιτών μας. Ως κοινωνία οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε την αναπηρία. Να πιστέψουμε στην αξία της συμπερίληψης».
Η υφυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζει η Πολιτεία να ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και έκανε λόγο για τα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε, στην υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού που ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Κάρτα Αναπηρίας, που από την 1η Νοεμβρίου υλοποιείται για πρώτη φορά, αλλά και στα έργα προσβασιμότητας και τα προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως:
• Το πρόγραμμα προσβασιμότητας το οποίο υλοποιείται και για κτίρια που στεγάζουν κοινωνικές υπηρεσίες κάθε μορφής.
• Την επιδότηση του κόστους διαμόρφωσης χώρων σε κατοικίες και σε χώρους εργασίας, όπου διαμένουν ή εργάζονται αντίστοιχα άτομα με αναπηρία.
• Το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης το οποίο αφορά 200 άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν Εκπαιδευτικά εργαστήρια Ρομποτικής και Ψηφιακών Δεξιοτήτων σε παιδιά και μαθητές από το δήμο Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο20 εκατ. ευρώ για “πράσινες” δημοτικές κτιριακές υποδομές κ.α σ΄όλη την Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη