Τρεις μεγάλες τοιχογραφίες θα υλοποιηθούν φέτος, μία στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, μία στο λιμάνι του Πειραιά και μία στο νησί της Σαντορίνης.
Η τοιχογραφία στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά ολοκληρώθηκε απο τον καλλιτέχνη Life In Colour την περίοδο 19-25 Ιουνίου 2023.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιελάμβανε παράλληλα με την υλοποίηση της μεγάλης τοιχογραφίας και συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι ζωγράφισαν την φράση “Προστατεύουμε τις θάλασσες μας” σε επιφάνεια του σχολείου.
Για αυτήν την τοιχογραφία ο Life In Colour επέλεξε ως κεντρικό στοιχείο για την “Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών” το δελφίνι, ένα ζώο ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια που συμβολίζει την ελευθερία, την ισορροπία και την αρμονία. Συμβολίζει επίσης την ανάσταση. Ταυτόχρονα, έχει μια παιχνιδιάρικη προσωπικότητα που μας θυμίζει ότι πρέπει να βλέπουμε τη ζωή με χαρούμενη αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Γι’ αυτό και “απευθύνεται” σε ανθρώπους που είναι ευγενικοί, φιλήσυχοι και έχουν βαθιά εσωτερική δύναμη. Το δελφίνι είναι ένα ζώο που συνδέει συμβολικά τους ωκεανούς με τις «κλειστές» θάλασσες όπως η Μεσόγειος και το Αιγαίο, δείχνοντας τη μεγάλη σημασία της παρουσίας του. Με την δημιουργια της τοιχογραφίας ο Life In Colour προσπαθεί να υπενθυμίσει στον θεατή ότι πρέπει και μπορούμε να διατηρήσουμε την ομορφιά της θάλασσας, σεβόμενοι και προστατεύοντας αυτά τα ζώα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Πειραιά, τη φιλοξενία του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και την αποκλειστική χορηγία της Virgin Voyages.
Ο Δήμος Πειραιά μέσω της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στοχεύει στν ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενημέρωση του κοινού για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών και την κινητοποίηση των δημοτών σε ένα σχέδιο για την αειφόρο διαχείριση των ωκεανών και των θαλασσών. Να σημειωθεί πως ο Πειραιάς είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που σχεδίασε και υλοποιεί συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη της πόλης, με κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών, την οικονομική και κοινωνική επανασύνδεση του Πειραιά με τη θάλασσα και το μεγάλο λιμάνι της χώρας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι η ημέρα κατά την οποία άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενώνονται για να γιορτάσουν και να τιμήσουν τον κοινό μας ωκεανό: τον γαλάζιο πλανήτη που μας συνδέει όλους.
Η UrbanAct εδώ και πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που “στέλνουν” μηνύματα, με καλλιτέχνες που “προσφέρουν” το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για μαθητές, δράσεις που συμβάλλουν στη γνώση, στο σεβασμό στο περιβάλλον, στη διαφορετικότητα, στη συνεργασία για αλληλοβοήθεια, στην ίδια τη ζωή.

Προηγούμενο άρθροΈνας νέος «παραμυθένιος» χώρος παιχνιδιού στον Νέο Κόσμο με όργανα και για ΑμεΑ
Επόμενο άρθροΜαρίνα Σταυράκη-Πατούλη: Ενωμένοι θα δουλέψουμε για τη Λυκόβρυση -Πεύκη